跳至

首頁

尾頁

侯爵府

引用:應該無80�nd one, 細心數一數人數阮鄭應

原帖由 mrs.so 於 14-07-17 發表
應該無80%band one, 細心數一數人數阮鄭應該畢業生有120-150人,唔記得開五班還是四班

約略計120人為單位 ...
學校話8成首志願唔係band1喎,另外舊墟都派得差不多,都唔係特別好,圓玄都20個。

唔好點評我

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

回覆:你好嗎 的帖子

寶舊通常叫band two去揀圓玄,唔好揀何中,正路應該救恩+圓玄/何中/康樂

八舊今年係大埔派得最好,而寶舊係最多人考直資

80%派首志願應該屬正常,今年派位頭三志願有八成人成功

大宅

回覆:fionakong2008 的帖子

為什麼要跨區去九龍?大埔的英中唔見得人嗎?有人讀Band 2都考到5**,不要讓孩子長途跋涉去上學,我們又不是在山區居住。校長叫人去試係為了自己的招牌。

wypy  講得好!  發表於 14-7-21 20:29
Fion710  Good   發表於 14-7-21 19:24
mrs.so  GOOD, 中POINT  發表於 14-7-21 17:43

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:為什麼要跨區去九龍

原帖由 maggiechan 於 14-07-21 發表
為什麼要跨區去九龍?大埔的英中唔見得人嗎?有人讀Band 2都考到5**,不要讓孩子長途跋涉去上學,我們又不是在 ...
咁我又唔覺得完全為左自己招牌既……無實力學校亦唔會叫你去試。

唔係大埔學校唔好,無可否認大埔英中都好好,學業上分別可能不大。但區外學校多活動,例如聯校活動等等,小朋友可擴濶眼界,視野未必一樣呀…

出唔出區外讀只係個人選擇啫……

mrs.so  我相信你出發點是踏實,但部份小學並非如此。  發表於 14-7-21 20:52

大宅

好媽媽勳章

回覆 mrs.so 的帖子

Mrs. So, 請問你的朋友在哪兒看到田千今年的派位成績呢?我等了好幾天也不見學校有公怖啊!我只聽説今年有喇沙,女拔……
如你有消息來源請告知,否則不要誤導,謝謝。

mrs.so  我誤導咩?  發表於 14-7-21 21:04

公爵府

回覆:ikongma 的帖子

這是2013派位,我意思是我朋友們今年在田千派位,見到派位結果O哂。

大宅

好媽媽勳章

這不是今年的

mrs.so  我也寫是2013, 並非寫2014  發表於 14-7-21 21:19

公爵府

回覆:ikongma 的帖子

這是田千校網學校報告,寫44%派英語授課班

大宅

好媽媽勳章

mrs.so 發表於 14-7-20 10:47
明白你替細妹緊張,前兩日我係田千讀既朋友們見到到今年派位嚇到呆了,當睇完2013校評更呆,我朋友們心態始 ...

mrs.so  我係寫2013喎!  發表於 14-7-21 21:47

公爵府

回覆 ikongma 的帖子

首先要解釋升中派位兩年計, 兩年升中成績直接影響下一屆, 當然家長選校都受影響, 田千2013派位扣除唐乃勤絕對唔會係BAND ONE生首選, 唐乃勤未開哂全英語授課班, 李國寶, 王錦輝通常係邊緣人及BAND TWO無信心能派入英中, 又想接受全英語教學才考呢類直資, 如果有把握係BAND ONE生正常地都會試男女拔, 英華, 協恩等神級直資名校

如果2013年田千派位扣除李國賓, 王錦輝, 唐乃勤人數佔四個, 即42個派入傳統英中, 2013年田千全級五班小六約有150人+ , 150人內有42個派入傳統英中, 與田原派位相比的確有一段距離.

2014派位成績是按2013計算, 因上年小六升中考既PRE-S1無需遞交教局計算成績, 因為前年起教局已宣佈TSA及PS1隔年考亦宣佈計算方法, 所以即使無公佈2014派位, 亦可以按2013派位估算

大宅

好媽媽勳章

等學校公怖就得啦!2013田千冇150人畢業咁多

公爵府

我朋友上年田千畢業入心誠, 佢讀既一班有33人, 2001年出世既應係大班

我以田千5班小六每班27人即135人, 42/135=31%

當然以學校公佈最實際

大宅

好媽媽勳章

mrs.so 發表於 14-721 2114
這是2013派位,我意思是我朋友們今年在田千派位,見到派位結果O哂。
點解冇咗恩主敎嘅?我記得2013有十幾個入咗。

公爵府

有恩主教都唔公佈, 反而公佈唐乃勤+李國寶+王錦輝, 還是你所記得既10+係救恩所以無公佈

wypy  此恩不同彼恩?  發表於 14-7-22 17:25

大宅

好媽媽勳章

要睇睇先

大宅

引用:回覆 mrs.so 的帖子要睇睇先

原帖由 ikongma 於 14-07-21 發表

要睇睇先
係囉,你是田千家長,相信查證比我們街外人容易很多吧!我都很想知道,如果睇mrs so剛才計算, 2013年得42個派全英中,田千全級五班小六約有150人,42/150=28%, 唔通2013的學校報告44%內還包括了BAND TWO成績

別墅

Mrs So, 那孫方中小學今年升中派位又如何?

mrs.so  只知派得好,實在幾多一條龍上實數無。  發表於 14-7-22 06:31

首頁

尾頁

跳至