自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

回覆:saitta 的帖子

好明白你既感受,我都試過你既情況,當時都會怪人點解唔讓個位比我,不過其他jm又講得啱,讓坐唔係必然既,明知小朋友攰,我預計佢一定會係車瞓著,我真係會搭的士,費事玩自己!

另外我亦好明白你點解呢件事發生係三年幾前,你仲記得,我都記得八年幾前既野添!當時我陀住大女,8個幾月,肚都好大下,個日和同事係九龍灣上74x入大埔,好多人冇位坐,d人見我大肚都冇人讓比我坐!不過個時我身體應付到,我一直企到入去。

我認我會嬲人點解唔讓位比我?但我安慰自己,或者佢有病呢!或者佢好攰呢!又好似有jm話或者人地有左唔方便抱小朋友坐呢!唔讓咪唔讓囉!而且係我自己趕時間,明知冇位坐都要上車,咁我係之前緊係預計自己咁既身世(大住肚)都頂得住先上,唔可以expect 人地讓位比你架!

禁止訪問

回覆:如果坐巴士見有人手抱小朋友,大家會唔會讓個位?

男爵府

回覆:如果坐巴士見有人手抱小朋友,大家會唔會讓個位

如果長途車真係好難會有人讓,我見過好幾次類似你既情況,通常d人會抱起小朋友讓位,跟住坐埋一齊2個媽媽仲傾計添,咁當然人地都唔一定要讓位既,過左咁耐就算啦!

水晶宮

2024年龍年勳章

我話你知,當年有同樣經歷,我仔又係3~4歲,我在灣仔坐961入屯門,上車已經full哂,只冇輪椅位可以企,都係冇人讓比我,當時個心都希望有人讓下,但回心想,放工時間大家都攰,冇話規定一定要讓比我,最終都由灣仔抱住阿仔入到屯門,對手都痺哂,但我覺得自己好叻叻,可以發揮小宇宙啊~

放鬆d,好多野都唔係必然架,調節下心態,眼界自然遠大d~

妹妹貓咪    發表於 13-12-1 08:28

從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

珍珠宮

女人果然係小器動物,記足幾年你訓練下你个小朋友喇,5歲喇重話訓就訓

伯爵府

引用:早你一個站落車都要xyz人地,早你好幾個站

原帖由 lovebabyching 於 13-12-01 發表
早你一個站落車都要xyz人地,早你好幾個站落車果啲咪要落車追住打?

...

公爵府

引用:而家d香港人質素變晒,太自我為中心,全世

原帖由 Giant 於 13-12-01 發表
而家d香港人質素變晒,太自我為中心,全世界都係為佢而活。
人地係"新香港人"

珍珠宮

畀面勳章 大廚勳章

五歲.....就算佢訓著我係唔㑹抱,既然人咁多我會由佢企番响自己位訓,但會單手扶一扶佢背,抱起仲危險

女人是很脆弱, 但媽媽卻很堅強:)

水晶宮

引用:蒲BK嘅日子令我覺得對與錯都唔好拎出泥討論

原帖由 virox 於 13-12-01 發表
蒲BK嘅日子令我覺得對與錯都唔好拎出泥討論,最好每日風花雪月啦.請教下心得啦.放下毒啦…就算喇否則 ...
Agree, 我早知d回應會係咁bk, 你死你賤。望人邊左啤人, 人地記幾多年又關人鬼事要被批評?唔會係刻意記住令自己唔開心呀嘛?
樓主應該明白自己最錯係開post呻比位人發揮:pppp:

男爵府

5歲仲要抱?

我個仔3歲起幾乎冇抱過佢!!

早排試過1拖2元朗出觀塘,我女2歲半+仔4歲,兩個係我身邊乖乖企足全程!粒幾鐘!

唔通我又話辛苦呀危險呀,又老馮要人讓位比我地3母子?!

檢討吓自己先啦啦怪獸媽咪,
3年幾前嘅小事仲記得咁清楚!

大宅

你有需要坐,應該自己揸車或者榙的士。

大宅

MommyPanel勳章

引用:我搭巴士揹住細1歲幾抱住大2歲幾都冇人讓啦

原帖由 karilau 於 13-12-01 發表
我搭巴士揹住細1歲幾抱住大2歲幾都冇人讓啦,唔讓咁點都冇辦法鬼叫窮要搭巴士咩,我搭時仲要唔算繁忙時間只係 ...
的確,好多人都唔會讓坐……係辛苦但無計……我個肚好大了,都係屯門企到尖沙咀……地鐵也一樣……

子爵府

saitta 發表於 13-12-1 02:45
事原都有三年幾了,當時囝囝都有五歲了,有個禮拜日同囝係科學館玩完都成5點幾了,坐215X番屋企,5點幾都好 ...
如果有需要就搭的士,讓坐唔係必然。
3年前既事???咁記仇?

子爵府

楼主是话上車过了几个站个仔先扭眼瞓要抱,她不是明知个仔会瞓而不去搭的士或無端端抱住个仔的~~大家睇清楚先好吗?
再者,楼主想車上乘客有同理心而讓坐这本应是合理期望,不過我同意大家指出小孩子無付車資不代表就無權佔用座位~~但總而言之,若人人多点感性,多顧己及人,而不是凡事從理性出发,只以權利去衡量事情,去保障自己利益,这世界将会更和諧美好~~

大宅

手抱小朋友讓唔讓座,要睇個小朋友有幾小。

子爵府

引用:事原都有三年幾了,當時囝囝都有五歲了,有

原帖由 saitta 於 13-12-01 發表
事原都有三年幾了,當時囝囝都有五歲了,有個禮拜日同囝係科學館玩完都成5點幾了,坐215X番屋企,5點幾都好 ...
其實真係咁需要,開句聲叫人讓坐啦

伯爵府

最好以後公交都無座位,全部企位。大家少啲勞氣。

珍珠宮

引用:最好以後公交都無座位,全部企位。大家少啲

原帖由 pumpumpurin 於 13-12-01 發表
最好以後公交都無座位,全部企位。大家少啲勞氣。
要坐,請自備櫈仔。

禁止訪問

大宅

5歲扭計,你就抱起佢,5歲已好大份,你唔識教個仔忍耐下?
縱壞晒!

首頁

尾頁

跳至