婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

xsyu 發表於 13-11-25 22:58
今日返緊工 開緊會,99打嚟問我知唔知咩波鞋有轆,跟住比電話c6姪女講,佢話睇中咗系某百貨公司想要咩色步 ...
同奶奶講:生日邊有人送鞋架,鞋鞋聲唔好意頭啦,

跟住側側膊囉....

我都唔鍾意比人屈,

本來做亞嬸既送嘢比姪女好小事,

但成日比人夾硬指定要送買咩嘢咁就好討厭

翡翠宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

A.C.C. 發表於 13-11-26 11:47
唔使勞氣, 你99日後會自食其果

我家太后都係咁, 當年, 99規定我地要"照顧"大伯個仔, 生日俾$500+禮物+食自 ...
我見到呢啲真係要

至鬼憎呢啲老屈動作,咁你 99 之後點對呢個孝順孫呀

禁止訪問

侯爵府

回覆 xsyu 的帖子

算啦
如果你能力許可
細路仔禮物
一次半次就豪俾佢啦

多就唔好啦

男爵府

送係人情, 唔送係道理, 要送的事候就會送, 唔駛你嚟叫我送,
我最憎, 你唔講都可能會送, 但你搞到咁我會唔送囉~
雖然係小朋友, 但都唔好令到佢有錯覺, 人家老馮送野畀佢

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆:99 又嚟老屈 真係痴鬼線

彩佢都傻,我最憎老屈,試過明明買佐禮物,就係生日前要order我買,連份禮我都唔送:pppp:

從未適應這份工

男爵府

回覆 A.C.C. 的帖子

比老人家湊真係死緊,佢地完全唔會諗點引導細路思考,咩都用錢解決。大伯個女比99湊咗一個星期咋,兩科點書都攞零分

瑪瑙宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

呢d野一定企硬唔買 叫佢地自己買

公爵府

hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章

akbb519 發表於 13-11-25 23:48
我99仲老土呀, 每次c6 d 侄子侄月生日既日子附近, 無論早左or已經過左, 一齊去飲荼or食飯, 都教d 小朋: 友 ...

同99講, 好多人包括我地會祝福小朋友健康快樂, 呢份禮物最無價

伯爵府

引用:今日返緊工+開緊會,99打嚟問我知唔知咩波

原帖由 xsyu 於 13-11-25 發表
今日返緊工 開緊會,99打嚟問我知唔知咩波鞋有轆,跟住比電話c6姪女講,佢話睇中咗系某百貨公司想要咩色步 ...
我唔會出$, 唔係$問題, 係有冇尊重過出$果個人!

男爵府

kalonice 發表於 13-11-26 17:28
我唔會出$, 唔係$問題, 係有冇尊重過出$果個人!
我就係咁諗,之前幾次都係咁,99打比我c6要單車,三輪車,bb車,仲要指定牌子... 叫我c6去買,唔啱心水仲好意思叫c6上嚟屋企拎走賣咗去加錢買過架。 當然應該系cheap大伯一家主使,不過99都唔應該推波助瀾lor,99成日一句自已人,冇所謂,佢自已要做黃大仙係佢自己事,唔好拉我地落水。

珍珠宮

唔買,買一次有下次

伯爵府

引用:Quote:kalonice+發表於+13-11-26+17:28+我

原帖由 xsyu 於 13-11-26 發表
我就係咁諗,之前幾次都係咁,99打比我c6要單車,三輪車,bb車,仲要指定牌子... 叫我c6去買,唔啱心水仲好 ...
甘妳C6點?

男爵府

C6個人都係稔,唔係都唔會比屋企人老點,佢話求其買對淘寶比佢算,我話人地指明要咩牌子去邊到買,就係唔要cheap野,我唔會比佢買,之前已經做壞規矩。 佢地成家人都唔做生日,我地未結婚時,佢地大伯一家利是都冇派,平時應佢要求去佢屋企樓下酒樓食飯更加唔會找數。但佢女生日就call 我地買蛋糕買禮物

大宅

提外話一問,可唔可以pm間野個名比我?

因為想買比仔仔好耐。唔該……

男爵府

回覆 布丁媽媽 的帖子

係咪暴走鞋呀?我都想知可唔可以PM埋我呀

大宅

xsyu 發表於 13-11-26 19:11
C6個人都係稔,唔係都唔會比屋企人老點,佢話求其買對淘寶比佢算,我話人地指明要咩牌子去邊到買,就係唔要 ...

我c6曾幾何時都係如此"水魚", 仲要買完俾人嫌棄"乜唔係買xxxx個d"
有次都幾經典, 大伯唔知乜暗病, 要食某d藥材(唔講詳細, 因為個d藥材好僻), 咁有人又扮dead dog話唔識買, 99火燒後欄狂call c6幫手, c6 call me, me call 阿娘, 阿娘本住"極品親家(99)唔幫, 終究就煩到阿女(me)"嘅精神, 咪幫我去買, 阿娘知道99麻煩又奄尖, 所以仲特別走去大行買, 費事有人又詐型

好啦, 買咗成1000, 拿拿林俾99

第一句係"吓, 乜大6貨來架?"(喂, 呢d藥材係雲南先有, 唔通你想係意大利威尼斯出品?)
第二句係"幾$? 咁貴? 你阿媽係咪俾人呃?"(如果連余x生都買假貨, 我.....無言而對......)
第三句係"我係街口個藥材鋪買靚d"(咁你又話唔知邊到有得買? call成10個電話叫c6搵? 差d就要急到叫c6自己飛去大6上山掘咁滯)
最後一句係perfect ending, "你阿哥最近手緊, 遲d找數俾番你"(99, 自我同c6拍拖結婚生仔, 呢20年來, 次次都係呢句, 有邊次會俾番$)

arcBB  衰得咁交關,你理佢咪都係縱容佢?  發表於 13-12-2 15:08
李大嫂  下次同佢講,自己都手緊唔會再幫佢地買野.  發表於 13-12-2 11:47

公爵府

都係果句自願送幾萬蚊都冇所謂~_~屈既1蚊我都覺得委屈~~所以結論係唔會買

別墅

俾我就唔買喇,咩話C6呢排買左D股票,無沒動資金洗錢,或諗住生BB,要save多D錢, 唔記得左買...etc

男爵府

最後c6 行過見到開倉平買咗比姪女,c6 亦教訓99 叫佢以後唔好返工時間叫個孫打嚟比我地買嘢,唔係咩到買比佢,99死撐話唔係叫你買,叫你幫手搵啫,咁唔通買完叫個細路比返錢?

首頁

尾頁

跳至