自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

BK Milk勳章

回覆:Royho2013 的帖子

食用白醋~

伯爵府

我自己諗已搵出至敏原, 我無食某連鎖茶餐廳幾個月就無痕, 一食番又痕番, 頭瘡都少埋

水晶宮

回覆:濕疹!!

我之前都開post講過自己點戰勝十幾年濕疹。

我係環境致感源影響。

另,當濕疹發作時,真係要100%戒口,用有機的護膚品唔好俾自己皮膚再受刺激。

太嚴重一定要睇西醫搽藥膏食藥。

如果多數瞓緊覺時痕到癲,就先食粒止痕藥先瞓。

男爵府

引用:我本身敏感底,身有少少濕疹、鼻敏感,近大

原帖由 akilimama 於 13-12-12 發表
我本身敏感底,身有少少濕疹、鼻敏感,近大半年,塊面起咗風癱後來變濕疹,又痕又隀,嚴重時出埋水 ...
邊隻蘆薈?

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

引用:Quote:原帖由+魔怪媽媽+於+13-12-12+發表我

原帖由 Royho2013 於 13-12-12 發表
請問你果個西醫系系邊?大概幾錢?我仔依家濕疹好勁(就嚟22m)...好頭痕
個醫生系新蒲崗,大約$360一次

複式洋房

我用馬油,馬油有幾種,我用專for濕疹,婦女手個款,無事就當cream搽

大宅

我都有十幾年濕疹,由當初一小撮,幾年後無啦啦又發多幾忽,直到近年已漫延全身都有...春夏秋冬不分季節無時無刻都會爆發,真係比死更難受...
呢幾年睇過好多中西醫,實在忍受唔住中醫果種慢調手法,西醫類固醇又係死,食到個人係咁發福..明知西藥有好多副作用,但當你發到阿媽都唔認得之時,都別無他選
年頭一個月睇兩三次西醫,抗敏藥,消炎藥,類固醇藥膏,後尾食五色靈芝,到近期飲埋diy酵素,叫做控制到,最新記錄兩個月無睇西醫.....呢兩日又好似想發,咪又拎番d西藥出黎食...
無辦法之下唯有自己捻d辦法自己醫自己

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由+akilimama+於+13-12-12+發表

原帖由 jerryso1224 於 13-12-12 發表
邊隻蘆薈?
我又係沙沙買咋,韓國嘅話92%蘆薈,$35/1大罐但有香味。
早一星期,我見塊面痕痕地,勁乾,眼皮仲腫埋就只搽凍蘆薈,食敏感丸,好厚咁搽,不斷補;兩日後紅痕唒,仲退死皮tim

子爵府

引用:我都有十幾年濕疹,由當初一小撮,幾年後無啦

原帖由 pp1130 於 13-12-12 發表
我都有十幾年濕疹,由當初一小撮,幾年後無啦啦又發多幾忽,直到近年已漫延全身都有...春夏秋冬不分季節無時無 ...

真係為由自己醫自己
我而家每晚沖涼後,身濕搽椰子油鎖住水份(全身)患處先搽蘆薈gel,好快會吸收唒,後再加豬油膏
暫時到今日都ok
睇下下星期天氣轉,有冇出反

子爵府

但其實我覺得,最重要攪好,本身身體抵抗力。如果唔係搽乜都冇用。
為咗濕疹,我日日食,食足兩個月,黑豆黑米粥、淮山補肝腎脾,直至而家

首頁

尾頁

跳至