自由講場

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

2024年龍年勳章

引用:話說我負責交夏天電費,呢幾個月肯定過千,

原帖由 lazywife 於 14-08-29 發表
話說我負責交夏天電費,呢幾個月肯定過千,而今日岩岩收到電費單,我未拆已經估要千五至二千,有曬心理準備 ...
你老公都好心 share 個 使費,係鍚你嘅表現, 唔好嬲佢啦

伯爵府

引用:Quote:原帖由+amyvong+於+14-08-30+發表其

原帖由 YuYuMother 於 14-08-30 發表
男人通常唔鍾意同工人直接對話
我老公會直接炳工人,反而我唔鍾意成日同工人直接對話!

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 大廚勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

lazywife 發表於 14-8-29 23:48
話說我負責交夏天電費,呢幾個月肯定過千,而今日岩岩收到電費單,我未拆已經估要千五至二千,有曬心理準備 ...
我會接受老公既好意, 同佢講: 老公你係最好既...

珍珠宮

回覆 lazywife 的帖子

首先你兩個都為對方好.
不過係身份掉轉了. 樓主大開大埋似男人, 不拘少節, 唔好煩就夠了. 你C6就比較計較.
但佢講都不無道理. 為錢又好, 為環保又好, 少用冷氣.

HOPE EVERYDAY IS A GOOD DAY

侯爵府

引用:Quote:原帖由 lazywife 於 14-08-29 發表話

原帖由 skybiebie 於 14-08-30 發表
有時佢地講野表面上都要yes佢,跟住就係咁意話係啦,要傾下,但實情就由得佢先…咁會好過啲,我指你…:thin ...
同意,我都是咁,男人越老越長氣,吾想煩只好什麼都話ok先。

伯爵府

回覆:咁講有咩錯呢?

我老公都係咁架,成日話你叫個工人點點點。。。唔好點點點。。。要講唔該自己講,因為我唔覺得工人有咩問題,

侯爵府

引用:Quote:原帖由 skybiebie 於 14-08-30 發表

原帖由 lazywife 於 14-08-30 發表
以前係佢交開,我知道佢有壓力,我先由上年開始代替佢交,目的就係減低佢壓力,所以我係絕對唔想好似賴皮咁 ...
你諗得太複雜了,佢黑面呢下係覺得你唔睬佢,唔認同佢覺得工人成日成日開冷氣但又走左去,係道氣問題多啲啊!

珍珠宮

畀面勳章

回覆:lazywife 的帖子

唔好嬲

你老公錫你所以諗住幫輕下你

好多C6都好似無時無刻夜視咁

對眼淨係打到機

睇唔到付款賬單

大把JM錫返你唔洗嬲

我情願受下尼D氣

公爵府

skybiebie 發表於 14-8-30 11:39
你諗得太複雜了,佢黑面呢下係覺得你唔睬佢,唔認同佢覺得工人成日成日開冷氣但又走左去,係道氣問題多啲啊 ...
我覺得唔係因為唔睬佢,而係樓主c6講親啲乜,樓主都唔接納唔採用,所以佢c6先話以後都唔出聲
雖然大家都為對方着想,但溝通差少少
未曾生我誰是我,生我之時我是誰,
長大成人方知我,合眼朦朧又是誰,
來時糊塗去時迷,空在人間走一回,
不如不來亦不去,亦無煩惱亦無悲。

侯爵府

引用:Quote:skybiebie 發表於 14-8-30 11:39 你

原帖由 sharon1 於 14-08-30 發表
我覺得唔係因為唔睬佢,而係樓主c6講親啲乜,樓主都唔接納唔採用,所以佢c6先話以後都唔出聲
雖然大家 ...
咁咪就係唔睬佢囉當佢無到…

sharon1    發表於 14-8-30 12:41

侯爵府

引用:Quote:skybiebie+發表於+14-8-30+11:39+你

雖然大家 ...
我唔睬佢,就唔鬼理佢感受囉,仲要受佢呢d閒氣囉,成日要完美,又唔睇現實,我大肚甩頭髮佢都有意見,我大肚去洗浴缸佢都無話辛苦我,佢覺得人地做唔到佢要求就係錯,咩工人佢都唔滿意,所以我已經放棄解決佢同工人之間問題。

男人老狗,日日為個工人同我呢個女人投訴,你再好脾氣都煩,真心煩。

侯爵府

引用:Quote:原帖由+lazywife+於+14-08-30+發表以

原帖由 skybiebie 於 14-08-30 發表
你諗得太複雜了,佢黑面呢下係覺得你唔睬佢,唔認同佢覺得工人成日成日開冷氣但又走左去,係道氣問題多啲啊 ...
我自己好清楚電費我地要負大部份責任,因為佢睡覺開,之後我通宵收工繼續開,但佢唔認同,我轉新工,做地盤咁辛苦,日日曬到暈,熱到底褲都濕埋,佢仍然要為呢d小事俾氣我受,你話我仲要睬佢d野,個工人佢日日對住幾個鐘,做咩唔幫輕我去講,仲黑我面,悔氣到好似我使左佢錢咁,唔嬲只係因我太攰。

珍珠宮

佢講野粗魯 d 啫...
但關心你...

