在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

2024年龍年勳章 2024勳章

回覆:一個人湊2個B。真係好辛苦,教我如何支持下去.

我都係一湊2,有時好辛苦,佢哋唔爭嘢仲好D,爭就火都嚟。不過有時見住佢哋乖就會忘記辛苦架,加油丫~一齊努力!

複式洋房

我一個9歲一個4個月,但都係好辛苦,人奶b每2個鐘食一次奶,一出街就係不停揾地方餵奶,我住果到又要轉巴士先出到去再搭火車,次次又要揹住個細又揹住一堆野加加埋埋十幾磅,攪到我都唔想出街,朋友仲要埋怨我唔同佢地出街,唉…真係有苦自己知

複式洋房

回覆:qweyee 的帖子

其實朋友應該要明白你。我d朋友約我出街一定幫下我。不過出街一袋2袋邊個想。只係全部都bb野多。

大宅

引用:回覆+Pinky18882+的帖子hello.開了個一湊兩

原帖由 family3 於 14-08-23 發表
回覆 Pinky18882 的帖子

hello.開了個一湊兩wtsapp group.有興趣入嗎?純吹水,呻下,鼓勵下咁。 ...
可以加我入whatsapp嗎?我都係1湊2

family3  你pm tel. no比我。tks  發表於 14-8-28 21:23

co bb

別墅

回覆:family3 的帖子

w几多?

男爵府

畀面勳章

引用:有無媽咪同我一樣

原帖由 Pinky18882 於 14-08-09 發表
有無媽咪同我一樣
不要心灰, 不要放棄.

我當年一湊二, 真的又忙又累. 但他們現在已經十多歲了, 回想起來. 當時的付出是值得的.

所以堅持著呀!

大宅

回覆:Pinky18882 的帖子

我同你一樣,一對2,,,好累,,,,冇人幫到,食飯都食唔到,,,

認識多謝BB日常生活的事.

子爵府

一個trouble two,另一個terrible three⋯
呢個暑假我崩潰咗好多次⋯
希望返學會有好轉,最緊要身體健康!

教 養 孩 童 , 使 他 走 當 行 的 道 , 就 是 到 老 他 也 不 偏 離 。 (箴22:6)
Train up a child in the way he should go: and when he is old, he will not depart from it. (Proverbs 22:6)

複式洋房

我一湊三, 無工人,連續包咗8年片,FT咗11年,大仔11YR了。我和仨常常一起出出入入,但他們感情十分好。現在大了,他們很照顧我呢!有時回想,咁辛苦的日子是怎樣度過呢?
努力!加油!老公唔明,總有人會明的!

從前,安慰得我最多的,是不相識的婆婆。很溫暖的!

別墅

回覆:threekids 的帖子

我都係一湊二,大囡25個月,細囡10個月,開頭都好辛苦,咩都一腳踢,但8月剛剛大囡開始返學,舒服左好多,捱下捱下就大得好快,大家加油啊

伯爵府

引用:無得安排,連食都煮吳到。有時煮完佢地自己

原帖由 Pinky18882 於 14-08-10 發表
無得安排,連食都煮吳到。有時煮完佢地自己d野食都凍哂。我2個叉一年。大成日爭寵。真係

...
same case

侯爵府

我自己一揍 2, 現在 4歲同 6歲。要照顧起居飲食,學野返學接接送送,教功課。
佢地返咗學我仲買餸煮飯,有時間仲做埋買手幫人網購。
每日時間超緊湊,不過都過得開心。好多體力勞動,所以個人健康咗(以前坐 office仲反而周身痛)
不過我睇番以前,最辛苦係揍細佬 bb 時間,嘔到一身奶仲要趕住接家姐放學,衫都無時間換
不過可以親手揍大,係一件幸福嘅事;管教同親子關係都質數好好多。小朋友親眼睇住媽咪辛苦,佢地都會比較易教同長大後抗逆能力,都會高 d 架。
大家加油

If children live with encouragement, they learn confidence. If children live with acceptance, they learn to love.

複式洋房

回覆 丞媽媽 的帖子

我以前一樣細仔未滿月就成日出街接送哥哥返學同放學重要冬天明早6點幾

大宅

我想問我個case 係老公長註內地做野兩個月返黎一星期度,大仔五歲細女歲半,一湊二會好辛苦嗎?有冇人share下經驗?本身有工人不過唔想再對住佢,唔知自己攪唔攪得掂,冇老人家可幫手,或會請鐘點

侯爵府

引用:我想問我個case 係老公長註內地做野兩個月

原帖由 hannahhh 於 14-09-12 發表
我想問我個case 係老公長註內地做野兩個月返黎一星期度,大仔五歲細女歲半,一湊二會好辛苦嗎?有冇人share ...
睇你自己 trade off。
我以前都有工人,佢 resign 後我唔再請,轉鐘點日日到。佢走果時,大嘅 5歲幾,細嘅未夠 2 歲。渡期我都挨到喊,過咗後我好 ok
依家 2 個返晒學,鐘點轉咗一星期三日。我好 enjoy 無工人嘅自由

If children live with encouragement, they learn confidence. If children live with acceptance, they learn to love.

大宅

我有朋友湊一個都話辛苦,連送都冇時間買,仲話連續幾日冇出過門口,都吾知佢攪乜

別墅

回覆:Apple.ee 的帖子

你都好勁呀

水晶宮

堅持就係勝利啊!多D培養自己同小朋友嘅共同興趣

侯爵府

回覆:Apple.ee 的帖子

我而家味係,坐緊月仲要帶大仔返學睇doctor ,明明話依胎坐好D又係要做

別墅

唔好長期是這樣的,辛苦2年,就越来越輕鬆了,加油

首頁

尾頁

跳至