少年成長

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

回覆:對住5歲大女真係唔識教

唉,我個k3仔又係踢一踢郁一郁,对眼又成日吾望实d野黎做;日日都做既野,依然要每次提佢点做!我都日日鬧到腦充血咁濟!

e.g.
-刷牙拎起杯水時,永遠吾望住,打斜/快速拎起,撹到倒瀉
-做完功課執野,一係執完筆又吾執擦膠,一係執完筆袋又吾執簿,因為对眼永遠吾望野
-有時趕時間同佢著衫/衭,永遠好似得一隻手/腳咁,伸完一隻手/腳出黎,另一隻就吾多郁或慢吞吞伸出黎,因為遊緊雲
-食飯時,个口明明吞哂冇野,都吾即刻筆下一啖;差不多啖啖都要提佢个口大动作趙(佢含住好易呕)
-(仍有太多,不能盡錄)

總之对住佢,真係日日究竟几時先吾駛人勞氣??

大宅

孩子做事慢可能有以下原因:
1. 孩子的能力與家長的期望
不論是孩子的能力不足又或是家長的期望過高,只要是兩者之間有出現差距,孩子覺得無法達到目標,孩子都容易出現逃避的情況。家長要檢視一下孩子的能力和自己的期望,再加以協助或調整目標。
2. 孩子有否學會了安排自己的時間
很多家長都會把孩子的時間安排得密麻麻,孩子只要跟隨家長的時間表便可,但他們從沒有機會學習如何安排自己的時間,因此在沒有安排的情況下,便不知應如何做,他們不知道什麼時候應做什麼事,亦不知道應花多少時候來做一件事情,在心急的情況下,家長又會為他們安排好,指示他們應做這些、應做那些。家長應預留一些自由時間給孩子,只需給予界線,讓孩子學習管理自己的時間。我家的孩子於每天放學都會有兩小時的時間,她需要完成自己的功課及可自由玩,開始時我會給予意見,建議她先完成功課才玩,到現在5歲,她開始知道做每件事情大約需時多久,我便沒有再要求她先完成功課,但她總能夠於限時前完成。
3. 孩子的責任心
很多孩子都未學會自己有責任完成自己的事情,換校服、上學、做功課...一切都是家長的責任,在家長吹速下,吹速又成了家長的責任,他們完成只是為了家長的獎賞/逃避被罰,可是這些都不長久的,開始時可能有用,當習慣了又打回原形。家長需要培養孩子的責任心,讓他們明白他們做事是為了自己而不是為別人,最好的方法就是讓他們成擔後果。我家的孩子,每早起床我會讓她們自己完成自己要做的事,我只會給予協助(視乎年齡及能力),我會告訴她們時間到了便會出門口,到時身上穿著什麼便穿什麼回校(不用回校是為她逃避了責任呢),現在5歲,我的責任就只有報時,告訴她還有多少時間,她亦從未試過完成不到呢。

子爵府

似是專注力缺乏症attention deficit diorder,带她看兒科吧

男爵府

引用:似是專注力缺乏症attention+deficit+diorde

原帖由 964000 於 13-12-02 發表
似是專注力缺乏症attention deficit diorder,带她看兒科吧
兒科有得睇呢d??因為我大女又係甘

大宅

我仔又係讀k3,試過有段時間食飯做功課都好慢,

后尾我同佢規定

食飯半個鐘要食完,未食完即收碗無得食,

做功課都係規定時間,時間一到即收功課(當然我預足曬時間俾佢),

要狠心D,夠鐘未食飽都要收碗,唔好怕佢餓,怕佢喊,功課未做完,即使係欠交功課,都由佢...

我仔而家食飯,做功課完全唔洗煩,自己做得好好,仲大把時間可以玩。

子爵府

好媽媽勳章

回覆:kathyyu312 的帖子

我問咗兒科,佢話要學校都覺得小朋友有問題,叫學校寫封信先可以轉介

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章

禁止訪問

子爵府

我k1仔同你個女簡直係好朋友,食飯攪來攪去食大半個鐘,至弊佢太貪玩連飯都唔想食,夠鐘收碗佢又冇所謂。叫佢做野慢吞吞攪東攪西先去做,我暫時威逼利誘都仲攪得佢掂,但我怕好快我會頂唔住。

複式洋房

Deleted

複式洋房

Deleted

禁止訪問

大宅

回覆:chole_bb 的帖子

我小時都係感,上堂遊雲,無心機做功課

大宅

回覆:chole_bb 的帖子

參加下內地貧窮村落的義務教書,可以帶小朋友去。去完小朋友脱胎換骨!乖到冇人信!

首頁

尾頁

跳至