自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

珍珠宮

引用:個亞媽為個囝好,諗住佢有伴,但我覺得買老

原帖由 Koala_Chu 於 14-03-18 發表
個亞媽為個囝好,諗住佢有伴,但我覺得買老婆係唔合理,用金錢去買一段關係會幸福嗎? 個女仔只為金錢同個 ...
我本人都係認為買婚姻唔合理!反而,自細通過良好教育,加強智障人士自理能力,長大後佢找到情投意合的另一半,我會祝福佢地。

InkCartridge    發表於 14-3-18 14:24
mother904  同意,買賣老婆只係將自己的希望建築在別人的痛苦之上,何必呢。  發表於 14-3-18 12:44
viviencwc  的確單方/雙方有智障的夫婦大有人在,但都是出自真心,我也非常替他們開心及祝福!  發表於 14-3-18 12:20
我近日忽然發錢寒,要努力搵錢儲錢呀!$$$

珍珠宮

Koala_Chu 發表於 14-3-18 11:32
個亞媽為個囝好,諗住佢有伴,但我覺得買老婆係唔合理,用金錢去買一段關係會幸福嗎? 個女仔只為金錢同個 ...

香港對弱能人士既照顧不足, 好多父母去左既留下了弱能人士, 無一個完善既配套照顧呢班人

ming1020  我女兒唔係弱智,但係全癱,我都好驚自己有意外早走,阿女都唔知點算……  發表於 14-3-18 14:44
所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

大宅

唔係話唔俾佢結婚/生兒育女,嫌佢拎政府福利, 但真係要諗下會唔會影響下一代囉...

水晶宮

大廚勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

禾又分SHARE 下禾同弱智人士一齊做野嘅經驗.

禾舊公司請過一個女仔, 果時都已經大過禾,

HR講, 佢個人最多都只有9歲嘅智慧.

佢係禾公司做出街, 包括送文件, 去銀行入數.

當recept 行開左, 有時仲會聽電話 (當時用D 好唔正嘅英文講禾地個公司名).

試過有客問, 點解聽接電話果個講唔正個公司名?

禾話佢係弱智,係禾公司全職做出街嘅, 有時recept 行開左, 佢又見個電話嚮好耐都無人聽, 禾地教佢幫手聽下嘅.

(禾地茅教佢tsfr 條線比禾地, 只係教佢同人講:"請等等" 呢3 個字, 之後佢就會跑入來搵禾地聽電話)

有d客好正面, 話禾地老闆好人, 肯比機會佢地.

有d 客就會好刻薄咁話佢影響禾地公司形象.

至於禾地d staffs 呢,

個個都當佢正常人,

大圍食飯會預埋佢, 不過通常每人夾$60呢, 就會收佢一半, 之後其他禾地自己除.

禾自己亦都一個星期起碼一次同佢2 個人出去食飯.

佢最like 食哈迪c, 禾就個個星期請佢去食.

係言談中, 禾真係feel 到佢地係唔識講大話,

佢亦都知自己係咩問題,

所以知你對佢好, 佢會3 倍對你好.

例如: 我飲完咖啡想去洗杯, 佢見禾行過會主動幫禾拎去洗.

禾同佢出街食飯時, 唔記得攞茄汁,

佢會即刻仆到咁出去同你攞.

佢試過同屋企人去澳門, 會買一盒手信比禾.

好多好多禾覺得係小事, 對佢來講已經係大事.

禾都有問過佢有無鍾意嘅男仔?

佢話係以前做野果到有一個(應該係備護工場果類),

即係同佢同類人, 不過因為佢阿媽幫佢搵到寫字櫻工,

所以唔返去工場做lu.

佢好介意人地叫佢傻妹,

直頭連個傻字都唔like 聽.

但佢話佢家姐成日嗌佢做: 傻妹,

所以佢有時都唔開心.

禾想話呢..........

