基督家庭

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

回覆 54heima 的帖子

ok, 我接受
如果天空總是黑暗的,那就摸黑生存;如果發出聲音是危險的,那就保持沉默;如果自覺無力發光的,那就蜷伏於牆角。但不要習慣了黑暗就為黑暗辯護;不要為自己的苟且而得意;不要嘲諷那些比自己更勇敢熱情的人們。我們可以卑微如塵土,不可扭曲如蛆蟲 - 曼德拉

大宅

每個人領受不同、恩賜也不同。事實上,如果靈裏有足夠平安,網上欺凌也不足為懼,你只要懂得回到這裏,我們也能為你禱告。
打不還口,駡不還手。為主給駡,正是為義受逼迫,為主作見證,阿們!

大宅

好媽媽勳章

fsforth 發表於 14-1-2 10:32
在公海,基本上講任何一個人/事,都可以插到不停。但如果問佢地5W1H (what, who, where, when, why, and h ...
呢D咪係人嘅罪性,嗜血。

水晶宮

引用:Quote:原帖由+54heima+於+14-01-02+發表耶

原帖由 jess007 於 14-01-02 發表
最恐怖佢地唔係單鬧信徒,連教會、甚至主都鬧埋
佢地批評教徒、教會,我仲忍受到,

但最近見到佢地連我地宗教同神都惡意批評埋,嗰吓極心痛!好想出聲維護番我地信仰同神!但自問我都係一個燥底,相嗌唔好口,只能默禱同神傾訴。

大宅

gpb 發表於 13-12-31 23:38
其實基督徒從Day 1 開始就被神要求與世界「分別出來」,基本上係against the world 嘅,你期望世界會點對待 ...

先不說那些假教會假基督徒所引致的問題,從大體上來說,如果我們有看聖經,便會明白,基督教會(基督徒)若在現今為世界所歡迎,為普羅大眾所接受和喜愛,甚至人人稱讚,那麼,主所說的,聖經裏所說的豈不有問題嗎?

大宅

回覆:littlebee817 的帖子

係因為好多人享受掛名做基督徒,方便掩飾自己繼續做坏事。

mini1204  咁先好, 進可以攻退可以守  發表於 14-1-4 15:25

珊瑚宮

引用:Quote:原帖由+jess007+於+14-01-02+發表最

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 14-01-03 發表

但最近見到佢地連我地宗教同神都惡意批評埋,嗰吓極心痛!好想出聲維護 ...
原來你係姊妹

生命影響生命
[fly]「審判自己要比審判 別人難得多了。如果你能很成功的做好這件事,你就真的是一個具有真正智慧的人。」[/fly]

侯爵府

回覆:yuexu 的帖子

基督徒是難做,不要理會別人怎樣看, 雖然有時會失見證,但還要給基督教訓, 使自己心意更新,回轉耶穌

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

~仔仔媽咪~ 發表於 14-1-3 03:53

但最近見到佢地連我地宗教同神都惡意批評埋,嗰吓極心痛!好想出聲維護 ...

基督徒在眾人心目中是一張白紙,其實除了耶穌是白紙,地球上無其他人可以白得樣耶穌,白就是聖潔。

普通人去文具店買到一張有黑點的白紙,自然會投訴什麼次貨,奸商,大叫回水。

其他偶像宗教有如一張報紙,有少少漬不重要,娛樂版是假的一樣有人信,有馬經有財經無聖經有優惠有印花自然有市場。

gpb    發表於 14-1-7 07:53
yuexu  讚  發表於 14-1-7 00:04
pyjess      發表於 14-1-6 23:10

男爵府

我相信所有宗教都係導人向善, 而每個宗教的教義各有一套, 無話對錯, 所有問題都係人嘅問題,
但基督教最令我不認同嘅就係佢哋包容唔到其他宗教, 非我同類就係敵人!

侯爵府

回覆 daishidoi 的帖子

可以聽返基督徒講基督教? 如果願意聽, 我都願意講

基督教唔單單係"導人向善", 如果係咁, 基督教真係好可憐....我地高舉O既係救恩, 即係你地平時聽O既"信者得救"

咁"信者得救"係唔係就係排他? 專橫? 咀咒不信的人下地獄?

或者咁講你會明, 如果有人想去你屋企, 你都會定一D規舉, 例如: 係朋友/家人先入得
對我地黎講, 天堂係屬於神, 神自然可以定一D規則, 例如: 信O既人先可以上天堂喇

yuexu  ^山^  發表於 14-1-7 21:05
如果天空總是黑暗的,那就摸黑生存;如果發出聲音是危險的,那就保持沉默;如果自覺無力發光的,那就蜷伏於牆角。但不要習慣了黑暗就為黑暗辯護;不要為自己的苟且而得意;不要嘲諷那些比自己更勇敢熱情的人們。我們可以卑微如塵土,不可扭曲如蛆蟲 - 曼德拉

男爵府

pyjess 發表於 14-1-7 13:27
回覆 daishidoi 的帖子

可以聽返基督徒講基督教? 如果願意聽, 我都願意講

當然每個宗教都唔止單單導人向善, 正如我所講, 各個宗教都有其教義, 用番你嗰套, 就係你地set 嘅"規則", 無話對錯, 只係我唔能夠認同, 因為基督徒排斥其他教派, 非我同類就係敵人, 依點係我最唔能夠認同, 我無宗教信仰, 無針對任何宗教, 但喺我接觸嘅其他宗教當中, 除咗基督教, 無其他宗教係會直接踩其他宗教信仰, 你可以讚美你哋嘅神, 但為何要詆毀他人嘅信仰呢? 用番你舉嘅例子, 我識嘅親友我先至會招呼嚟我屋企, 但有唔識嘅人喺我屋企門口行過, 我唔會無端端話佢囉, 最多咪由得佢, 大家各不相干!
我重申, 我明白凡事有遊戲規則, 基督徒遵守遊戲規則無問題, 我亦唔係話咁樣係錯, 只係個人立場我唔認同啫!

btw 唔好意思, 其實我之前係唔覺意入咗呢版, 我從來都唔會入嚟基督家庭依版, 咁啱可能click 錯咗, 睇睇下先發現唔對路, 亦手快快回咗你個post, 如有任何令你唔開心, 請見諒!

