家庭理財

跳至

首頁

尾頁

別墅

引用:Quote:原帖由+fionkk+於+14-08-17+發表儲蓄

原帖由 ismandy 於 14-08-17 發表
每月供2000. 供十年,第十一年開始每年有2萬?
擺到十八年後就可每年拎2萬4到一百歲,如果十年就想開始派錢就應該每年拎1萬幾至兩萬左右到一百歲,我揀左到18歲先開始派所以十年開始派唔係好清楚,要幫你問問agent

男爵府

fionkk 發表於 14-8-17 19:16
擺到十八年後就可每年拎2萬4到一百歲,如果十年就想開始派錢就應該每年拎1萬幾至兩萬左右到一百歲,我揀左 ...

係咪保證有 24000一年??
咁人壽保額幾多??

別墅

引用:Quote:fionkk+發表於+14-8-17+19:16+擺到十

原帖由 kptsui 於 14-08-17 發表
係咪保證有 24000一年??
咁人壽保額幾多??
個agent話係保證一定有$24000一年派到一百歲~
我個時仔仔一出世就幫佢買,所以人壽有$1,500,000

伯爵府

引用:Quote:原帖由 88muimui 於 14-08-17 發表你

原帖由 fionkk 於 14-08-17 發表
儲蓄+人壽就每月2千左右,醫療+儲蓄就每月5百幾
你真係睇清楚條款? 總共供24 萬, 但攞番可以好幾倍, 咁著?!

男爵府

fionkk 發表於 14-8-17 19:54
個agent話係保證一定有$24000一年派到一百歲~
我個時仔仔一出世就幫佢買,所以人壽有$1,500,000

...

咁即係大約佢平均回報 5.5%, 但呢個係超長期既定期存款...

注意兩樣野就係,
一係咁既投資無左流動性, 中間無可能拎出黎...
二係今天的$24000, 不等於十年後的$24000...

每年 3%通賬, 18年後 $24000 = $14000 既消費力..
50年後只有 $5300..

別墅

引用:Quote:原帖由+fionkk+於+14-08-17+發表儲蓄

原帖由 88muimui 於 14-08-17 發表
你真係睇清楚條款? 總共供24 萬, 但攞番可以好幾倍, 咁著?!
係呀,佢話公司週年紅行同期滿紅利所派既錢會越滾越多,所以係俾我地所供既多左好多錢

別墅

引用:Quote:fionkk+發表於+14-8-17+19:54+個agen

咁即係大約佢平均回報 5.5%, 但呢個係超長期既定期存款...

注意兩樣野就係,
個agent都有同我講過呢個通漲問題,佢話可以選擇唔拎繼續滾大條數,但如果供夠十年或之後再拎返晒d錢就冇左人壽個身故保障,不過我選擇等仔仔18歲後開始每年拎d,咁之前供落仲有錢慢慢繼續滾大,同埋仲有身故保障,我覺得呢個plan都算叫唔差~

男爵府

88muimui 發表於 14-8-17 20:03
如果我供十年 total 24 萬, 第十五年拎 total 48 萬就話著數...

佢係分左八十年先拎得番192萬, 就唔係好抵... 假設5%回報, 24萬只需45年已經有 192萬..

咁長期既回報得5%其實好低...

別墅

引用:Quote:88muimui+發表於+14-8-17+20:03+你真

如果我供十年 total 24 萬, 第十五年拎 total 48 萬就話著數...
好似唔係咁,我每年拎d,佢個剩返個舊錢仲滾緊紅利⋯當我一百歲拎左192萬仲有另一舊保額總現金拎得返~

男爵府

引用:Quote:原帖由+kptsui+於+14-08-17+發表如果

原帖由 fionkk 於 14-08-17 發表
好似唔係咁,我每年拎d,佢個剩返個舊錢仲滾緊紅利⋯當我一百歲拎左192萬仲有另一舊保額總現金拎得返~

...
一舊錢=幾多?保證?

別墅

引用:Quote:原帖由+fionkk+於+14-08-17+發表好似

一舊錢=幾多?保證?
呢個我唔知~我唔係做保險只係我買個時問到好清楚我先買

珊瑚宮

2024年龍年勳章

回覆:AIA 教育基金?

朋友做銀行sell保險,佢對基金既評語係「唔識投資/基金既,一定唔好買」

禁止訪問

男爵府

引用:其實我都覺得如果對投資基金冇概念,又唔打

原帖由 cherryl2014 於 14-08-17 發表
其實我都覺得如果對投資基金冇概念,又唔打算留意個大市既人,真係唔適合買基金,反而可以諗外幣儲蓄,如果 ...
其實個問題好簡單,自己識既,自己揾股票基金買,唔使經agent買儲蓄保險計劃或者投相連計劃。

自己唔識既,更加唔好買。

真係需要保險,咁就買純保險計劃,無儲蓄,無投資成分。

男爵府

引用:Quote:88muimui 發表於 14-8-17 20:03 你真

之前有好多人俾個唔同既plan,仲有agent都俾過出來,絕大部份保證回報都無5%,講緊係十幾年或以上投資期。

曾經有個係過5%的,係十幾年前出既計劃。

希望有人分享到高保證回報計劃。

禁止訪問

男爵府

janety 發表於 14-8-18 00:29
今日傾完,原來係啲6-8年儲蓄計劃,儲28.5萬左右,15年之後拎番4x萬。4厘多息,無特別但有人壽。大家點睇? ...

1. 係咪保證回報?
2. 假設第十年拎出黎, 會有幾多?

如果係供 6-8年, 保證 4.x%, 你可以當放定期...

當然回報不及你供股票, 但風險會較低...

我覺得如果你每年可儲 10萬,
一半拎去供股票, 一半拎去供儲蓄計劃, 可當作分散風險, ...
不過首要係儲蓄計劃是否保證回報..

伯爵府

引用:今日傾完,原來係啲6-8年儲蓄計劃,儲28.5

原帖由 janety 於 14-08-18 發表
今日傾完,原來係啲6-8年儲蓄計劃,儲28.5萬左右,15年之後拎番4x萬。4厘多息,無特別但有人壽。大家點睇? ...
冇乜著數! 小朋友要人壽黎做乜?! 就算有都唔慌多! 咁多年後嗰4x 萬都唔係好多錢, 作用不大

男爵府

畀面勳章

回覆 janety 的帖子

好多都係搵笨嫁~我供左7年 現有價值-總供款額 只係多4.X%

男爵府

trinityau 發表於 14-8-18 16:36
回覆 janety 的帖子

好多都係搵笨嫁~我供左7年 現有價值-總供款額 只係多4.X%

佢會同你講..
你放銀行每年得 0.01%...

首頁

尾頁

跳至