佢地係弱智, 而唔係有精神病,

所以佢地係知道自己做緊咩.

如果呢到有jm 係呢類小朋友嘅mammy,

請加油,

因為呢個世界仲有好多人都好鍚你小朋友,

放心讓佢出去接受呢個世界同社會.

fighting!!!!

abcabc181818   好正面  發表於 14-3-18 17:24
浩霆豬豬  睇到我好感動,世上多啲人好似你咁,成個世界美好得多!  發表於 14-3-18 16:26
MariaTsui  Good  發表於 14-3-18 16:04
ninjarabbit    發表於 14-3-18 12:48
viviencwc  非常同意,所以我也很喜歡去為智障小朋友做服務,他們係最真最純的小天使!而且好friendly及好多音樂天份都好過我!  發表於 14-3-18 12:24
小詠  極開心看到你呢個文, 你和你同事都好好人  發表於 14-3-18 12:17
Sumyeema1  Fighting....係未韓文加油?  發表於 14-3-18 12:08
monkey妹  你及你公司的同事肯包容“她”值得一讚  發表於 14-3-18 12:06

禁止訪問

禁止訪問

引用:Quote:KT0603+發表於+14-3-18+11:42+樓主,

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

樓主好認同你。一家唔知一家事,別人家事誰人也沒權給意見,買賣婚姻是否幸福,誰可決定?自由戀愛一樣離婚怎計?如果個女仔家庭係要賣女,佢唔賣來香港賣去其他地方你可保證佢幸福?生兒女是他人決定要問過大家嗎?智障唔一定生智障童,大家都有幾會,為何佢地生就天理不容?大家帶著有色眼鏡看人,已不懂尊重別人

禁止訪問

引用:禾又分SHARE+下禾同弱智人士一齊做野嘅經驗

伯爵府

ellawyc 發表於 14-3-18 10:07
好多留言充滿歧視
佢地也許生活上自理唔到
也許老婆會走佬
我無睇晒個邊個 post,但我諗可能大家著眼在買老婆。
樓主可以睇下呢套片,叫我要做父母,係講輕度夫婦要生 BB:

http://programme.rthk.org.hk/rthk/tv/programme.php?name=tv/walllessworld3&d=2012-07-29&p=5550&e=183767&m=episode

佢地係真心相愛嘅,我覺得絕對有理由要支持,但買老婆真係好難係現代社會得到同情。
You think the only people who are people
Are the people who look and think like you
But if you walk the footsteps of a stranger
You'll learn things you never knew you never knew
-- Colors Of The Wind

珍珠宮

KT0603 發表於 14-3-18 11:54
Hi!小詠!早晨!
我們雖然是草根出身,但我這呀信的故事的媽媽,對我個人成長影響好大。
不過 ...

其實係d人思想思維有問題

我媽在我小時, 唔係幾識講, 聽廣東話, 出街買野買餸都比人笑比人扼, 買菜比少d, 買燒肉都比d差既我地

所以我習慣左自小主動去保護我媽, 一知佢又比人虾, 我真係幫佢出去討公道, 我記得小一個陣陪佢買燒肉, 人地廿蚊好多, 我媽買廿蚊比好少, 我真係開口媽x燒肉佬, 個燒肉佬比我罵, 當堂呆左, 切番正常份量比我

所以我憎個d人睇人唔起, 我更加睇唔起佢地
所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

珍珠宮

引用:禾又分SHARE+下禾同弱智人士一齊做野嘅經驗

原帖由 雪菜肉c 於 14-03-18 發表
禾又分SHARE 下禾同弱智人士一齊做野嘅經驗.

禾舊公司請過一個女仔, 果時都已經大過禾,
你公司同你本人都好好其實智障都可以生活得好好。

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

回覆:弱智+孫的post, 有啲好涼薄

每個人站的角度不同所以各有各意見,好的還是不好的無謂爭辯,現今社會對包容“特別需要人士”真的算低,希望每個人都能學懂體諒及包容,社會就不會出現太多負面想法,開開心心行好每個人的不同生活!

