論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆:sandrayst 的帖子

真恐怖,快的查出真相。 來打工搅成咁,真係好惨架!

男爵府

回覆:變態僱主

我工人對手都係乾燥到爆哂,佢話一來香港已係咁!不過無哥個印傭咁犀利!

別墅

Poor maid...
Hope her employer will be in jail.

水晶宮

hashtag影視迷勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

大宅

其實就算之前禁室培慾果個女事主,都有好多走到既機會,但果一下,係咪真係有呢個勇氣走到?定有無力氣走到?

伯爵府

引用:我工人對手都係乾燥到爆哂,佢話一來香港已

原帖由 moledy 於 14-01-14 發表
我工人對手都係乾燥到爆哂,佢話一來香港已係咁!不過無哥個印傭咁犀利!

...
我果個姐姐對手又喺咁架啲関摺位燥到黑黑咁,又有少少血,同個女仔差不多,叫拒用手套又唔用,我晚晚同拒抹野好似女咁

男爵府

回覆:moledy 的帖子

我工人隻手都爆擦,不過佢係抵爆,因為咩都用熱水黎抹野洗野,叫左九千次唔好用暖水洗野,偏唔聽,佢同我講爆擦時,我只係答佢一句抵你爆,成日用熱水,就算天氣有17度以上都堅持用

別墅

回覆:yandy.yandy 的帖子

個對夫婦有兩個讀中學的仔,乜佢地的仔都唔發現工人周身傷???

大宅

唔知係米東爪哇D人特別怕事,我之前個工人比我仔咬佢都唔出聲,問佢都死唔講,佢話怕得罪少主。最後,我個仔比我丙一獲,之後日日返屋企都要問佢亞仔有冇打佢咬佢,問少一日佢都唔主動講架!係比我見到傷口問先衣衣丫丫。想人幫你都難啦!……唉!

大宅

新聞話佢八個月冇出糧,工人到香港打工一般都要揾agent借錢,agent再揾財仔借錢比佢,之後每月出量要入一部分人工去七仔還錢。如果agent都唔聯絡呢個工人,係咪即係雇主有入錢去七仔呢?

另外,此案件應該有三個party,分別係工人,雇主,agent,點解新聞只報導聯絡唔到雇主,咁警方有冇聯絡中介公司呀?

有時唔明,工人衰入境處會blacklist,雇主衰入境處又會blacklist,咁中介公司衰又由邊個blacklist?邊個監管呀?

子爵府

引用:將軍澳姓羅嘅44歲僱主係香港之恥!

原帖由 BM媽咪 於 14-01-13 發表
將軍澳姓羅嘅44歲僱主係香港之恥!
如果我係佢鄰居/街坊,一定指住佢黎鬧影衰香港人!

禁止訪問

回覆:newgreen 的帖子

首頁

尾頁

跳至