子爵府

引用:我相信所有宗教都係導人向善,+而每個宗教的

原帖由 daishidoi 於 14-01-07 發表
我相信所有宗教都係導人向善, 而每個宗教的教義各有一套, 無話對錯, 所有問題都係人嘅問題,
但基督教最令我 ...
多咀又搭下嗲。別的宗教容納到別的神,咁究竟邊個先係真正創造天地,主宰萬物?如果A神唔介意B神存在,咁一件事發生左係A神安排既定B神安排既呢?如果係A神安排,咁點解B神又唔依佢的心意去改變,安排呢?因為B神唔夠A神「大」?咁A神大啲,B神無咁勁,咁我信B神為乜。咁B神又仲係唔係神?
所以我地相信我地既上帝係唯一的神,其他的神明,並不是真神。
正如,所以親戚朋友都會想小朋友好,但係小朋友既父母是唯一的。

男爵府

引用:Quote:原帖由+daishidoi+於+14-01-07+發表

原帖由 joetreemo 於 14-01-07 發表
多咀又搭下嗲。別的宗教容納到別的神,咁究竟邊個先係真正創造天地,主宰萬物?如果A神唔介意B神存在,咁一 ...
A神B神睇到我頭都暈,sorry 我真係路過入錯版,打攪晒大家

hero1234  呢個咪喺一個機會或平台,使你更多機會討論、分享。
況且,又不須用真名、真面目見人,言論嘅空間可更闊更深。
就趁這機會了解吓各自看法。反正基督教亦無人迫你信。信乃是你自願,不要做背叛心意嘅事。   發表於 14-2-15 12:50

大宅

引用:Quote:pyjess+發表於+14-1-7+13:27+回覆+da

原帖由 daishidoi 於 14-01-07 發表
當然每個宗教都唔止單單導人向善, 正如我所講, 各個宗教都有其教義, 用番你嗰套, 就係你地set 嘅"規則", ...
其實唔緊要架,大家都係討論,就算入錯嚟,都無所謂呢!呢到冇規定話一定係基督徒先可以入,欣賞你勇於帶出你嘅不滿,我唔知你之前接觸過邊間教會或基督徒會令你覺得基督教排擠其他宗教?踩其他宗教?如果他們令到你有這感覺,我代他們向你說聲:對不起!以我認識,及教會牧師的教導,大家不同宗教,可以表達不同意見,但一定要互相尊重,我身邊有佛教朋友,天主教朋友,我有親戚係摩門教,亦有朋友係同性戀者,但係我地都友好相處,互相尊重,最重要係基督教教義,冇叫我地踩其他宗教,或者我又舉個例子:
全世界有好多人學中國功夫,有些人學得好叻,好有品,但有些人學得好差,始住自己識少少中國功夫就去作惡,如果我見到嘅都係第二種人,或者我真係相信中國功夫到底有幾好?點解學中國功夫嘅人會係咁?原來,我未預到真正打得好中國功夫嘅人啫。
希望呢個例子,可以化解到少少你嘅不滿。

pyjess  咁O岩O既~~  發表於 14-1-7 23:42

珊瑚宮

引用:Quote:原帖由+daishidoi+於+14-01-07+發表

原帖由 littlebee817 於 14-01-07 發表
其實唔緊要架,大家都係討論,就算入錯嚟,都無所謂呢!呢到冇規定話一定係基督徒先可以入,欣賞你勇於帶出 ...
我同你例子有少少似,我朋友有天主教有佛教亦帶同性戀,但我亦好尊重;從以前樂執著之後番呢間教會更改變睇法,我前任牧師之前中秋節有拎素月餅比星雲大師可惜星雲大師無時間探番佢無機會交流,牧師亦教導我地聽道要行道,唔做教會內教徒走向人群。

生命影響生命
[fly]「審判自己要比審判 別人難得多了。如果你能很成功的做好這件事,你就真的是一個具有真正智慧的人。」[/fly]

大宅

引用:Quote:原帖由+littlebee817+於+14-01-07+發

原帖由 yuexu 於 14-01-07 發表
我同你例子有少少似,我朋友有天主教有佛教亦帶同性戀,但我亦好尊重;從以前樂執著之後番呢間教會 ...
ee。。我牧師之前都有同星雲大師在節目上交流過喎。

大宅

引用:Quote:原帖由+littlebee817+於+14-01-07+發

原帖由 yuexu 於 14-01-07 發表
我同你例子有少少似,我朋友有天主教有佛教亦帶同性戀,但我亦好尊重;從以前樂執著之後番呢間教會 ...
同埋都係成日要我地走內人群。

珊瑚宮

引用:Quote:原帖由+yuexu+於+14-01-07+發表我同

原帖由 littlebee817 於 14-01-07 發表
ee。。我牧師之前都有同星雲大師在節目上交流過喎。
咁勁

生命影響生命

珊瑚宮

引用:Quote:原帖由+yuexu+於+14-01-07+發表我同

同埋都係成日要我地走內人群。
姓盧?

生命影響生命

首頁

尾頁

跳至