時政擂台

跳至

首頁

尾頁

大宅

challenger 發表於 14-6-28 10:49
其實如果係今天嘅政府話要係東涌起機場,發展新市鎮,你估有冇人反對,起唔起得成?睇吓第三條跑道就知…… ...
所以我話而家太兩極化,你睇尋日法律界個靜默遊行就知,d律師法官出黎係為左表達佢地個唔認同的諗法。講真,如果有d唔係好睇新聞的人見到,都唔知佢地做乜。不過點解果班什麼保護香港d人,見人地出黎行,佢地又黎踏場?既然佢地咁支持白皮書,點解唔自已一早就出黎行?
而家香港已變得邊個夠惡夠大聲就可以話事,唔係好似以前咁去認真討論。政府弱勢,加上透明度唔夠,市民無晒參與性,你叫d人點服你,好似尋晚立會,10點鐘就要散會,胡亮星等你班議員走晒出黎,等到58分先叫按制,1分鐘後宣布通過,剛好10點前完全程序,你話係無預先安排好我就打死都唔信,根本就係偷我地雞,所以我地先會咁失望。

大宅

賭神 發表於 14-6-28 03:45
咁樓主又有冇諗過

當政府發展東北到七至八成時,
我想問邊個唔係為左自已先?如果唔係你都唔會去做野,唔會去盡力做好份工,希望可以升職啦?係咪?
問題係為左自已之餘,有無諗下會唔會出賣人地,出賣自已。而家我地講緊係先商議,後通過,係咪無左果三億幾就無辦法商議先?呢三億幾即使唔夠補償班村民,應該都唔會相差幾多(而家叫價二百萬,即係你同我同佢都要攞多d錢出黎幫補下)。既然係咁,點解唔可以有個明確d的大綱,邊幅地做乜,果幅地點做,然後先叫財委撥款呢?
而家古洞d村民好多都係最近先知發出咩事,點解會有d知有d唔知?知果d係咩人?大家可以諗諗佢。

珍珠宮

引用:Quote:賭神 發表於 14-6-28 03:45 咁樓主又

原帖由 kmlui6613 於 14-06-28 發表
我想問邊個唔係為左自已先?如果唔係你都唔會去做野,唔會去盡力做好份工,希望可以升職啦?係咪?
問題係 ...
我真心覺得

一班議員只係為選票而做場大龍鳳!
覺得可悲!
一個個最叻講句,精境嘢就當做左議員本份!

香港人口多,唔發展咪又益左地產商!
細地產仔就圍住托價,大地產就陳火打劫,
而家連共屋都可以炒!

我有朋友都係古洞住,幾希望靠此機會上樓
(我講大不得好死,十世揸兜做黑丐食餸尾)

香港成個成長系統已失衡!
就好似買六合彩唔中,都要懶馬會一樣!

當年香港由
魚港>製做業>貿易業>金融業>旅遊業
旅遊業害左香港

香港沉一下都係好事,
但唔希望係自亂陣腳!

講返東北:
政府要發展,環保又出嚟,議員又出嚟,居民又出嚟,香港係大家嘅,並唔係一班人擁有!
實質佢地有冇辦法解決到住屋問題?

我見急通過發展東北,又真係只為深港共融?
只係一班政棍毒媒知道香港人嘅弱點,咪順手牽羊,大陸地大,又洗咩要香港東北地!

我自己都係開公司做老闆
(我講大不得好死,十世揸兜做黑丐食餸尾)
本身諗住拼搏就有好嘅未來,而家睇返!
都係一場夢!任何吃都追唔上物價!

我只係心痛而家香港點解係有互鬥,
再沒有互信!

香港要發展係須然,要發展東北有咩問題?
如果怕未來只為深港共融嘅,咪等佢地發展到咁上下先企出嚟都唔遲!

急這一時又可以做到咩?
有人話我係打手係咩五毛,
講嘅有問良心,可能佢地先係打手!

信又好唔信又信!
在BK做打手嘅!
我希望你一家人,由此刻開始至將來十世,都係揸兜做黑丐食餸尾!

補充內容 (14-6-28 12:49):
信又好唔信又好(錯字更正)

basbyy  講得好!支持你!  發表於 14-6-29 13:54
haruhi0221  講得好!撐你!  發表於 14-6-29 12:51
woodpecker  支持你!我覺得大家都愛香港,不過方式唔同,變成對立,真無奈  發表於 14-6-29 06:37
萬物皆空,因果不空

子爵府

回覆 賭神 的帖子

唔駛咁勞氣 ! 平常心啦 !

係唔係打手, 天知,地知, 自己知, 對得住天地良心 !

可能香港真係要死一鋪, 至諸死地而後生呢 ........