侯爵府

引用:我老公都係咁架,成日話你叫個工人點點點。

原帖由 minikin 於 14-08-30 發表
我老公都係咁架,成日話你叫個工人點點點。。。唔好點點點。。。要講唔該自己講,因為我唔覺得工人有咩問題 ...
我做野要體力勞動,我只要求子女健康,工人就做到要求,成日要我去講個工人,真係好煩,我地去左返工,佢係要開冷氣,我阻到咩?點解唔可以俾我返屋企坐底清靜下,未坐暖張凳,即俾人黑面,為咩呢?

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

我一定會俾佢交一半,然後講……老公!你真係好!跟住叫小孩讚daddy !

侯爵府

引用:唔好嬲你老公錫你所以諗住幫輕下你好多C6都

原帖由 天佑我們 於 14-08-30 發表
唔好嬲

你老公錫你所以諗住幫輕下你
佢好,唔打機,全心全意照家庭,但玩開bk, 知我既,受佢幾多氣,簡直係數唔清,我從來無要求佢日日對我微笑,但至少唔好下下發脾氣,黑面,悔氣,可以話佢以前飛遥控制,丟bb車,家下只係黑面已經好左好多,但我都覺得好辛苦。

公爵府

lazywife 發表於 14-8-30 12:37
我唔睬佢,就唔鬼理佢感受囉,仲要受佢呢d閒氣囉,成日要完美,又唔睇現實,我大肚甩頭髮佢都有意見,我大 ...
唔係話你唔睬佢呀,係每個男人就算小男人極都有啲大男人ge主義,你就算唔接納佢好意或工人方面ge投訴都好,你把口都要話"哦,係呀,好吖",之後先講你ge睇法"不如.......咁........會唔會好啲呢?",呢個係我之前唔記得喺邊度睇返嚟ge
呢個其實係相處ge法則,當你第一句接納咗佢,但之後再否決,佢會覺得你有接納佢竟見,只係佢竟見唔得完美,呢個係比較圓滑ge做法。(對任何人都適用)

另外,我覺得你哋兩公婆有啲乜嘢,應該攤出嚟講,因為你哋唔係對方肚入面條蟲,未必你諗ge嘢等於佢諗ge嘢,所以大家好好傾吓,有時可能就係啲小事情積埋積埋先會對對方有咁多不滿,乖啦,大家平心靜氣好好傾吓啦 (p.s. 唔好嬲喇,啲皺紋出晒嚟唔靚喇)
未曾生我誰是我,生我之時我是誰,
長大成人方知我,合眼朦朧又是誰,
來時糊塗去時迷,空在人間走一回,
不如不來亦不去,亦無煩惱亦無悲。

侯爵府

引用:回覆+lazywife+的帖子首先你兩個都為對方好

原帖由 worthy 於 14-08-30 發表
回覆 lazywife 的帖子

首先你兩個都為對方好.
我都肉赤佢俾錢,大家都關心對方,但我無要佢硬受我脾氣,佢何解唔去了解呢樣野。

男爵府

佢肉赤個老婆者 !
氹番佢啦!

侯爵府

引用:Quote:lazywife+發表於+14-8-30+12:37+我唔

唔係話你唔睬佢呀,係每個男人就算小男人極都有啲大男人ge主義,你就算唔接納佢好意或工人方面ge投訴都好,你 ...
佢,已經由會飛野,丟野,到家下黑面,悔氣批評,可以話變好左,但佢仍然有無數不滿,件事簡單到我話有間野好好食,佢話係邊,我話天水圍,我話揾日去食,佢又問係邊,我話天水圍,佢就已經發脾氣話:我問係邊條街呀,天水圍咁大,邊度得嫁?你諗下咁普通既對話,佢既結尾就係咁,仲有咩好講落去,我就係成日受佢呢d小脾氣,積下積下,好似等爆咁。

首頁

尾頁

跳至