網購天地

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

回覆:推介超work牆壁除霉噴劑!有效果圖!

勁呀,hk有無?

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

麥豬豬 發表於 14-8-7 20:59
因為漂白水使用時是需要用水釋淆的,而牆有霉漬是禁忌再濕水抹拭的,估計那除霉劑,是有著類近漂白水成份, ...

你講得岩, 我估計係有漂白水成份(因我頭先件衫唔小心掂到d液體我又唔知, 噴完先發現件衫變左色)
但佢可能唔係100%漂白水, 應該仲有其他分解霉菌既成份, 所以先可以唔洗過水, 又唔洗抹就分解到霉菌

伯爵府

環保接龍勳章

勁,謝分享

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

koey_0611 發表於 14-8-7 22:36
勁呀,hk有無?

如果用黎噴浴室磁磚/浴缸浴簾既, hk有類似產品(威猛先生/萬潔靈去霉劑, 超市有售)
但我暫時無見過有可以噴油漆牆壁(例如睡房), 但唔洗抹唔洗清理既去霉產品
如果有既都希望有jm報料, 咁我唔洗咁遠淘返黎

珍珠宮

kwankwan717 發表於 14-8-7 12:15
小水珠會唔會流落黎?如果我買黎噴天花
噴完會滴落黎就會整濕張床 咁就唔係幾好
...

我補充返少少先, 頭先我都有噴幾下天花
小水珠無滴落去, 但因為佢係噴霧, 太輕, 點都有D霧會散落張床
我建議如果要在床上面噴, 最好鋪塊即棄膠枱布/報紙之類, 覆蓋有機會影響到既範圍
咁就會安全d
同埋要留意窗簾布/梳化之類既物品, 一定要移開先, 以免被染白
我頭先件衫唔小心掂到, 就白左

侯爵府

畀面勳章

瑤瑤~ 發表於 14-8-8 01:05
我補充返少少先, 頭先我都有噴幾下天花
小水珠無滴落去, 但因為佢係噴霧, 太輕, 點都有D霧會散落張床
我建 ...
多謝你既提醒,我會留意架啦~

男爵府

引用:7/8: 38樓補相(噴出來係小水珠, 無泡, 份量

原帖由 瑤瑤~ 於 14-08-07 發表

7/8: 38樓補相(噴出來係小水珠, 無泡, 份量用得岩就不會流下)
噴完唔理,大約幾耐會見到轉白?

珍珠宮

jasper0407 發表於 14-8-8 01:45
噴完唔理,大約幾耐會見到轉白?

呢個可能要視乎d霉菌嚴唔嚴重
我有d淺色d既霉, 2,3分鐘就變白
嚴重d既, 大約等5-10分鐘
如果已經霉左好耐既千年漬, 我估噴一次都未必清得晒, 可能會變淺色d
乾左之後再補噴
或者如果心急既, 可以搵條毛巾細細力抹下佢
我頭先有d位可能噴得唔準, 佢白得慢, 我就再噴, 用毛巾細細力抹, 好快白返
但大部份位置都唔洗理佢, 自己會白

複式洋房

已收藏

公爵府

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

好岩我

子爵府

熱血勳章

瑤瑤~ 發表於 14-8-7 19:34
呢隻我有用過呀, 但我只用黎噴浴室磁磚, 同埋浴缸浴簾, 用完仲要過水
呢d可以噴有油漆既牆咩?
我睇過佢用 ...

昨天太忙無時間回覆。

你對。呢隻係浴室 only. 係要過水。

之於牆身。用漂白水加水(1比99), 然後倒進噴的樽內, 噴在有發霉的牆身, 就會立即消失

下次見到有發霉的地方, 噴一噴很方便, 而且成本很平。

你可以用同一副牆的 2 個地方做實驗。

伯爵府

引用:Quote:koey_0611 發表於 14-8-7 22:36 勁呀

如果用黎噴浴室磁磚/浴缸浴簾既, hk有類似產品(威猛先生/萬潔靈去霉劑, 超市有售)
但我暫時無見過有可以噴 ...
好正,我估買牆紙果d shop應該有掛

子爵府

引用:7/8:+38樓補相(噴出來係小水珠,+無泡,+份量

7/8: 38樓補相(噴出來係小水珠, 無泡, 份量用得岩就不會流下)
Hello!Thank you. I am looking for it.

禁止訪問

禁止訪問

大宅

Ivancccc 發表於 14-8-8 11:08
我用呢枝都有一樣效果
可以係邊到買到.
人生苦短,歲月易老。一個人如果欲望太多,生命該如何承受重負,人生又怎能獲得快樂呢?因此,在人生的旅途,追求一種淡泊,坦然面對生活對你的賜予,包括 所有的磨難和不公,用平和淡定的心態去看待社會現實中的一切。做一個真實的自我:無須虛偽,無須奉承,無須圓滑,認認真真做事,踏踏實實做人!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 熱血勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

咁D霉分解去左邊? 咪成屋空氣都有霉

子爵府

moon759 發表於 14-8-7 14:45
岩用喎, 想下問噴完後會唔會出番? 我平時抹完一個星期又出,好煩

...
咁建議你買套裝喇,套裝有一支消霉和一支防霉的!

禁止訪問

引用:Quote:Ivancccc 發表於 14-8-8 11:08 我用

首頁

尾頁

跳至