自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由 Pulmma 於 14-06-25 發表我老

原帖由 牛奶妹頭 於 14-06-25 發表
你老公要多謝你先岩
佢一出醫院係咁讚自己d 虫虫勁。

大宅

畀面勳章

引用:父母口講仔女都錫, 但到大家都大左, 要結婚

原帖由 milkteabb 於 14-06-25 發表
父母口講仔女都錫, 但到大家都大左, 要結婚啦, 屋企幫阿哥出首期買樓, 我做女就冇. 我冇hard feeli ...
totally agree, 我屋企都系,阿哥細佬買屋,阿爸阿媽比首期,我就乜都無,我唔系怨,只系覺得有d唔fair... 我結婚既金器都系我自己買黎比阿媽送比我..... 我有個女,呢家陀緊系女,我好開心ga, 姊妹通常close d同埋sweet d, 反而系我阿媽好失望....

Freedomfish  自細到大都糸生活在吾公平家庭,做女冇好野食,做就做餐死,  發表於 14-6-25 22:07

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

回覆:好開心, 呢一胎又係女!!

最緊要自己中2!

謀事在人,成事在天,個天先係最終揸"fit"人!!

你恨的人,來生不會再見,所以別在他身上浪費時間;你愛的人,來生也不會再見,所以今生要好好對他。

男爵府

好羨慕你!我兩胎都係仔,第二胎照到係仔時我勁失望,係咁打我老公,但我唔會追第三個喇,如果又係仔我會癲

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 一心一意 於 14-06-25 發表我

原帖由 我愛Corina 於 14-06-25 發表
我會睇邊個錫屋企多d

子爵府

2018復活節勳章 育兒性格勳章 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章

恭喜樓主我都生左2個女吖

伯爵府

畀面勳章

我2個女,好開心架,嗲好多,又嘴你抱你……
我又同佢扮靚靚,我開心佢地又開心。

仔無話唔好,但女就多元化些。

仔女都係自己的,我首要係想佢地健康。
但生仔唔會特別高興,生女亦唔會失望。

我自己係女,講真對娘家的負擔都好上心,老公都孝順,但有時返佢父母到食飯飲茶都係我提出,6299曾經暗示過些需要,係我記上心,我提老公,老公先醒起。

所以我娘家我就照顧周到。
我有2個女,我都覺得自己好命水。

大宅

milkteabb 發表於 14-6-25 16:24
父母口講仔女都錫, 但到大家都大左, 要結婚啦, 屋企幫阿哥出首期買樓, 我做女就冇. 我冇hard feeli ...
你真係講中左我既心聲其實仔女真係無所謂, 只係當你年紀大時, 思想係會變...
女人有仔有女時, 多數會偏向仔 -- 真架, 宜家細個就個個鍚, 但大個左你就知, 呢個係我奶奶偷偷同我講架. 佢都好鍚姑仔, 但心底其實佢係緊張D仔多啲架!!!!

大宅

藍莓綠茶 發表於 14-6-25 17:20
我2個女,好開心架,嗲好多,又嘴你抱你……
我又同佢扮靚靚,我開心佢地又開心。

係,女一般發左達一定會照顧外家.
我媽咁爛賭我都一路幫佢, 但我弟婦一入門就閂後門, 講明無錢比仲丟埋個仔過來湊.
唔計邊個岩邊個錯先, 女係真心為外家既.

藍莓綠茶  係……女個心係偏外家。同埋同女一定親密好多,我同媽媽無話不談,但老公同99就一定唔會講心事個隻。  發表於 14-6-25 17:37
藍莓綠茶  係……女個心係偏外家。同埋同女一定親密好多,我同媽媽無話不談,但老公同99就一定唔會講心事個隻。  發表於 14-6-25 17:36

子爵府

呢個年代生女都無問題。我生大仔時,c6已經話恨有個女多過仔。到有左第2個都無照係男定女,當佢出世時見到係B 女,c6 開心到抱住阿女成日都吾行放低佢。到第三個都係生女,佢仲開心!而家c6日日好enjoy 比2個女嗲㗎

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

恭喜
我同你一樣,陀住細女時,啲同事成日問我呢胎仔定女呀?反應多數係,女都好吖,唔緊要啦兩姊妹煩在見我一次問一次,心諗好煩咯,無心記住唔好再問啦!問幾多次都唔會變架啦

公爵府

very good!
congrats!!

大宅

回覆:一心一意 的帖子

十分同意!我都係有個細佬、對上係家姐
兩姐妹仲好!

男爵府

以中國人既角度, 我一仔一女, 算幸福, 無feel到身邊人的壓力, 但....個人like 女多d, 如果guarantee第三個都係女, 我一定生!!!

大宅

wai_wai37 發表於 14-6-25 17:00
回覆 carmenyan206 的帖子

佢唔想你捱佢捱過既冷言冷語既日子.
細個媽咪成日講我係仔就好係仔就好
的確好難受

但其實佢都只係受左人好多冷言冷語

男爵府

我都望可以生兩個女。
我有兩個小學同學都係生兩個女,羨慕死我。

男爵府

生女係好命,你有兩個,double 好命

公爵府

引用:好羨慕你!我兩胎都係仔,第二胎照到係仔時

原帖由 小雞脾媽媽 於 14-06-25 發表
好羨慕你!我兩胎都係仔,第二胎照到係仔時我勁失望,係咁打我老公,但我唔會追第三個喇,如果又係仔我會癲 ...
我都係,勁想追多個又驚又係仔,好想有個公主俾我扮靚

侯爵府

引用:Quote:wai_wai37+發表於+14-6-25+17:00+回

原帖由 jojo0115 於 14-06-25 發表
細個媽咪成日講我係仔就好係仔就好
的確好難受
所以由我地呢一代起唔可以再有呢個觀念!
要公平對待仔女!!

ps. 除非你嫁左比李+x 果堆富二代

Seabreeze  講得好  發表於 14-6-25 19:13

珍珠宮

女真係好乖,雖然我有一仔一女,但我會錫個女多d,因為佢好生性好乖

首頁
12345...8

尾頁

跳至