美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

回覆 2galsmama 的帖子

個金色粉盒係幾靚㗎,我曾經心動,但我有五個以上不同品牌的碎粉盒,有大大小,CDP 果個幾cool, 當知道是可放入內,就唔買姐。Dicila 2 way cake 我也是買refill, 我覺得佢果個盒幾娘下,個refill cake, 我放入Shisxxdo white lucent 2way cake 盒內,好fit 下。又環保又省錢省下來的錢可買其他化妝品試多D

大宅

引用:回覆+2galsmama+的帖子個金色粉盒係幾靚㗎

原帖由 mingaga 於 14-11-08 發表

個金色粉盒係幾靚㗎,我曾經心動,但我有五個以上不同品牌的碎粉盒,有大大小,CDP ...
都係呀,我覺得cdp的package高貴D,dicila的又貴。但我只有ysl和GA,所以都買咗。

大宅

如果一早睇到你個thread 我就唔駛咁豬
我早兩日買咗碎粉 (連盒)
two-way (連盒)
cream foundation 同 新出支濕粉

早知個粉餅原來配其他shiseido盒都得
我就唔買Dicila個盒 因為真係好娘吓
但我唔知原來個盒係3000 yen

大宅

另外 講返啲粉 我仲未用
因我七月去左陽光trip
皮膚較黑 所以cream foundation同支dual foundation都係買30號色

但個two way現場睇真係好深色吓
我買咗SB 10 搽上面十分OK

我懷疑各位皮膚白啲嘅
完全可以用CB 00

大宅

引用:啱啱去咗睇+隻碎粉真係女好幼細好滑

原帖由 cuddlybear 於 14-11-07 發表
啱啱去咗睇 隻碎粉真係女好幼細好滑
係日本的藥房定係百貨公司?

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

cuddlybear 發表於 14-11-8 20:53
如果一早睇到你個thread 我就唔駛咁豬
我早兩日買咗碎粉 (連盒)
two-way (連盒)
不要太介意,我買時剛巧帶咗white lucent two way cake 粉盒,我拿出來比較,個BA好想我買,所以就話比我聽這幾個品牌也是Shixxxdo 旗下,所以是fit 的。適合用最重要,妳買時有冇退稅?

大宅

Heideiland 發表於 14-11-8 23:36
係日本的藥房定係百貨公司?
唔算係藥房係啲MALL入面嘅化妝品店

其實應該去百貨公司買
但我臨走果日先決定買呢個
所以喺酒店附近搵咗間最近嘅化妝品舖

如果喺大百貨買 (ie 高島屋)
遊客有退稅再有5% off

大宅

mingaga 發表於 14-11-9 12:53
不要太介意,我買時剛巧帶咗white lucent two way cake 粉盒,我拿出來比較,個BA好想我買,所以就話比我聽 ...

有啊
算係慳返小小

大宅

回覆:cuddlybear 的帖子

Thanks

伯爵府

2024勳章 減齡達人勳章

cuddlybear 發表於 14-11-8 21:16
皮膚較黑 所以cream foundation同支dual foundation都係買3 ...
請問,我用開YSL 金盒two way cake Beige B30, dicila 買SB10近色嗎?thanks

大宅

dada_sweetbaby 發表於 14-11-9 17:04
請問,我用開YSL 金盒two way cake Beige B30, dicila 買SB10近色嗎?thanks
我未用過YSL粉底 所以唔清楚色序
不過我剛剛影咗張相比大家做reference

Dicila SB10 Vs Cle de peau powder foundation O20

自然光下影 顏色似似哋
Dicila SB10 肉眼睇 仲要深色DD

大宅

引用:Quote:cuddlybear+發表於+14-11-8+21:16+另

原帖由 dada_sweetbaby 於 14-11-09 發表
我都是用YSL b30 的2 way 和金蓋濕粉。
下面是YSL b30 和 dicila SB10

大宅

回覆:dicila foundation

上面是dicila,下面是YSL。
我用YSL有少許白,看上有擦粉的後果。dicila就比較接近膚色。

希望幫到你!

大宅

有個白痴問題
你用化妝掃上定係puff 上

如果係puff 係印上面定擦/抹上面

我真係好耐冇用powder fdt

大宅

dorawongwong 發表於 14-11-6 23:14
莫非有我份提過!
我用過cpd ,dicila ,pola ,three !!!
我本身nose 側面容易溶,但其他位容易脫 ...

Sis, 見到你既回覆我好開心!!我下個星期會去日本, 主力買化妝品(特別係底妝), 護膚品真係好吸引先買( 因為屋企d存貨多到可以成年唔駛買…><)
我剛剛用完cdp silky fdt, 唔係話佢唔好, 不過唔夠perfect
同sis 一樣, cdp fdt 係冬天用我T zone 都會有d溶, 但係u zone 會唔夠潤, 有d地方會乾到甩皮 T.T
所以我都想轉fdt
dicila 我會去試下 cream fdt la, 咁 three有咩好推介?

伯爵府

2galsmama 發表於 14-11-9 18:35
我都是用YSL b30 的2 way 和金蓋濕粉。
下面是YSL b30 和 dicila SB10
many thanks

伯爵府

cuddlybear 發表於 14-11-9 17:18
我未用過YSL粉底 所以唔清楚色序
不過我剛剛影咗張相比大家做reference
thanks

伯爵府

唔好意思,我又有請教,
請問,dicila的two way cake有閃閃地有d閃粉嗎?

我用YSL B30近膚色,dicila我應該買淺一度 CB00? thanks.

大宅

may I know how much is the dicila cream foundation in lanlan?
thanks !

大宅

cuddlybear 發表於 14-11-8 21:16
皮膚較黑 所以cream foundation同支dual foundation都係買3 ...

CB 00....?

or SB 00....please ?

首頁

尾頁

跳至