婦女醫護

跳至

首頁
12345...12

尾頁

複式洋房

回覆:鄺美玲醫生痔瘡手術後感

我而家已經痛到訓吾到了,又擔心,不知如何是好了?

子爵府

回覆 hoyukyuk 的帖子

不如俾貴些 book 佢在醫院看, 起碼不須等到半夜. 可快些看完再決定點醫.

別墅

好多謝honeychilam 的分享,我也剛剛做完手術,希望借此和大家分享一下,幫到有需要的人

本人有痔瘡多年,沒有甚麼特別,只是大大後要用手推回去。 但去年年尾時發現痔瘡漲大了,去大大時經常擦損流血,所以希望做手術,但碍於當時公司得忙,請唔到假,所以攪到今年。

今年去大大其實已經沒有流血了,但因為痔瘡比之前漲大了,要推回去也不太容易,所以都係決定去做手術,一了百了。

聽聞鄺醫生手勢好,我於10月初打電話book, 姑娘話最快要兩星期後晚上8點。無辦法,唯有等多2個禮拜。 見醫生當日,剛巧我6點路過旺角,問姑娘可否先上來登記,晚上10時前再回來等,點知姑娘話鄺醫生到左,而家無人,可以幫我睇先,真好彩,唔駛等。聽聞好多時要等到半夜...........

終於見到鄺醫生,是上了年紀的醫生,但好好人。佢話我第三期,情況也不是太差,都值得做呢個手術,佢亦解釋點解做傳統手術,唔係做槍,最快可以過兩日入院做

手術當日,8時入院,11時做手術,9時半左右,姑娘在我肛門擠左通便藥,等我排便,10時左右排完便便換衫準備入手術室,麻醉師和鄺醫生都有到我病房睇我,和簽手術同意書

11時準時做手術,我勁白痴,一直諗緊係咪要側起個身俾醫生切 😅。 原來唔係,係好似生仔咁,瞓喺床度,抬起兩隻腳。我做的係局部麻醉,只係pat pat部份無感覺,手術期間大家傾吓計,好relax。

12點半,回到病房,由於局部麻醉,可以立即食嘢和飲水,我叫左個午餐,食完,我趁麻醉藥未過,嗱嗱聲瞓吓覺,怕之後痛到瞓唔到

(續)

洋房

ivymclau 發表於 14-10-23 21:26
各位你好,如果choose 全身麻醉做傳統手術,會否有多點後遺症?
另外出院後, 在家休養要點護理, 有甚麼用品要 ...
醫生只話全身同半身麻醉的分別,佢話半身麻醉醒後會冇甘痛,之後我就揀半身了,但後來手術當天,麻醉師話同我做局部,同我講話唔痛,唔駛怕,佢會陪住我,甘我就話好,因我諗應該越少麻醉越好,起碼之後我都去到小便,因麻醉越多,就更難去到小便,如去唔到小便,姑娘就會同我插尿喉,又要痛多次,梗唔制啦.
冇特別護理要買,只用醫生開的藥浸傷口,但要注意飲食,唔好肚柯又唔好柯硬,最重要就係甘羅

洋房

paramount1980 發表於 14-10-24 09:52
回覆 honeychilam 的帖子

因為多病人或是醫生遲到?病人多就一定架喇,醫生又要在自己診所睇症,又要返醫院睇,都會遲架,我上次住四人病房,有三個都係鄺醫生既病人,我算係最少事兒科既一個了,佢每天睇完我地病房後,仲要去埋其他病房,真係超忙羅

洋房

hoyukyuk 發表於 14-10-24 11:48
請問:我而家庤瘡好痛,怎去穩鄺醫生幫我?我唔知里度可唔可以post醫生電話,但你上網search鄺美玲醫生啦,佢診所係旺角的

洋房

小胖 發表於 14-11-2 13:49
好多謝honeychilam 的分享,我也剛剛做完手術,希望借此和大家分享一下,幫到有需要的人

本人有痔瘡多年, ...

唔駛客氣,我同你的過程都差不多,因為真係好痛好辛苦,希望自己好番既經驗同同病雙連既人分享,希望幫到大家,痛真係好慘架,希望自己同大家都身體健康

複式洋房

Many thanks to honeychilam.
等我仲以為全身麻醉舒服d和冇咁驚.

