自由講場

跳至

首頁

尾頁

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

回覆:angel1404 的帖子

幾多歲出水痘都無藥食噃~
要等自然好…
所謂“藥”,都係等你搽咗涼啲,感覺無咁痕而已

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

水痘傳染性好高, 況且患者未見到水痘時已經開始傳染人, 所以你同你女女如常生活就得, 驚都冇用, 佢地會唔會中招就睇天意.

你飲芫茜水, 紅蘿蔔水, 彭魚腮粥 (去海味舖/藥材舖買, 價錢唔平), 等d 水痘發晒出黎啦.

用芫茜水沖涼.

唔好用咁暖既水沖涼, 成個一熱就仲痕仲辛苦.

大宅

引用:回覆+Qbear+的帖子我去港安,話不收,咩藥

原帖由 angel1404 於 14-03-24 發表
回覆 Qbear 的帖子

我去港安,話不收,咩藥都沒俾,屋企人去藥房買藥俾我吃,依家面頭喉嚨全部都是水痘, ...
私家唔收͵政府一定收。去公立医院͵快!

大宅

回覆:三十歲出水痘需唔需要吃藥?

我幾年前出, 有特效藥食, 醫生話食咗可以令佢出得無咁勁同埋大概五日到水痘可以謝, 唔洗住院不過唔返得工…total休息咗七日, 99煲日日都煲芫茜水俾我沖涼, 所以我只有1、2粒疤痕, 算係咁
確認自己水痘前係發燒退燒咗幾日, 退咗燒我返工時見到有痘先由公司去附近診所睇醫生, 過咗唔夠2個星期到, 我同事個仔出水痘, 好大機會係我隔山傳染

大宅

回覆 sfmeow 的帖子

好癢呀,我全身痘,連胸部同私處都有,好難頂!

大宅

琴晚個喉嚨痛到頂唔順,吃返必理痛好返d啦。

大宅

回覆 peggypiggy 的帖子

只菌真係好勁呷,我都唔知點惹返來d

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 大廚勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

引用:回覆+sfmeow+的帖子好癢呀,我全身痘,連胸

原帖由 angel1404 於 14-03-25 發表

好癢呀,我全身痘,連胸部同私處都有,好難頂!
嘩!辛苦晒,我試過依d 地方出濕疹,真係痕到跳舞都唔掂! 不如食藥訓多d 啦,飲多d 水同湯排晒d 菌出黎呀,一個星期就好架喇,你仲有幾日就好番架喇,加油!

大宅

引用:回覆+peggypiggy+的帖子只菌真係好勁呷,我

原帖由 angel1404 於 14-03-25 發表
回覆 peggypiggy 的帖子

只菌真係好勁呷,我都唔知點惹返來d
係喇, 我都係完全唔知點惹到…仲要舊年生蛇, 超痛

珍珠宮

畀面勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章

我細仔哩幾日都出呀,我媽教用芫茜水沖涼.... 睇左醫生, 醫生問我要唔要特效藥, 食5日, 會出少d .... 仲有藥水比佢搽呀, 依家第3日, 明顯開始d 痘謝左, bb 精神返~~

不過你2個女好易會野到ga wor...... 有冇打過針呀??

大宅

回覆 幸福謝師奶 的帖子

囡囡都有打水痘疫苗,

大宅

繼續忍,

首頁

尾頁

跳至