時政擂台

跳至

首頁

尾頁

版主

減齡達人勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋

回覆:家長的惡夢開始了!

唉!我仔今日問究竟罷課係咪即係唔駛返學,佢地成班同學根本唔清楚咩事,只係一心諗住唔駛返學就開心,最討厭係佢間學校教通識啲老師個個都政治上身,係咁灌輸俾佢地依家班人做既嘢係啱,真係痴線架!佢仲話學校支持罷課,我話應該唔會掛,如果真係我一定投訴去教署,只係中學生嚟炸,我只係想佢好好讀書,唔好學某人咁讀屎片,只係識攪政治

公爵府

熱血勳章 hashtag影視迷勳章

Lovely媽咪 發表於 14-9-12 23:05
唉!我仔今日問究竟罷課係咪即係唔駛返學,佢地成班同學根本唔清楚咩事,只係一心諗住唔駛返學就開心,最討厭 ...
用家長會去投訴老師不中立, 誤導小孩及洗腦啦!
不可以拖!

大宅

引用:Quote:Lovely媽咪+發表於+14-9-12+23:05+唉

原帖由 viviencwc 於 14-09-12 發表
用家長會去投訴老師不中立, 誤導小孩及洗腦啦!
不可以拖!
咁要家長齊心又夠強勢先有得傾,你見d教育界情願唔俾面唔得掂局長,都唔敢得罪個班惡棍啦!

大宅

罷課,休學,退學,罷考(公開試)都得,千禱無影響想讀書的學生。

象牙宮

2024年龍年勳章

引用:教協叫小學生加入罷課,真為OMG!請教協問准

原帖由 viviencwc 於 14-09-12 發表
教協叫小學生加入罷課,真為OMG!
請教協問准家長及監護人!

...
咁離譜……

伯爵府

引用:但我識身邊朋友佢個女讀九龍塘果間大學,講

原帖由 SandyKL 於 14-09-10 發表
但我識身邊朋友佢個女讀九龍塘果間大學,講如佢個女唔支持就被同學杯葛,唉!如文革的浪衝擊香港勒。

...
揾英雄黄同學阿媽

伯爵府

引用:Quote:原帖由 viviencwc 於 14-09-12 發表

原帖由 六安 於 14-09-12 發表
咁要家長齊心又夠強勢先有得傾,你見d教育界情願唔俾面唔得掂局長,都唔敢得罪個班惡棍啦!

...
支持一同向犯民政棍

公爵府

引用:各位,原來這個所謂++“中學政改關注組”,

原帖由 yyy8182 於 14-09-10 發表
各位,原來這個所謂 “中學政改關注組”,並沒有得到學校或其學生會同意,只是有部份此校學生,曾參加過學 ...
有家長去問了你附圖的學校,回覆如下圖:

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

複式洋房

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

如果~準備同意仔女參加罷課的家長,請留意一點。

學民思潮 提供的家長同意書的回條內容,不單是同意 貴子弟參與罷課。同時,亦是同意參與當日舉辦的「流動教室」。

流動教室 的內容 和 流程,集會/解散 時間是如何? 由誰來教授和維持秩序? 活動是否 有機會構成刑事罪行...等。

請慎重了解清楚後,方可簽署。

補充內容 (14-9-14 03:29):
更正是~街頭教室

伯爵府

你公司請個 ceo 返嚟,倒米,重要講明 3 年攬炒,攪到公司執笠...........
你問梁袋筋,會唔會請呢位契哥.............
夕陽霧落留竣嶺.
     風嘯海濤帶鳥歸.
  輕拂何處花香溢.
           驚浪相奏試心絃.........

珍珠宮

虎到金來勳章 畀面勳章

引用:如果~準備同意仔女參加罷課的家長,請留意

原帖由 ning.. 於 14-09-14 發表

學民思潮 提供的家長同意書的回條內容,不單是同意 貴子 ...
要讓未成年的子女了解政治, 睇新聞都唔足夠?

唔好以為有同學陪、 又有乜野街頭教室就當比仔女去參加一日day camp。

家長簽學校通告回條簽得多, 但呢張並唔係, 要簽真係要諗清諗楚!

公爵府

學民思潮 提供的家長同意書的回條內容,不單是同意 貴子 ...
嘩! 好危險!唔知帶去邊喎!

ning..  實。  發表於 14-9-14 19:16
ning..  場地都未落   發表於 14-9-14 19:16

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

我仔個校長受訪問時講過:不鼓勵、不阻止、不反對、不支持!
不過,亞仔話學校無人提罷課,因為26/9根本係學校假期,都無人返學!

大宅

引用:Quote:原帖由 ning.. 於 14-09-14 發表如果

原帖由 viviencwc 於 14-09-14 發表
嘩! 好危險!唔知帶去邊喎!
即是會被帶離學校,定留在校內罷課?如離開校園真的要小心安全及責任問題。

律己以嚴 待人以寬  仍在努力中

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

街頭教室?!傻左吖佢!!

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

引用:Quote:原帖由 viviencwc 於 14-09-14 發表

原帖由 eeyore0511 於 14-09-14 發表
即是會被帶離學校,定留在校內罷課?如離開校園真的要小心安全及責任問題。

...
學民思潮發動的中學罷課~是在校外進行。

據說:原計劃申請在「公民廣場」集會,但申請不果,現正處理場地問題.....

家長 真係不能疏忽,要慎重考慮子女的安全才簽署同意書。

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 ning.. 於 14-09-14 發表如果

原帖由 Protea 於 14-09-14 發表
要讓未成年的子女了解政治, 睇新聞都唔足夠?

唔好以為有同學陪、 又有乜野街頭教室就當比仔女去參加一 ...
昨日,黃均瑜在城市論壇中亦有提及 學民思潮 的同意書,他認為(它)跟學校發出的同意書是不同的,家長簽署學校的回條是委託書,代表學校會就學生的安全而付上責任。

但他個人認為 學民思潮 的同意書,其實是“免罪書”。

大宅

流動教室咪就係洗腦課程

大宅

回覆:viviencwc 的帖子

所以咪話學民佢斷章取義囉,間學校得一,兩個學生參加,就話全部

首頁

尾頁

跳至