複式洋房

回覆 kmlui6613 的帖子

港英政府於1990年代已開始研究發展新界東北成爲新市鎮。於2008年,計劃正式立項,展開公眾諮詢。

tszhangchan  港英政府同港共政府做同一件事,可以有兩個用心架嘛大佬~  發表於 14-6-29 12:19

大宅

回覆 賭神 的帖子

好似樓上咁講,唔駛咁勞氣喎,好似我咁,俾人話我大公報到出汁,唔通又叫人去做揸兜咩。所以不論你係親梁或者反梁都一樣俾人罵,所以做好自已就夠,而家香港戾氣太重,唔係好事黎。
班議員…建制又好,泛民又好,各位其主姐,唔通尋晚吳亮星咁做法我又要叫好咩?

或者你可以睇返我有兩篇回覆就知我個立場。

利益申報:我係場頭草,既贊成發展東北,又反對撥款。既反對白皮書內容,但承認白皮書內容必需遵守(因為無得簡)。不過就堅決反對暴力。

珍珠宮

回覆:地道香港人睇東北發展

謝謝

大家都係為香港就好了!
根是香港心也是

bonifacelo    發表於 14-6-30 16:14
萬物皆空,因果不空

複式洋房

引用:雖然話係諮詢左好多年,不過之前一直講係點

原帖由 kmlui6613 於 14-06-24 發表
雖然話係諮詢左好多年,不過之前一直講係點發展,不過而家個方向直接走去深港一體化。

地係香港人,如果發 ...
唔得啦 低技術工業一去就不回啦。香港生活水平高 人工一定高 低技術工業缺乏競爭力 冇商業價值啦 商人唔肯做。 除非政府用工幣資助好似一般庇護工埸咁啦。

tszhangchan  香港呢種地方,一定係做高科技高增值產業,同埋做到多樣化至生存到~  發表於 14-6-29 12:18

大宅

回覆 cksing 的帖子

我意思又未於六十年代果種由原材料開始做的低技術工業,不過總有部份係可以係香港做。
例如我地公司,整部產品都係大陸做,成品就香港賣,其實我地有諗過將最後果部份搬返黎香港,一來可以在品質上容易控制到,一方面可以制造就業 (好似好偉大咁)。不過因為香港真正的工廠大廈基本上都所餘無幾(因為活化或者轉為工商),租金拉到同商業大廈差唔多,再加上人工,令到整體成本根本無得同大陸比,最終都要取消左計劃。

如果政府可以用相對便宜的租金租地方俾我地呢類小型工業,即使加上香港人工,對比於大陸的貨,仍然可以有競爭力,因為品質上問題,好多香港人肯比多少少錢買番本地貨,呢樣係政府無做過,無幫過我地呢班小企。

港英時代反而仲有好多政府工廠大廈,而家全香港得番五個,已包括半年前話要拆的長沙灣宏昌工業大廈,如果又拆埋,呢班小工業戶唔知又搬去邊好。(宏昌工廠大廈的租金,一年前已經搶到(競投方式)同區甲級商業大廈個價錢)

補充內容 (14-6-28 19:28):
問題係呢班小工業戶好多做果d野比較重型,唔可以上工商樓做。

大宅

s2003085 發表於 14-6-28 14:49
回覆 kmlui6613 的帖子

港英政府於1990年代已開始研究發展新界東北成爲新市鎮。於2008年,計劃正式立項, ...
我都驚自已記錯左,變得誤導其他人,所以再上網確認多一次。因為我記得唔係咁耐之前已經做。

無錯1990年係有做研究,不過係講"全港性",係包括東北在內,唔係單純研究新界東北,而且到左2003年就擱置左,直至2007年先再提返出黎。

參考: http://zh.wikipedia.org/wiki/%E6 ... #1990-2007.E5.B9.B4
呢個網站d資料唔係官方,你我都可以修改,所以我地聽一下就算。

你話2008年開始做咨詢,的確係2008年,不過係最後果幾日,正確日期係12月20日做第一次公眾參與咨詢,之前果一個月全部都係非公眾人士"簡介會"。

參考: http://www.nentnda.gov.hk/chi/timetable.html 呢個係官網,唔會有錯掛?

想一個城市要有進步,發展、開拓係必然方向,所以我都好贊成發展東北,不過都係果句,可唔可以一步一步黎,將個規模縮細d,規劃清楚d,尤其係陳茂波事件所帶黎個後遺,將私人樓同商業個方面透明d,俾到大家知道你做緊乜呢?而家淨係識講一句唔會撤回,你都要解釋一下掛,雖然明知解釋都係無用,不過最低限度都叫有承意,唔係點叫我服你套政策呢?