子爵府

回覆 小胖 的帖子

你去邊間醫院可以俾你2日後入院?

大宅

男人也是好似生仔咁做手術?請指敎

別墅

回覆:paramount1980 的帖子

我係去寶血,見鄺醫生時佢即刻打電話去手術室問 schedule

別墅

回覆:cy23 的帖子

我唔知男人係咪都係抬高對腳做手術呀,不過應該無分男女 😅😅

別墅

(續) 手術當日,吃過午飯後斷斷續續瞓左2,3個鐘, 姑娘每個鐘頭來度心跳和量血壓。我亦都迫自己飲多啲水去小便,但每次小便的量都唔唔太多。

到5,6點左右,我諗麻醉藥散得七七八八,覺得肛門漲痛 (我係好.......怕痛),行又唔係,企又唔係,瞓又唔係。姑娘話係正常,因為手術後肛門塞左粒綿花會頂住,醫生交帶左晚上九點幫我打止痛針和取出線花,到時就會好好多。跟住姑娘俾左粒止痛藥我。

之後好左少少,但到7點半左右,藥力散左,我又開始坐立不安,心諗都唔知自己捱唔捱得到9:30。點知,8:30姑娘巡房,見我面青口唇白,問我係咪好辛苦,不如早一個鐘幫我打止痛針和除綿花,太好了! 我千叮萬囑姑娘除綿花時輕力少少。我諗姑娘都買我怕,結果除綿花時亦無痛,姑娘話傷口都唔錯,無乜流血,另外俾左啲冰和綿花我攝住肛門,用來止血和減輕痛楚。10時半左右俾左半粒藥我食,食完無耐就好眼瞓,瞓左lu 😪😪😪😪

(續)

大宅

引用:我係去寶血,見鄺醫生時佢即刻打電話去手術

原帖由 小胖 於 14-11-03 發表
我係去寶血,見鄺醫生時佢即刻打電話去手術室問 schedule
係咪打電話到寶血醫院指定預約鄺醫生就得呀?

別墅

回覆:LonelyMaMa 的帖子

我係去鄺醫生旺角的醫務所見醫生的,鄺醫生會即時打電話回寶血check手術室的schedule

大宅

引用:我係去鄺醫生旺角的醫務所見醫生的,鄺醫生

原帖由 小胖 於 14-11-04 發表
我係去鄺醫生旺角的醫務所見醫生的,鄺醫生會即時打電話回寶血check手術室的schedule

...
明白,謝謝你

別墅

(續) 瞓醒第二天,無咩特別,仍然有漲痛的感覺,但行得走得,都唔需要太就住就住,就是有時打噴嚏時,肛門收一收縮會痛,始終有傷口嘛!

早上10時左右,鄺醫生巡房,佢話我膀胱仍有好多尿 (雖然我已經飲多啲水,迫自己去廁所)鄺醫生話要用喉管放一放尿,睇睇我情況,無乜特別,可以下午3,4點左右出院,醫生亦俾定多種藥,包括止痛藥,抗生素,有啲食半粒,有啲飯前食,有啲飯後食,有隻藥又要和另一隻藥相差2個鐘先可以食,真係頭暈!另外亦有俾纖維粉和浸傷口用藥水。

出院後第二日有大便,最担心便是這個,但原來唔係好痛。 但唔知係咪手術後有傷口,肛門無乜彈性,我成日覺得去唔清,有似仲有啲大便push唔到出嚟。 不過大便時成個馬桶都係血,之後一日去大便都係咁。

到第三日大便就好好多了,馬桶無血了!

情況一天比一天好, 希望我的分享幫助到大家

(完)

大宅

回覆:小胖 的帖子

多謝分享!請問你係米住院兩日一夜,費用多少?手術後幾多日可返工?

子爵府

回覆 ChunChunMummy 的帖子

剛剛看左佢個網頁, 套餐$36,000包3日2夜, 但冇寫邊位醫生.

別墅

回覆:paramount1980 的帖子

套餐36000好係割痔瘡+照腸,好似4日3夜,4人房

首頁
12345...12

尾頁

跳至