自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

回覆:老公嗰邊有白事,出年停派利是

男爵府

引用:Quote:原帖由+bb0930+於+13-12-22+發表老公

原帖由 Hiulam.C 於 13-12-22 發表
唔派得唔收得,年都唔拜得,未夠100日唔可以去人屋企,人地都唔可以去你屋企。如果傳統既係會咁,因為我c6 ...
係丫

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

反正又唔洗派(蝕),
所以唔收就好好睇睇啦~

郁D就起晒鋼, o係論壇好難生存架, 學下大方d接受人地建議, 唔好咁小家!

男爵府

我屋企二年前都係咁

水晶宮

單聲唔方便派,所以都唔收啦咪ok lor,自己親戚要派比仔女咪照收lor

xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

子爵府

減齡達人勳章 畀面勳章

我奶奶從不派利是,因自稱"信耶穌"唔洗派喎但我老公同個妹就照收
我識個個基督徒都無呢樣野,唔派就唔派啦,籍口黑人憎

子爵府

引用:我都有諗過收唔收得吖?問左c6+D姑姐阿叔又

原帖由 bb0930 於 13-12-22 發表
我都有諗過收唔收得吖?問左c6 D姑姐阿叔又話可以收,係長輩,大人對小孩既一種祝福。唔接又唔禮貌。

...
咁咪唔好去,既然咁傳統新年團拜都唔可以,都係喜慶事。齋收唔派好肉酸,雖然人地口話無所謂,自己都過意唔去

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 陪月勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我老公嫲嫲上月走了,今個星期六尾7,今年我地吾做冬,咁我都問99咁派吾派得利是,佢話搞掂蹯所謂野說梗係派得,其實如果吾派利是都應該吾好收利是,之前有朋友都係咁,我地派俾佢,佢話佢地吾收得利是

水晶宮

hashtag影視迷勳章

引用:Quote:原帖由+karenlohy+於+13-12-22+發表

C6嗰邊大家族,頗傳統,守孝一百日。白事未過好多野都唔做得
唔派又唔收,朋友會明白嘅

大宅

我有個親戚佢話佢係基督教,幾十年都唔派利事,但佢仔女又會收人利是:pppp:

minigaga  呃錢技倆,宗教同傳統點會有抵觸  發表於 13-12-24 11:14

大宅

引用:老公嫲嫲早前仙遊,出年馬年停派利是,但又

老公嫲嫲早前仙遊,出年馬年停派利是,但又話可以收利是。 我D朋友,姊妹淘開始約日子團拜食飯,想去聚會 ...
有個fd幾年前都係咁,佢話唔派得比我叫女唔好派比佢女,我照派左問題不大 ,但你最好自己話唔派唔收先,人地再派就一回事

水晶宮

唔派又唔收會好d,費事比人話貪心。

珍珠宮

引用:回覆+bb0930+的帖子請問白事幾耐不可比利事

原帖由 karenlohy 於 13-12-22 發表
回覆 bb0930 的帖子

請問白事幾耐不可比利事? 因我 99 12月頭走了, 1月3日火化, 要停比利事嗎? THANK YOU. ...
我估100日內都唔應該派喇

karenlohy  Thank you.  發表於 13-12-22 12:44

珊瑚宮

引用:老公嫲嫲早前仙遊,出年馬年停派利是,但又

老公嫲嫲早前仙遊,出年馬年停派利是,但又話可以收利是。 我D朋友,姊妹淘開始約日子團拜食飯,想去聚會 ...
依家同人約會時咪講定啦,家中有事唔派亦不宜收。

公爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

引用:我都有諗過收唔收得吖?問左c6+D姑姐阿叔又

我都有諗過收唔收得吖?問左c6 D姑姐阿叔又話可以收,係長輩,大人對小孩既一種祝福。唔接又唔禮貌。

...
係呀!派得俾你哋都係長輩,新年流流人哋俾你,你唔接都唔係幾好!所以我有收無派。長輩教落人哋俾祝福你當然要接,但自己有孝在身唔可能夠俾祝福人哋,所以唔派。早兩年我爺爺走咗,仲要年卅十個日上山,個年我真係無心情派利是,連恭賀說話都唔想講,淨係返咗奶奶同我麻麻度,我覺得如果係真心朋友自然會明白你,唔明白個啲我即係唔重要嘅人,佢點講咪由佢囉!

我要記得幸福......

子爵府

引用:Quote:原帖由+bb0930+於+13-12-22+發表老公

原帖由 木土土 於 13-12-22 發表
淨收唔派好老套!
我遇過呢啲人好老套

公爵府

唔派唔收,免最好

水晶宮

唔收唔派唔去別人家。
上年就係咁,如必去,會去之前問左人地介唔介意。
但陌生人就廢事解釋咁多,如果人地照派就默默收。廢事新年流流當面講。

大宅

引用:Quote:原帖由+bb0930+於+13-12-22+發表我差

原帖由 Hiulam.C 於 13-12-22 發表
係呀,仲好似話要夾住朵白色花直至過100日。
白花好似係妳奶奶帶喎,我爺爺走時,係綠花,因我係內孫,婆婆走時,唔使帶花,因我係外孫

大宅

我上年都會問人介唔介意先(長輩係笑喪),因為真係有人會介意的,所以幸好我問過,最後約出來食餐飯算,

首頁

尾頁

跳至