自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

伯爵府

回覆:我知實俾人鬧,但點解要唔捐錢俾菲律賓?

REASON one and the only one : Severe corruption as I was told by my philippines helper.

伯爵府

我同我老公講D人民無辜,追走亞朱落就抵C。

翡翠宮

畀面勳章

Edithcsm 發表於 13-11-12 08:43
我覺得好多人誤會左, 佢地以為嗰5 千萬係直接俾左菲律賓, 而事實係捐俾振災基金俾志願團體申請. ...
咪係,成日話捐五千萬,呢五千萬係注資入賑災基金,等ngo申請,所有救災都可以申請,唔係單單捐俾菲律賓。

mrkokubo  咪玩喇,點解有追加?就係因為風災!假設最後得40%比人申請左去非非,都2千萬!!咪學689玩語言藝術!  發表於 13-11-12 09:21
日日是好日

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

其實幫助有需要嘅人係吾需要原因,有能力係你嘅福氣。

珍珠宮

熱血勳章 好媽媽勳章

引用:REASON+one+and+the+only+one+:+Severe+cor

原帖由 蕃薯仔媽媽 於 13-11-12 發表
REASON one and the only one : Severe corruption as I was told by my philippines helper.

...

請勿打招呼~

男爵府

醒目開學勳章

Edithcsm 發表於 13-11-12 08:43
我覺得好多人誤會左, 佢地以為嗰5 千萬係直接俾左菲律賓, 而事實係捐俾振災基金俾志願團體申請. ...

我都想講..都無話明係實損5千萬比菲..個5仟萬係放入"掁災基金"去比人申請....點解個個未了解清楚就不停話呢??

mrkokubo  咪玩喇,點解有追加?就係因為風災!假設最後得40%比人申請左去非非,都2千萬!!咪學689玩語言藝術!  發表於 13-11-12 09:21

子爵府

我同樓主想法一樣,我覺得D幸災樂禍的媽媽重恐怖,自己唔捐贈都算,自由選擇,但公開呼籲叫人唔好損,就真係令人費解,香港有D人而家好似有納粹思想咁,仇恨一人,全族為敵。連做善事都要分邊個國家有冇得罪自己?

sunshine-lover  agree!  發表於 13-11-12 11:29

珍珠宮

引用:我尋日睇bk+d+post個心真係好唔舒服,菲律

原帖由 someone123 於 13-11-12 發表
我尋日睇bk d post個心真係好唔舒服,菲律賓遇到咁不幸既事,點解有d jm都仲可以覺得抵佢地或者事不關己?: ...
菲律賓都係一個好貪污腐敗的國家,我擔心的係d捐款係唔係真係會到災民手

大宅

其實呢刻捐cash俾佢地唔多應到急,捐物資給他們會岩D!
佢地而家係需要人力物力不是財力!

同意樓主所說,憎恨的只是個別菲人,但一想起班菲人係旅遊巴前笑著合照…那一刻,當時她們又為我們擔心緊嗎? 不是我冷酷,只是這世界還有更多人需要我們的幫助,香港還有很多三餐都憂的香港人,有很多生活困擾的香港人………呢。

禁止訪問

禁止訪問

引用:Quote:原帖由+Edithcsm+於+13-11-12+發表我

禁止訪問

引用:Quote:原帖由+Edithcsm+於+13-11-12+發表我

禁止訪問

引用:Quote:nightingale+發表於+13-11-12+08:45+

禁止訪問

開心吸收勳章 大廚勳章 畀面勳章

禁止訪問

引用:yes,+我睇到啲post覺得好心寒,點解啲媽媽

男爵府

醒目開學勳章

MC媽 發表於 13-11-12 09:09
我同樓主想法一樣,我覺得D幸災樂禍的媽媽重恐怖,自己唔捐贈都算,自由選擇,但公開呼籲叫人唔好損,就真 ...

我好都憎日本, 印度, 印尼同菲....呢幾個地方我都唔會去...但...一到天災..見到佢地咁慘...個心又會忍唔住...絶對做唔倒去叫人唔好損錢救人.....我反而擔心....我地損既錢係咪真正落到"災民"手中LOR...就好以大陸咁...D 錢損左..完來係落左D官員手上...

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 nightingale 於 13-11-12 發表
唉,講咗九萬幾次喇,啲人根本火遮眼,見到五千萬就癲咗,都唔了解下件事就鬧爆

...

翡翠宮

畀面勳章

烏龍茶JJ 發表於 13-11-12 09:13
其實呢刻捐cash俾佢地唔多應到急,捐物資給他們會岩D!
佢地而家係需要人力物力不是財力!
睇新聞,紅十會呀,宣明會,樂施會等志願機構,大部份都係送物資俾災民,根本唔會有錢過菲政府手。
日日是好日

禁止訪問

開心吸收勳章 大廚勳章 畀面勳章

大宅

人各有志...捐唔捐跟自己意願..
.冇分對錯。但政府d 錢即係納稅人d錢,就要謹慎使用...雖則不是即接給菲國...點解係呢個時候增大個銀碼,等d機構申請...當中有冇人從中取利貪污...我識人係非矣利機構個d做...內裏咪又係點取多些...正如紅x會~中國個位高層小姐超富貴...個人捐唔捐冇話對錯,冇須批判

choc_choc  菲律賓啲貪污追得上大陸  發表於 13-11-12 09:37
mrkokubo  同意!  發表於 13-11-12 09:23

首頁
12345...8

尾頁

跳至