夫婦情感

跳至

首頁
12345...8

尾頁

珍珠宮

環保接龍勳章

先冷靜, 可能佢係衝口而出, 不過都係吾抵幫, 今晚番去好好傾下

翡翠宮

回覆:欲哭無淚... 好攰...都唔知同邊個講

人係有自控能力,點嬲都好,講悔氣說話都唔可以講傷害同侮辱對方的說話,而且我覺得悔氣說話or心底說話只係一線之差~

老實講,呢件事好明顯係男家的問題,樓主媽咪收番層樓半賣半送比個女同女婿,點睇都係正面的做法,同睇唔起男家根本扯唔上任何關係,只係男家自己小家,以小人之心度君子之「福」,我覺得係男家個邊自卑就真,所以咪咁樣諗人囉!!

以樓主老公幫自己屋企人在所難免,但有乜可能當外母同老婆係外人,難怪樓主你會咁唔開心~

我唔知點安慰你,但如果我係你真係好難過到自己個關,就算之後和好如初,但我個心會有條刺囉!!

多多綠茶    發表於 13-11-23 17:09

大宅

男人係一講錢就失感情

珍珠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章

樓主你話你同你c6一路都好開心, 冇問題..
有理由相信你c6只係一時之氣姐。

件事我反而會咁睇..
你6299唔想受外家欣慰, 想佢地幫你地, 或你地自己有樓..
我覺得咁樣先証明佢地唔係貪心既人,
咁樣先証明佢想自己個仔有擔帶..
咁樣先証明佢地想自己個家族係唔需要靠外人, 仲要係女家..
講真, 有時唔洗執唔執著, 外人外家..
人地平時點對你地, 你地心中有數..
唔好為左1,2句攪到關係差列! 好唔低架!!!
仲要係嬲緊既時候!
不過你係要等冇事個陣同佢講你係mind既!

另外, 如果你同你c6有份供,
層樓冇你c6名, 講真真係唔合理..
你唔可以覺得層樓係你媽, 又係佢老婆, 怕咩姐..
數還數, 人生流流長...
你6299擔心都係應該, 呢個要求(要加你c6名)一d都唔過份..
你唸下第時你有個仔, 佢去幫佢老婆+佢呀媽供樓, 但冇名..
你會點呢? 你作為人媽媽會點呢?

所以我覺得最好就係, 誰人都不依靠,
你同c6自己攪掂!

yy2004  非常中肯  發表於 13-11-25 15:43
多多綠茶   very well said! You're very rational.  發表於 13-11-23 17:11

我慶幸我是水瓶星座.
爸爸是我心中的大樹.
媽媽是我一生的偶像.
姐姐是我一世的知己.
弟弟是我生活的依賴.
多多是我平常的歡樂.
一家人嘛!

大宅

引用:一個人坐電車由港島東坐到西,再由西坐到東

原帖由 hokeypokeykids 於 13-11-22 發表
一個人坐電車由港島東坐到西,再由西坐到東個腦一片空白,欲哭無淚~ 好攰...都唔知同邊個講(可能有 d長,不喜 ...
價家人咁樣,千其唔好生小朋友住呀!!

唔覺意生個女,人地老母又話蝕底加喇!

從前你倆為什麼執手起誓
難捱的關口請你記住原委
努力保衛

別墅

回覆:hokeypokeykids 的帖子

嘩,佢係咪有咩煩惱所以突然情緒失控咋!點解可以咁講嘢架,係我已經即時走咗返媽咪到!如果平時好恩愛嘅,無理由會咁架!或者你問下佢咁講係咩意思,知唔知道你會好難受!可能佢真係一時跳制呢!

侯爵府

接受唔到、我會崩潰、曾經我另一半對我母親態度惡劣、我條刺到依家年几仍然好痛、爱失去四分之一、我係你、我唔會繼續、幸好你無小朋友、可以再揾更好、佢說話反映佢本性、根本係咁衰!