節錄: 將進酒~李白
人生得意須盡歡,莫使金樽空對月,
天生我材必有用,千金散盡還復來。
烹羊宰牛且為樂,會須一飲三百杯。
岑夫子,丹丘生,將進酒,杯莫停。
與君歌一曲,請君為我傾耳聽。
鐘鼓饌玉不足貴,但願長醉不復醒。
古來聖賢皆寂寞,惟有飲者留其名。

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:ellawyc+發表於+14-3-18+10:07+好多

原帖由 melonfans 於 14-03-18 發表
首先要明白婚姻的意義, 大家相愛先結婚.

買個老婆為咗99生個孫仔, 個做法同古代一樣, 意義歪曲咗! 個太 ...
同意,現在有綜援但世事日曰變,若然無綜援一家怎麽算?

大宅

我自已都有輕度弱智,但係我識得自已照顧自已,又有份工做下,我父母從來冇諗住放棄

我,又冇逼我一定要搵個男人嫁出去,好彩我有一個對我不離不棄既男朋友,雖然佢知道

我係弱智,但係佢話只要我健康開心佢就會好開心,佢仲話每個人都有長處同短處,只要

互相尊重就得,弱智人士都可以活得開心精彩

sillything    發表於 14-3-18 23:24
abcabc181818  為自己幸福繼續努力, 加油!  發表於 14-3-18 17:38
abcabc181818  為自己幸福繼而努力, 加油!   發表於 14-3-18 17:37
wing514   加油 !  發表於 14-3-18 14:47
mother904  加油  發表於 14-3-18 12:48
viviencwc  加油努力呀!祝幸福!  發表於 14-3-18 12:29
kyokozhk  希望我個仔將來會好似你咁  發表於 14-3-18 12:11
monkey妹  繼續努力  發表於 14-3-18 12:08

水晶宮

2018復活節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:Quote:原帖由+Koala_Chu+於+14-03-18+發表

原帖由 VKwan 於 14-03-18 發表
我本人都係認為買婚姻唔合理!反而,自細通過良好教育,加強智障人士自理能力,長大後佢找到情投意合的另一 ...
同意

禁止訪問

引用:+本帖最後由+小詠+於+14-3-18+11:59+編輯+\\

水晶宮

2018復活節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:Quote:Koala_Chu+發表於+14-3-18+11:32+個

原帖由 小詠 於 14-03-18 發表
香港對弱能人士既照顧不足, 好多父母去左既留下了弱能人士, 無一個完善既配套照顧呢班人
其實有好多智障人仕可以靠自己雙手生活,亦可以結識朋友,我只是不贊同買賣婚姻

viviencwc  同意!  發表於 14-3-18 12:29

珍珠宮

引用:淨係識得講佢有權利生仔,+但我想大家諗下:1

原帖由 wongmw 於 14-03-18 發表
淨係識得講佢有權利生仔, 但我想大家諗下:

1. 教育問題, 生出來就要教, 咁你EXPECT 一個有少少HANDICAPPED ...
同意你呀!有d人講野真係天真得可以!說咩智障下一代唔一定智障,話機會均等喎,真係頂唔順!今時今日的香港,正常父母都唔一定有條件好好栽培下一代,何況智障父母?真係祝佢好運咯

禁止訪問

畀面勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:ellawyc+發表於+14-3-18+10:07+好多

公爵府

回覆:弱智+孫的post, 有啲好涼薄

其實我唔明,成件事原原本本果個樓主亦唔係完完全全清楚哂,單單幾行係事實幾多呢,有時有d說話係唔係可以唔好講到咁絕呢,純討論咪算囉,事情唔係發生向自己身上,講真係好易,人又有幾多人可以做到無私心呢

首頁
12345...6

尾頁

跳至