自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

收左好耐, 不過未交

禁止訪問

回覆:你哋收到稅單未呀?

男爵府

收咗

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

收到

別墅

引用:個幾月前收到total交10k左右,但前幾日又再

原帖由 edsfamily 於 14-11-11 發表
個幾月前收到total交10k左右,但前幾日又再收到,變左幾百蚊,2張單ge交稅due day 同 ref no. 都相同,係 ...
我都收到2張稅單呀,第2張係後補嫁
佢有mark返係睇過僱主報同我自己報有少少出入所以要補返

珍珠宮

環保接龍勳章

請問合併報稅係咪兩公婆只會收到一張稅單的? 第一次合併報所以唔識,謝謝。

大家好,我是子悠~~

大宅

最關心BB問題熱投勳章

引用:我見到老公張稅單,嚇了一跳!從未交過咁多

原帖由 wcandtt 於 14-11-11 發表
我見到老公張稅單,嚇了一跳!從未交過咁多:laug ...
我都係

禁止訪問

回覆:basketboy 的帖子

別墅

如果兩公婆收入都係咁多,應該係自己交自己。小朋友同父母免稅額俾搵得最多個位扣,咁就唔駛交咁多。
如果一個搵好多,一個搵好少,咁就應該合併計,\"食\"埋另一半的免稅額。
呢個係我半筒水的會計常識,上當年考到advanced taxation個份paper,肥了,無再讀了。

男爵府

引用:Quote:原帖由 edsfamily 於 14-11-11 發表

原帖由 KCST 於 14-11-11 發表

...
下!!即係2張都要交?

男爵府

引用:Quote:原帖由 edsfamily 於 14-11-11 發表

原帖由 KCST 於 14-11-11 發表

...
介唔介意影比我睇下\"自己報同僱主有出入補返\" 個part? 我好似唔覺眼

別墅

回覆:edsfamily 的帖子

佢係後面評稅主任附註度寫:本局根據僱主所提供的資料作出補加評稅

首頁

尾頁

跳至