在職全職

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

呢個topic 好正, 我突然唸有冇同年同月同日既媽咪呢.....

男爵府

Hi mums,
I am from this year too. I might be one of the youngest ones here (23 Dec). My Chinese typing system isn't working at the moment and hopefully can be fixed very soon. I have 3 kids too.

子爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

我咪又係要成日睇我小姐面色.
話親佢都離唔開佢個態度問題
原文章由 lok^^b 於 07-11-23 15:33 發表

我個女讀3年班 好大脾氣架 成日扭計 仲曳過細仔

複式洋房

原文章由 sandy816 於 07-11-23 23:28 發表
我咪又係要成日睇我小姐面色.
話親佢都離唔開佢個態度問題

hi,大家好嗎?
我有1個仔仔, 今年4歲!
你們當中有d媽咪1個人湊3個小朋友, 真犀利!
我湊一個都湊到怕!唔想生第二個啦!

大宅

其實唔知會唔會有d係舊同學呢? 因為大家都用網名, 感覺好奇妙呀.

我以前住屯門大興邨, 讀台山商會小學, 佛教沈香林紀念中學呀 .
老公 + 仔仔 = 我一生的成就

子爵府

由BB到幼稚園我反而唔覺有咩問題.最多都係辛苦姐.但一上左小學就........
原文章由 TIFFANYC 於 07-11-24 23:28 發表

hi,大家好嗎?
我有1個仔仔, 今年4歲!
你們當中有d媽咪1個人湊3個小朋友, 真犀利!
我湊一個都湊到怕!唔想生第二個啦!

複式洋房

[quote]原文章由 sandy816 於 07-11-25 04:49 發表
由BB到幼稚園我反而唔覺有咩問題.最多都係辛苦姐.但一上左小學就........ [/quote

sandy816,

我都聽d朋友講小朋友上小學之後d時間都唔你自己,每日都有幾樣功課要做,又有默書要溫習.星期六,日就要參加課外活動,家長和學生完全無得休息....:cry: .
我都怕到時,我可唔可應付得到!:(

子爵府

原文章由 TIFFANYC 於 07-11-26 19:22 發表
[quote]原文章由 sandy816 於 07-11-25 04:49 發表
由BB到幼稚園我反而唔覺有咩問題.最多都係辛苦姐.但一上左小學就........ [/quote

sandy816,

...

大女而家讀3年班 功課雖然都多 又做得慢 不過我唔會帶女上補習社 除左學校嘅興趣班 其餘時間女中意做乜就做乜 0甘我時間亦鬆動d 女又無0甘大壓力
功課上從細我都比好大嘅自由女 bb時無上任何乜班物班 我唔想女細細個就要感受到壓力 我希望女有一個無憂嘅童年 亦想女大個d知道自己中意咩 先再學
但我同女嘅關係都好緊張 都唔知點溝通 搞到我又勞氣 女又唔開心 真吾明距想點 問又話無嘢 ?-( ?-(

子爵府

我係火爆鼠 老公係滋油佬 你地同老公有無d好唔同嘅性格但係又夾到架

複式洋房

原文章由 lok^^b 於 07-11-27 14:51 發表

大女而家讀3年班 功課雖然都多 又做得慢 不過我唔會帶女上補習社 除左學校嘅興趣班 其餘時間女中意做乜就做乜 0甘我時間亦鬆動d 女又無0甘大壓力
功課上從細我都比好大嘅自由女 bb時無上任何乜班物班 我唔想女細細 ...

多謝你分享,但白講仔仔今年讀k2,明年要選擇入小學,真係有d緊張怕幫仔選錯學校.:-( :-(

子爵府

有次我同佢講呀女今日冇交中文作文比老師罰留堂.唸住佢聽到會幫手同個女傾下...點知佢話...................我細個都成日留堂.今時今日咁大頭家咪一樣養得掂 .你話死未
原文章由 lok^^b 於 07-11-27 15:12 發表
我係火爆鼠 老公係滋油佬 你地同老公有無d好唔同嘅性格但係又夾到架

子爵府

我女上左四年班都冇去補習社lu.佢話好辛苦.咁我都明既.咪由得佢囉.我同佢講.你唔去補習社咁就要自己做好學校所有既野.佢又應承.到依家都未試過欠功課.都算係咁啦.係默書要請佢好多次先默比我睇.二仔小一果時都比過佢去補習社.補左三日就話唔想去.因為見到補習老師好惡咁鬧d小朋友.佢驚喎.跟住我都由佢唔補囉.但今年佢懶左好多.我上個星期同佢講.你再係咁就要返補習社架喇.睇下佢會唔會自動自覺先.唔係我實放佢落補習社.免得大家傷和氣
原文章由 lok^^b 於 07-11-27 14:51 發表

功課上從細我都比好大嘅自由女 bb時無上任何乜班物班 我唔想女細細 ...

別墅

唉!呢排病到暈酡酡兼又忙到死死吓,

唔係大仔要揀小學周圍睇呢,就係亞妹間學校要返去做義工,個細仔又要揾定報名表面試,呢輪佢又痴身到死。就黎死喇!

我老公就樣樣都吾理,樣樣都旨意我,我仲慘過我個工人,仲話我係火爆媽咪喎, 激氣呀!

大仔第一輪落選咗,又要再 Serch 吓 D 學校收生有幾多成機會,好鬼担心添!

[ 本文章最後由 angela.ng 於 07-11-29 18:18 編輯 ]

伯爵府

回覆 #1 angela.ng 的文章

加油!!支持妳!!

子爵府

我大女都好好彩 能派到第一志願小學 雖然唔係乜名校 但校風都ok
我個人認爲名唔名校唔重要 最重要係間學校校風同口碑
2+輪到細仔搵幼兒園 都頭痕緊
女無番幼兒園 只讀幼稚園2+係女子小學 0甘仔就只能重新考虑
主要係仔太痴身 想俾距多d同其他小朋友玩下 而且我又想搵份兼職做下咪 突 距去下幼兒園咯

各位媽咪 各自努力加油

複式洋房

我都係72,我囝囝2歲9個月啦..住tko..有冇同區媽咪

大宅

大家好 :lol
我有兩個仔仔一個4 yrs, 一個3 yrs

大宅

72年媽媽~~終於有呢個年份喇,大家好呀,我個小肥26個月,係荃灣住
5歲~~

男爵府

Hi all mums
大仔......9歲
細女......仲有10日就2歲

子爵府

首頁

尾頁

跳至