婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Vicky_Kwong 發表於 14-8-14 18:21
同我情況好似...但你已經好好,可以請工人湊...
未生前已經同62講想請工人或姨姨...
一黎唔想俾99湊,2黎係 ...
谷奶一定要pump 清架, 唔係奶量會越來越少, 唔好理你99, 照pump 囉, 大把人番咗工個b 照食雪奶或者冰奶啦, 咪一樣個個肥肥白白
我好明你感受, 即係99 出於好意, 其實佢無話做咗d 咩唔好, 但大家思想唔同, 又唔似c6 對咗佢廿幾三十年慣晒99 d 脾性, 我只可以同99 大家客客氣氣咁相處, 唔可以太close 或者俾b 佢湊, 我知到時一定反枱
呷醋好正常, bb 近得邊個多就會痴邊個多d, 所以你盡量爭取機會湊番bb 先, 其實我俾工人湊b, 我都驚bb 要工人唔要我架, 但我一收工番屋企就自己湊晒bb, 又同佢玩, 放假又係我自己湊b, so far 而家阿b 都唔會特別痴工人唔痴我, 所以你要自己爭取, 你係阿媽, 你要湊b 無人阻止到你, 最緊要你堅持!!

男爵府

olittlefatcow 發表於 14-8-14 18:34
下次拎埋玩具返99度,話個孫想拎返去玩。玩完唔拎走,放响99度。每次都係咁,等佢地都覺得冇位放,唔好再買 ...
哈哈, 有次去99 屋企食飯, 佢又話買咗玩具俾阿b叫我哋拎番去, 我話唔拎喇, 留喺度下次黎都有玩具俾阿b 玩嘛, 跟住即閃
我都想佢知道屋企無位擺, 等佢唔再買!!

大宅

引用:Quote:Vicky_Kwong 發表於 14-8-14 18:21

原帖由 小_魚 於 14-08-15 發表
谷奶一定要pump 清架, 唔係奶量會越來越少, 唔好理你99, 照pump 囉, 大把人番咗工個b 照食雪奶或者冰奶啦, ...
但佢成日搶住抱咁呢...
去醫院健康院都佢抱...
呀囡唔訓教佢又抱住同佢玩...
62話你係呀囡個呀媽唔會變架...
你咁都呷醋

男爵府

回覆 Vicky_Kwong 的帖子

你要強硬d, 佢搶你又搶番黎抱, 佢就係蝦你唔出聲
你係咪ftm? 如果係, 更加唔洗怕佢啦

大宅

引用:回覆 Vicky_Kwong 的帖子你要強硬d, 佢搶你

你要強硬d, 佢搶你又搶番黎抱, 佢就係蝦你唔出聲
我唔係呀..
我以家坐緊月,所以先日日係到..
到時坐地完月反工...我真係好難想像....!!

男爵府

Vicky_Kwong 發表於 14-8-15 14:13
我唔係呀..
我以家坐緊月,所以先日日係到..
到時坐地完月反工...我真係好難想像....!!
即係你坐完月番工會交bb 俾99湊? 不過其實係唔係佢湊都好, 你都有權坐月期間或者收工後照顧番bb, 因為你先至係佢阿媽, 硬攻唔得就軟攻, 同99 講想學下湊b, 叫佢俾多d 機會你, 同佢講如果你有咩做得唔岩就提點下你(當然聽唔聽一件事) 俾佢覺得你唔係想同佢爭, 只係想多d 實習, 咁樣會唔會好d?

子爵府

育兒性格勳章

回覆:小_魚 的帖子

咁不如唔搬,cut工人叫婆婆湊咪同你C6嘅做法一樣,佢話搬新界分分鐘係,你99叫添

子爵府

睛靈勳章

小_魚 發表於 14-8-14 13:23
其實佢想搬去新界仲有另外一個原因, 佢話而家我哋住呢區校網唔好, 佢話搬去新界校網好d, 我反對搬佢就話我 ...
新界校網好?? 有咩名校呀??? 同啲蝗子蝗孫爭崩頭喎~~ 咪玩啦~~

男爵府

Ying0623 發表於 14-8-15 15:42
咁不如唔搬,cut工人叫婆婆湊咪同你C6嘅做法一樣,佢話搬新界分分鐘係,你99叫添

...
因為婆婆年紀大(六十幾歲), 我唔想佢咁辛苦一個人湊b, 所以至請個工人幫輕下佢
其實c6 唔係話真係想cut 工人, 只係覺得如果搬去新界, 直接俾佢阿媽湊就唔洗工人, 因為99 後生(得五十幾), 所以佢覺得自己阿媽一定湊得掂唔洗工人囉, 但佢無諗過99 成廿幾三十年無湊過b, 性格又唔聽人講(跟本連c6一家都無人敢頂撞99, 個個都怕咗佢), 湊b 習慣唔同都可以忍, 但遲下大d 要管要教, 到時實有衝突

男爵府

火精靈 發表於 14-8-15 15:58
新界校網好?? 有咩名校呀??? 同啲蝗子蝗孫爭崩頭喎~~ 咪玩啦~~
我都驚呀, 但我住緊個區個校網又真係唔太好, 所以好苦惱

子爵府

睛靈勳章

小_魚 發表於 14-8-15 16:07
我都驚呀, 但我住緊個區個校網又真係唔太好, 所以好苦惱
其實校網好唔好我覺得無關係~~ 都好睇個b本身性格嘅~~ 如果你老公話想校網好就梗係搬去九龍塘啦~~ 搬入新界把鬼咩~~

男爵府

回覆 火精靈 的帖子

九龍塘我哋無能力搬去呀, 如果租分分鐘仲細過而家個單位
我哋只afford 到新界區, 所以老公咪話想搬過去同埋俾99 湊b, 我聽到真係想喊

大宅

引用:Quote:Vicky_Kwong 發表於 14-8-15 14:13

即係你坐完月番工會交bb 俾99湊? 不過其實係唔係佢湊都好, 你都有權坐月期間或者收工後照顧番bb, 因為你先 ...
係呀,我反工就99湊,我都諗住收工會拎反呀囡湊...
我怕我講唔出口...

男爵府

為咗阿b, 要勇敢d, 有咩要直接同佢講, 至多叫c6 幫口, 唔係第時99 真係當咗個b 係佢既就麻煩

男爵府

育兒性格勳章

Of course 繼續而家工人+婆婆湊

大宅

引用:回覆 Vicky_Kwong 的帖子為咗阿b, 要勇敢d,

為咗阿b, 要勇敢d, 有咩要直接同佢講, 至多叫c6 幫口, 唔係第時99 真係當咗個b ...
62好錫99,有咩事應該都幫99未必幫我...
我都唔敢叫佢開口,最冠同佢申下。
早幾日同佢申完,99又唔知同佢講咩,佢即時爆左...
話你地一個要咁,一個又要咁..話夾係我地中間好辛苦

首頁

尾頁

跳至