婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

畀面勳章

我覺得冇乜好傾,傾左亦唔會改變現實,有問題的是朋友老公,他不願意改變,再同99傾都冇用。其實你朋友99都冇做過乜,只係唔理新抱,佢老公亦冇勉強佢去應酬99,只要佢放下同99修補關係的心態,根本大家就相安無事。至於睇電視,好多老人家都會咁做,除非你朋友夠guts強烈表明立場,或者99會聽下,但當然有可能是後果更加嚴重。

要改善的,其實是夫妻關係,而不是婆媳關係。要改變的,是佢老公,但佢老公好清楚老婆的需要,只是不想迎合。呢方面似乎好難單靠老婆一個人去做,如果老公依然最愛是娘親,其他野都可以唔理,做老婆的,除了揀接受同不接受,似乎冇乜野可做。
日日是好日

水晶宮

畀面勳章

引用:Quote:原帖由+kktsoi+於+14-04-16+發表睇完

原帖由 carmenyan206 於 14-04-16 發表
其實我知好難係網上講清楚 因為我識拒幾年先知道內幕同更多實例。拒唔係覺得老公唔應該陪阿媽 而係一個女人 ...
1. no social已經係問題
2. 癲倒是非會害死小朋友一世
3.無乜family time 對小朋友有好大影響, 要見阿媽都唔洗3個鐘, 又或者叫99去佢屋企見
4.啞忍唔係辦法,要揾解決方法
5.雖話唔洗同住已好好, 但bb心智好緊要,觀念錯就好難糾正

水晶宮

畀面勳章

引用:Quote:原帖由+Happymom2004+於+14-04-16+發

原帖由 carmenyan206 於 14-04-16 發表
拒奶奶嗜好係睇電視。。

拒唔出街無朋友。係獨家村黎既 所以我都叫拒討好奶奶 拒真係揾唔到位入。。
咁就唔洗講。 叫佢同老公傾

水晶宮

hashtag影視迷勳章

引用:Quote:原帖由+Happymom2004+於+14-04-16+發

拒奶奶嗜好係睇電視。。

拒唔出街無朋友。係獨家村黎既 所以我都叫拒討好奶奶 拒真係揾唔到位入。。
咪傾電視經咯,或者請教下99廚藝呀

我諗搞好D關係,令99唔會認為 你朋友會搶走佢個仔,先係上策。

伯爵府

引用:你朋友同99關係唔好,傾都唔會有太大果效。

原帖由 Happymom2004 於 14-04-16 發表
你朋友同99關係唔好,傾都唔會有太大果效。或者首先要改善同99關係。

佢99有乜嗜好? 行街?飲茶?打麻雀?設 ...
佢99就係冇任何野岩玩先大鑊

珊瑚宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由 carmenyan206 於 14-04-16 發

原帖由 Happymom2004 於 14-04-16 發表

我諗搞好D關係,令99唔會認為 你朋友會搶走佢個仔,先係上策。
拒奶奶唔傾計。。煮飯用蒸爐蒸送 唔知可以請教咩呀

珊瑚宮

引用:Quote:原帖由 carmenyan206 於 14-04-16 發

最慘係拒奶奶唔會同拒講野 望都唔望拒

伯爵府

其實佢99唔煮飯,冇得傾廚藝,真係好難搞,冇得投其所好,佢都用好多方法了

伯爵府

引用:Quote:原帖由 Happymom2004 於 14-04-16 發

最慘係拒奶奶唔會同拒講野 望都唔望拒
望都唔望,你話幾冇癮

翡翠宮

回覆 carmenyan206 的帖子

咁仲洗乜諗傾唔傾?
人地都唔想傾?

水晶宮

引用:Quote:原帖由+carmenyan206+於+14-04-16+發

原帖由 kimchimom 於 14-04-16 發表
望都唔望,你話幾冇癮
可能佢99有社交障礙,生活圈子咁窄,所以成日要個仔陪佢

水晶宮

原帖由 kimchimom 於 14-04-16 發表
佢99就係冇任何野岩玩先大鑊
真係老鼠拉龜,無從入手喎

翡翠宮

咁就已經好明顯冇得溝通,唔好希望有一日可以變好,而且咁嘅環境長大對小朋友嘅心境發育都唔好,萬一變成佢哋咁就更加麻煩

珊瑚宮

畀面勳章 BK Milk勳章

wahiuma 發表於 14-4-16 14:42
咁就已經好明顯冇得溝通,唔好希望有一日可以變好,而且咁嘅環境長大對小朋友嘅心境發育都唔好,萬一變成佢 ...

無錯, 呢個先係最大問題, 佢地咁大個唔會有咩事, 係小朋友....變到佢地咁就....

男爵府

carmenyan206 發表於 14-4-16 14:08
其實我知好難係網上講清楚 因為我識拒幾年先知道內幕同更多實例。拒唔係覺得老公唔應該陪阿媽 而係一個女人 ...
就住個唔出去social既問題黎講...
佢老公有無朋友, 有無出去同朋友/同事食下飯飲下野, 如果無, 就無野好講...如果有, 咪跟佢呀媽話, 叫佢唔好出街, 因為呀媽講既係真理, 佢係呀仔就更加要聽+做, 睇下佢有咩反應先lor...

珊瑚宮

引用:Quote:carmenyan206 發表於 14-4-16 14:08

原帖由 草八刀 於 14-04-16 發表
就住個唔出去social既問題黎講...
佢老公有無朋友, 有無出去同朋友/同事食下飯飲下野, 如果無, 就無野好講. ...
拒老公都好少出門 可能因為媽咪既影響啦。

但係我朋友係positive既 拒有社交圈子 亦都會係有限既時間帶小朋友出去玩。希望咁會對小朋友好啦

翡翠宮

cmsm 發表於 14-4-16 15:32
無錯, 呢個先係最大問題, 佢地咁大個唔會有咩事, 係小朋友....變到佢地咁就.... ...
佢哋D性格真係好怪,你真係要好好為bb嘅未來霖下

琥珀宮

引用:其實係朋友有口難言+所以代友出po+呢個朋友

其實係朋友有口難言 所以代友出po 呢個朋友識左兩年 一直都幾清楚拒性格 拒好林善 唔係怪獸新抱 但係同奶奶 ...
梗係唔好同99傾啦,有乜好傾姐,唔好忘想解決問題!既然老公唔會幫自己,亦無謂向老公投訴佢阿媽!總之儘量避免有衝突,教b既野靠自己,唔想bb睇電視咪自己帶bb入房 law,如果靠99湊b就無辦法,要接受99做法!

珊瑚宮

原帖由 木土土 於 14-04-17 發表
梗係唔好同99傾啦,有乜好傾姐,唔好忘想解決問題!既然老公唔會幫自己,亦無謂向老公投訴佢阿媽!總之儘量 ...
拒係wm 睇cam先知道奶奶係咁喪比小朋友睇電視 可能鬥氣搞對抗掛 拒客氣同奶奶講都唔聽 老公又唔出聲 拒無付 可能拒唯有丟左部電視

琥珀宮

引用:Quote:原帖由+木土土+於+14-04-17+發表梗係

原帖由 carmenyan206 於 14-04-17 發表
拒係wm 睇cam先知道奶奶係咁喪比小朋友睇電視 可能鬥氣搞對抗掛 拒客氣同奶奶講都唔聽 老公又唔出聲 拒無付 ...
無可能丟咗部電視連99都無得睇,最多只可以唔比99湊b,如果要靠99湊就無辦法,接受吧!

首頁

尾頁

跳至