民房

回覆 saikungyan 的帖子

咁大學用地又未至於起樓咁多,而且而家d中國學生係用緊國際學生quota non-jupas入,如果減少中國學生,實畀d專幫新移民ge左膠話歧視喇

子爵府

引用:Quote:s2003085 發表於 14-6-28 14:49 回覆

原帖由 kmlui6613 於 14-06-29 發表
我都驚自已記錯左,變得誤導其他人,所以再上網確認多一次。因為我記得唔係咁耐之前已經做。

無錯1990年係 ...
咨詢簡介會梗係先向stakeholder行先架啦,因為係直接同佢地有關,唔通同公衆講完先到當地居民?唔明有乜問題。

男爵府

我都想講下,我屋企以前住將軍澳,間屋成2千尺一層 (兩層超大石屋),政府要發展將軍澳,由於我地只係租戶,只係補左D錢同分左一間4人單位公屋,以前收村,全村無人搞事,盡量配合政府發展,以小數服從整個香港呢個大多數!而家見到將軍澳住左幾十萬人,覺得村民好偉大,幫到政府唔少!!
民主正係小數服從多數的遊戲,點解班成日話要民主的人,就最唔民主!!

補充內容 (14-6-29 21:56):
我唔係原居民!!

公爵府

熱血勳章 hashtag影視迷勳章

可以睇下呢個, 好詳盡:
https://www.facebook.com/photo.p ... ;type=1&theater

大宅

返黎喇,湊女好忙,但都有留意時事嘅。

政府要發展東北係勢在必行,但唔代表冇辦法改變!

我冇打算說服立場強硬人士,只係希望大家關心東北新市鎮將來會為香港帶來咩改變,作好心理準備,同最壞打算。

在網上爭吵係不必要,有心嘅人睇到,自己理解,消化,再付諸行動,就已經足夠。暴君暴政已嶄露頭角,你睇那星就知,未來會係點,諗遠少少好應該。

各位真正關心香港嘅朋友亦然,不需要與道不同嘅人周旋,不要被模糊焦點,反而應該一齊喚醒不聞不問、覺得事不關己嘅人,香港面對當前難關,人人都會被牽連,將影響港人生活、工作、住屋、權利。冇人可以置身事外。

大宅

BK Milk勳章

咁但係~ 只講香港人,而家既年青人個個慢慢開始組織新家庭,生子~ 但佢地唔係個個有能力去買樓,仍然係搏殺期,但好多都會想有自己小蝸居,唯一選擇係公屋,且佢地合資格架喎,唔發展又真係唔夠架喎。

我覺得睇返香港人本身雖求都好重要

大宅

faye0128 發表於 14-6-30 15:14
咁但係~ 只講香港人,而家既年青人個個慢慢開始組織新家庭,生子~ 但佢地唔係個個有能力去買樓,仍然係搏 ...
見你個concern都好實在,討論吓。
東北發展唔係比香港人享用,好明顯㗎喇,你唔認同呢點就唔需要再傾。

果5萬幾個公屋單位係塞住港人把口,應付吓咁。嗱,我有做野㗎,起咗公屋㗎。咁囉。

真係想為香港人好,唔會咁規劃,起多啲公屋,大家又話擔心變第二個天水圍,其實如果規劃得好,有區內工作機會,有足夠休閒設施,物價合理,又點會變天水圍。

但係唔會發生,因為東北唔係俾香港人。就算有東北新市鎮,香港人生活仍然困難,物價仍然會高,點解?因為會有更多大陸人落黎囉,有錢人添呀。唔好忘記,香港通漲大陸人應記一功。

香港出生率低咗好耐,點解人口愈來愈多,個個大陸父母都話黎香港生仔係幫香港人注入人口,哈,幾妙,港人冇屋住,再加多啲人入黎爭,搞到宜家呢個局面。

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

引用:Quote:faye0128 發表於 14-6-30 15:14 咁但

原帖由 麻辣媽咪 於 14-06-30 發表
見你個concern都好實在,討論吓。
東北發展唔係比香港人享用,好明顯㗎喇,你唔認同呢點就唔需要再傾。
我唔認同~東北不是為香港人而設,咁就唔好傾啦!

但最後一點,我唔明白。關近年出生率係低的甚麼事?

但現在想置業成家的人,都應該係 97 年前出世。

本來跟父母生活,長大要獨立成家,可能本來係一個家庭 ,之後會 分枝 好幾個家庭出來的。
即係~開枝散業!

但香港普遍單位係細啲,故此好難 合家同堂 咁生活,所以先有 住屋需求 的出現。

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

另外,可以去 婆媳版睇下~

有幾多 jm 因為無地方住,要同 99 在一個單位內“困獸鬥”。

首頁

尾頁

跳至