自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

珍珠宮

引用:我係福建人,完全無聽過,唔好理佢99,佢當

原帖由 winni_ng 於 14-11-10 發表
我係福建人,完全無聽過,唔好理佢99,佢當新抱水魚
我屋企有叫我做架

大宅

回覆:有冇jm結婚係要回金?

題外話:我結婚時,奶奶個邊有大陸親戚來飲(二個老人家(奶奶既二媽同再嫁既老公,無咩聯絡)加兩個孫同埋親抱),要求要住酒店,唔住當時我奶奶間空置既屋(三房大屋,剛出租完),包佢地二間房酒店五日(話隨便來海洋公園同迪迪尼玩喎),我聽完後咁係反對啦!五日喎,仲要唔係平酒店,佢地話未來過香港玩要住靚酒店,之後,我唔制,同老公講叫老爺奶奶自己比返,我只可以包一晚熊貓酒店,之後老爺同奶奶嘈左好耐,最後佢地來既酒店錢我老爺比曬,老爺巳經唔係好高興,點知送客既時候,搵我奶奶羅回禮金,話佢地鄉下係咁,人地封幾多,佢要回返差唔多既錢比返人,之後,我奶奶靜雞雞叫我拆佢地封利是,封左三百蚊,最後我奶奶回左兩百蚊比佢地,我老爺面都黑埋,一家五口= =三百蚊

大宅

BK Milk勳章

原來唔只我一個係咁。。。。
果時我入門,係到咗敬完茶,收晒金器,先話比我知。。。要比金器個姑仔。。我即時O咗咀。。。點解要比呀?d金器係人送比我架喎(我唔係話貪心)
但到頭來。。我都要就範
好在我得一個姑仔。。。。多幾件。。。我就史比你睇

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 咖央 於 14-11-10 發表未聽過

原帖由 heygugu 於 14-11-10 發表
諗下到時個場面都怪怪地,同返長輩帶金器,同佢講生生性性,對我好啲丫

...
樓主意思唔係話結完婚將長輩俾嘅金器回返俾長輩,即係掌無收過咩?

侯爵府

我的育兒心得勳章

聞所未聞,過大禮既物品就要啫,金關佢地咩事??

珍珠宮

引用:原來唔只我一個係咁。。。。果時我入門,係

原帖由 cicic 於 14-11-10 發表
果時我入門,係到咗敬完茶,收晒金器,先話比我知。。。要比金器個姑仔。。我 ...
即係當自己無收過呀?

珍珠宮

呃金

男爵府

cicic 發表於 14-11-10 10:25
果時我入門,係到咗敬完茶,收晒金器,先話比我知。。。要比金器個姑仔。。我 ...

姑仔/姨仔衫+舅仔鞋我就聽過,
送金器俾姑仔,係唔係佢嫁個陣唔洗送先?
為左錢,乜理由都UP得出

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

要攞番D金器出嚟,我接受唔到囉~
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

侯爵府

我fd結婚,佢99有要求回金俾2姑9
,1個已婚,1未婚。我哋都覺得好怪;但冇法子,只好照做。
但佢哋唔係福建人。
我係嫁福建人,冇尼件事

侯爵府

回覆:cicic 的帖子

同我fd一樣

瑪瑙宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

cicic 發表於 14-11-10 10:25
係我就死都唔比 最多比封利是佢 我仲會好衰咁講到明長輩比後輩無所謂

侯爵府

引用:有個朋友就黎結婚,過大禮前一日,奶奶就同

有個朋友就黎結婚,過大禮前一日,奶奶就同佢講長輩買金比佢的話,要回返金比對方

我地成班朋友都未聽過, ...
我都係福建人,從來無聽過回金呢個禮數

佢福建邊度?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:有個朋友就黎結婚,過大禮前一日,奶奶就同

有個朋友就黎結婚,過大禮前一日,奶奶就同佢講長輩買金比佢的話,要回返金比對方

我地成班朋友都未聽過, ...
我覺得呢個人相當有嫌疑

水晶宮

BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由 heygugu 於 14-11-10 發表有

原帖由 gingerszeto 於 14-11-10 發表
我覺得呢個人相當有嫌疑

水晶宮

虎到金來勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

iamlazy 發表於 14-11-10 09:09
我有聽過真係,不過係大陸
我鄉下都係咁
係話受少d禮
例如 親友俾100,就受8蚊定唔知幾多蚊
或者索性0係個利是封 meet隻角當受左咁

但d禮係直接俾新人ge父母
~ 神的恩典夠我用~
~用流淚撒種的 必歡呼收割~

子爵府

回覆:heygugu 的帖子

未聽過

公爵府

有,唔係騙案
我廣東嫁福建,之前完全唔知要回金,99都冇講,我針茶當日先知99除左買金器俾我外,仲出錢幫我買金鏈送俾男家姨媽姑姐

到叔仔結婚,兩邊都福建人,99就唔幫佢買,要妯娌屋企買埋俾男家姨媽姑姐,我送對龍鳳鐲佢佢,佢又回返條金鏈俾我

有呢d習俗福建人鄉下應該係晉江附近

珍珠宮

我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

冇聽過冇見過

伯爵府

引用:有,唔係騙案我廣東嫁福建,之前完全唔知要

原帖由 emimi 於 14-11-10 發表
有,唔係騙案
我廣東嫁福建,之前完全唔知要回金,99都冇講,我針茶當日先知99除左買金器俾我外, ...
哈?我屋企係晉江人,從來無聽過,不過我阿爸阿媽來港已超過50年,可能無理依啲回金習俗掛~

首頁
12345...7

尾頁

跳至