自由講場

跳至

首頁
12345...13

尾頁

水晶宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

見到我都一定會讓, 但最唔明係點解係中環坐荃灣線, 明明係總站架啦, 明知無位坐都要上車企係我前面(我坐緊), 唉, 我俾你坐, 我搭下一班

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章 DHA勳章

要座去關愛座開口會好D
主 賜 平 安

伯爵府

瞓得好勳章 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

ivycowcow 發表於 14-9-26 15:44
等下一班要等幾耐?
因放工時間, 唔會好耐,
我坐呢架車, 真係好多人坐架, 架架車都滿到企門口,
如果一有車剛埋站, 佢會立即開車,
冇車就要等車返, 仲之司機係唔會再休息幾分鐘先開 (因繁忙時間)

伯爵府

回覆:又—單要人讓位

當佢話無人讓,會有人叫佢有需要就出聲,
當佢出左聲請人讓,又會有人話大肚唔係大哂其實大肚真係比較攰架,而且巴士企住其實都危險

mrscheung  唔該都無聲加上要影人   發表於 14-9-27 16:53
ReadOnly  問題不在於佢有冇出聲   發表於 14-9-27 07:42
ngannatalie  agree  發表於 14-9-26 22:45

珊瑚宮

親子王國15週年勳章 BK Milk勳章

老奉既態度真係唔要得,佢大肚喺自己屋企做太后係佢福氣,出到街佢只係平民一個

個男人都係無風度㗎喇,大肚婆開到聲都唔讓

不過無法律話一定要讓坐,都係嗰句{讓係人情,唔讓係世情}

咁身驕肉貴應該自己安排坐的士,唔係老奉叫人起身

Katy3118  公主病都要有公主命   發表於 14-9-27 01:27
mmufan  agree!  發表於 14-9-26 16:56
KCMAMA    發表於 14-9-26 15:54

大宅

引用:見到我都一定會讓, 但最唔明係點解係中環坐

原帖由 angelacch 於 14-09-26 發表
見到我都一定會讓, 但最唔明係點解係中環坐荃灣線, 明明係總站架啦, 明知無位坐都要上車企係我前面(我坐緊) ...
地鐵爭果幾分鐘一班,係咪趕得咁交關

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

男爵府

我大肚時都冇叫人讓座

複式洋房

讓座呢個問題一直都有爭議,我唔中意有人在Facebook 講自己讓左座俾個老人家好偉大好威威咁,然後就罵其他人唔讓,仲影埋人個樣掟上fb罵,做善事點解要咁高調呃like?多得呢d人中意就影人相掟上網,我放工搭地鐵真係唔敢坐,晨早起身返工、收工勁累,有時真想在車上訓訓

伯爵府

MommyPanel勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 BB防敏心得分享勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 陪月勳章

sako 發表於 14-9-26 15:23
我大肚時都冇叫人讓個位俾我坐,人地讓係好心,5讓都好正常,人地可能仲攰過大肚,其實我一直都5明白,點解 ...

其實大肚唔係真係咁攰,只不過係安全問題啫,有時架車CHOK一CHOK扶唔穩跌親,或者人地企唔穩撞到你,大家一齊跌親就危險囉,所以我覺得唔係攰唔攰問題,係安全問題重要D

Meryl  agree!  發表於 14-9-26 16:05

公爵府

引用:Quote:ivycowcow+發表於+14-9-26+15:44+等

原帖由 Viann1230 於 14-09-26 發表
因放工時間, 唔會好耐,
我坐呢架車, 真係好多人坐架, 架架車都滿到企門口,
如果一有車剛埋站, 佢會立即開車 ...
咁....架架車都企滿人咁架架車都唔駛上?

我有一次背住bb同朋友一齊搭巴士(朋友係外國返黎),我叫佢陪我行前一個站搭(其實行前一個站都好攰),我話會易d有位。跟住我朋友好suprise咁問我「乜你帶住小朋友唔係一定有人讓架咩?」我當堂覺得有點悲哀。

老實講最常讓坐比我的係自由人,仲要係b6.

55699twins  agree  發表於 14-9-26 23:02
ngannatalie  agree  發表於 14-9-26 22:46

伯爵府

瞓得好勳章 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

ivycowcow 發表於 14-9-26 15:58
咁....架架車都企滿人咁架架車都唔駛上?

我有一次背住bb同朋友一齊搭巴士(朋友係外國返黎),我叫佢陪我 ...
我講緊我個站係總站呀,
只要你有排隊就可以

水晶宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

officecolor 發表於 14-9-26 15:52
地鐵爭果幾分鐘一班,係咪趕得咁交關
我試過幾次喇

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

睇fb覺得個孕婦都幾

如果語氣態度差又老奉咁,人地唔讓唔出奇

珍珠宮

畀面勳章 hashtag影視迷勳章

引用:當佢話無人讓,會有人叫佢有需要就出聲,當

原帖由 angela0228 於 14-09-26 發表
當佢話無人讓,會有人叫佢有需要就出聲,
當佢出左聲請人讓,又會有人話大肚唔係大哂其實大肚真係 ...
講真就咁睇Fb,我估計唔到究竟呢位太太同兩位先生對話嘅語氣同態度。我雖然亦唔同意呢位太太因為唔讓座而影人相,但始終覺得讓座係美德,如果係我就算長途車都會讓。

珍珠宮

畀面勳章

。。。。老馮要讓??

我冇叫人讓過。。。

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

ivycowcow 發表於 14-9-26 15:47
影人相當然唔好,但果兩個男人勁冇品,冇風度,唔通又一個腳痛另一個又做完手術?

...
其實一黎無讓位唔係罪,實在都唔需要理由,二來當其時大肚女仕會唔會係態度唔好都唔知,
我只係覺得人地唔讓步都影人相放上網,
佢當時態度好極有限

男爵府

我的育兒心得勳章 夏天玩到顛

其實人地都攰,唔讓座只可以心裡怨下人,

但去到影晒相放上網公審,又太唔應該喇.......

男爵府

藍尾巴 發表於 14-9-26 15:08
對唔住都講句,長途車,邊個會讓,一個唔好彩塞車咪死。講真,返工時間明知中途上車無位,一係去站頭上,唔 ...
我老豆有時會話,如果大家係總站上車,唔使讓坐。
因為係總站實見到冇位,明知冇位,就等下一班,夾硬上左就唔好要人讓。
如果人地中途上車就冇辦法…

我都唔知咁樣岩唔岩,有時返工,我係總站上車,有D阿婆人地已經提左佢冇位,
都硬係要逼上車,有D乘客見到佢企唔穩,又起身讓位俾佢。

muimuizhe  我覺得啱!  發表於 14-9-27 01:28

禁止訪問

首頁
12345...13

尾頁

跳至