別墅

回覆:Kennis114 的帖子

其實好他C6.6299.本身是一家人。性格本性一定很相似的。同樣自私計較

你媽媽送層樓比你,而本身層樓有你名,你咪大方接受,再將層樓出租來供。哩個就係你私已啦。
C6.他們咁講,咪叫佢地買過層囉?

男爵府

引用:你個老公真係不知所謂。。。。自私到無朋友

原帖由 tc001039 於 13-11-22 發表
你個老公真係不知所謂。。。。自私到無朋友

...
自私都唔係最緊要,最白痴係講出口

大宅

回覆:Jolin_Yuen 的帖子

其實我都有試過咁樣分析過,
但事實上唔係,我姑奶住個層樓係姑奶嘅奶奶俾首期,佢地自己供,我奶奶教話唔可以加姑奶名,因為唔可以佔男家便宜喔
咁點解以家又要我女家加佢名?

liz107  即係自私精上身囉  發表於 13-11-26 05:37

公爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

真好,睇清楚呢個人同佢屋企人的真面目。 你再愛下去,會是一場蝕本的感情輸送。 你該會計數吧。 若你有無限愛心,願意一面倒付出,咪繼續踩落去囉。

大宅

引用:其實我都有試過咁樣分析過,但事實上唔係,我

原帖由 hokeypokeykids 於 13-11-22 發表
其實我都有試過咁樣分析過,
但事實上唔係,我姑奶住個層樓係姑奶嘅奶奶俾首期,佢地自己供,我奶奶教話唔可以 ...
因為係仔、女同新抱嘅分別,傳統阿媽多數錫仔!

男爵府

你同c6講:我覺得6299幾有骨氣喎,咁層樓叫我媽繼續收租,借住6299錢比首期,等基金嗰度拎到錢,即刻還番比6299,層樓寫我同你名,我地自己供!

其實咁樣仲好,起碼日後有咩事,你同你媽咪都仲有層樓,否則你同你媽咪嗰層加埋c6名就麻煩,你媽咪比咗首期仲供到一半,梗係得媽咪&自己名最好

至於c6番說話係晦氣還是發自內心??【日久見人心】

多多綠茶   great idea!  發表於 13-11-23 17:13

大宅

你6299偏心個仔!

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

你C6咁講係唔多妥的...
慢慢再傾下...不要難過

侯爵府

引用:你同c6講:我覺得6299幾有骨氣喎,咁層樓叫

原帖由 devil621 於 13-11-22 發表
你同c6講:我覺得6299幾有骨氣喎,咁層樓叫我媽繼續收租,借住6299錢比首期,等基金嗰度拎到錢,即刻還番比 ...
good idea

男爵府

既然你同媽媽係外人,咁緊係兩母女keep住層樓收租,千祈咪貼“外人”!
至於6299c6咁有骨氣,咪佢地一家人諗清楚啲錢同埋住囉,反正你有樓收租!

記住,世上真心無條件愛你的,只有父母!

公爵府

就憑你C6講呢番話,真係好令人心寒,其實你C6同99都係同一窩人,試問你怎樣可以再與佢哋相處,由其事你C6,在佢心中,你只是外人,呢種人真的可長相廝守嗎,就算你離開他,相信佢不會覺得不捨,難聽D講,你只是租客,現在你提前解約,佢就再找另一個租客吧了!你回去告訴你媽媽,相信佢一定支持你的,慶幸你媽媽層樓沒給他,否則損失更大了!

大宅

嗌交的對話不要放在心,冷靜完慢慢再商量,唔好為一句意氣說話就離婚ar

公爵府

你C6說你是外人,相信這番話應該是你99經常跟他說,而他亦認同,所以你們吵架時,他很自然就駡出這番話,所以我覺得他不是衝口而出,而是佢真係當你外人!

liz107  係!  發表於 13-11-26 05:40

首頁
12345...8

尾頁

跳至