婆媳關係

跳至

首頁
12345...6

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 分享愛 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

家庭聚會, 邊有人計人頭架?

大宅

回覆:同男家的飯局夾錢

我一家三口衕兩個妹食飯都係除3份,唔通我妹又話我搵著數???一家人邊有計

侯爵府

好媽媽勳章

引用:屋企人食飯用家庭單位計錢好正常架喎,計嚟

原帖由 nicolrtang 於 14-01-13 發表
屋企人食飯用家庭單位計錢好正常架喎,計嚟計去,感覺勁小家~你覺得唔公平,咪自己請個工人,下次食飯帶埋 ...
agree!
樓主真係好小家!!!!
真係要計,應該計埋樓主老公係細仔,而大伯姑奶因為年齡大,所以應該係早做野比家用男家,而62 99 係收少了幾年樓主老公既家用!!

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

ac321 發表於 14-1-13 09:23
agree!
樓主真係好小家!!!!
真係要計,應該計埋樓主老公係細仔,而大伯姑奶因為年齡大,所以應該係早做野比 ...
嘩,好複雜,咁都俾你諗到.

ac321  要計,就要計得清楚楚!
樓主老公攞左大伯姑奶十幾二十萬着數,就吾計!!自己食少啖魚,蝕果一角幾毫就要吵吵鬧鬧!!!  發表於 14-1-13 10:14

大宅

如果要講唔公平,我咪仲唔公平,我有4兄弟姊妹:
大哥家6個,大家姐家6個,二家姐5個,但我得我同老公加埋阿媽,仲要次次我埋單都計齊頭(當然係我自己願意啦),費事找錢,我咪仲蝕,但我又ok 喎,一家人邊有得計吖

瑪瑙宮

大廚勳章

BLuMame 發表於 14-1-13 09:44
如果要講唔公平,我咪仲唔公平,我有4兄弟姊妹:
大哥家6個,大家姐家6個,二家姐5個,但我得我同老公加埋阿 ...
好明顯.... 係因為呢個係娘家的家姐亞哥 , 所以迷無計囉 , 因為一家人麻 .... 但樓主 , 根本無當男家既人係一家 , 所以先咁計算 , 如果有當過係一家人 , 根本唔會邊個食量大d , 邊個個小朋友多d 都條氣唔順囉 ....

喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

伯爵府

環保接龍勳章

個工人食得幾多呀?咁都計?

禁止訪問

子爵府

其實食得咁辛苦,不如唔好去食。一年食嗰幾餐都咁計較。連誰起筷先都計。下次一人一個麥記,自己買自己嗰份。

大宅

回覆:seaheart88 的帖子

其實我老公嗰面都一樣,我老公仲要有5兄弟姊妹,兼且佢最大,好多時都搵佢笨,我老公又覺無問題,我都唔會出聲,我哋都係打工仔,又唔會揾貴嘢食,所以OK 啦,况且一年幾次,計到咁足咪盞唔開心

男爵府

我屋企都以幾多兄弟姐妹黎計, 咁我哥同我家姐有小朋友, 有時叫埋佢地C6/C9既親人黎, 唔同又話人地衰咩. 兄弟姐妹同一媽咪, 唔好咁計較啦!

你話女家計法勻爭些, 咁你都明白每個家庭都唔同, 人地做左咁多年呢個方法又真係要你就佢地而唔係佢地就你WOR. 你唔中意係可以, 咁咪提出囉, 你又唔提出又要呻就真係有D無謂....

珍珠宮

引用:記得上年62生日,+一家人食飯,大伯1家4口(2

原帖由 jessylaw1314 於 14-01-12 發表
記得上年62生日, 一家人食飯,
大伯1家4口(2公婆,2個小孩,1個7和5歲)
姑9 1家5口(佢2公婆,1個工人,1個6 ...
計家庭,無問題,家人無得計足。我哥一家四口加工人,我未婚得一個,同爸媽食飯都係除二。計咁足唔通佢要同我計較我結婚佢地要送金,佢地結婚我唔洗咩。

翡翠宮

家庭計好D
有時係我地出一次; 大伯出一次
無咩所謂啦
總之唔好搞到老人家出我就無所謂

珍珠宮

畀面勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章

我就計人數多既, 小朋友唔計.......

大宅

我c6男家食飯又係家庭計,大嫂帶埋工人,二嫂帶埋佢父母黎食

有一次仲話慶祝99生日,慶埋大嫂女同二嫂仔,要送禮物俾佢哋+夾$食飯,我哋兩公婆食都$700,最慘係我仔都係果期生日啱啱1歲就無人過問

男爵府

1家人,唔洗計得甘足呀

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

真係滴汗
家庭飯局梗係計家庭啦
多一個半個都咁計較,唔係下麻

男爵府

我男家果邊仲唔順氣呀?

姑9話明夾錢請6299食飯,但佢地一家4口再加佢99同工人黎食,我地就兩公婆黎!
夾錢就夾一半,說穿即係我地兩公婆自己請6299食飯仲平,因為唔駛貼埋姑9個99同工人囉!

水晶宮

jessylaw1314 發表於 14-1-13 06:57
當大家只見字面,實際一餐飯局, 評論我很計較。實際來碟碟餸,我一家和6299也不會即刻第1個動筷, 那個她就理 ...

你唔抵得佢碟碟挾先,下次你就早點到,爭坐上菜位,爭挾頭啖送囉.
你又好有禮貌咁讓比人挾先,但條氣又唔順,咪叫做言行不一,口不對心囉.
如果你已經好努力,但一條魚連一啖都挾唔到比小朋友食,次次都係咁,你都要改善一下自己既速度啦.
無必要因為食唔到心頭好而情願唔出席飯局.
呢種心態講出來,比子女學晒,將來出來與人相處,就失禮人啦.

子爵府

2024年龍年勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 畀面勳章 BK Milk勳章

下次老公唔係到咪唔去囉
不過真係未見過家庭食飯係計大人小童食量收費,除左自助餐!

首頁
12345...6

尾頁

跳至