烹飪搵食

跳至

首頁
12345...6

尾頁

洋房

我都用過好幾隻鑊,無曬信心了.第一隻,天上野生鐵,第二隻,美亞,第三只,韓國石鑊(雅窗橙色),第四只韓國石鑊(尚善廚黑色),又貴又癡,仲好快報廢左。見好多人話法國DE BUYER鑊好,又想試下,2015年價錢而家係幾錢呢?請問有無32cm,吾係PAN呢?吾該曬!

男爵府

引用:其實新出果D易潔廚具,+好多都已經不含Teflo

原帖由 Haliaki 於 14-11-12 發表
其實新出果D易潔廚具, 好多都已經不含Teflon架喇, 我用緊意大利造果隻Ballarini唔痴底又冇PFOA, 都唔算貴, ...
我好似係日本城仲見到Teflon 煎pan

水晶宮

回覆:不要有毒廚具 咩鍋最好用呀

我呢一年都轉曬LC同staub,貪佢有排用同健康d,LC有永久保養。

大宅

回覆 ash_yehyeh 的帖子

咁日本牌子Vermicular鐵鑄鍋, 係米同LC, Staub一樣?

水晶宮

引用:回覆+ash_yehyeh+的帖子咁日本牌子Vermicul

原帖由 yuekinwai 於 15-02-17 發表
回覆 ash_yehyeh 的帖子

咁日本牌子Vermicular鐵鑄鍋, 係米同LC, Staub一樣?
V 牌冇用過

男爵府

2018復活節勳章 畀面勳章

我買左個de buyer煎pan,好好用,不過,就好重,唔可以用洗潔精洗,只可以用熱水洗。煎年糕,煎蘿蔔糕都唔黏。我係上海街聯品買,32cm. 600+,佢地仲會教你點開鍋。

別墅

引用:最近我好想把家中全部的鍋都換過, 原因是我

原帖由 tinlingyuetka 於 14-11-11 發表
最近我好想把家中全部的鍋都換過, 原因是我一直認為很健康的韓國麥飯石鍋.........竟然無意中給我發現係, " ...
Amway stainless steel 喎,用左十幾年,未換過,超好質料

大宅

回覆:tinlingyuetka 的帖子

而家好流行的玫瑰煲 759 韓國煲,係影易潔塗層嗎? 不健康嗎? thanks

珍珠宮

BK Milk勳章

引用:搪瓷釉塗層+既鍋具,+係咪即係LC果D??

原帖由 816816 於 14-11-20 發表
搪瓷釉塗層 既鍋具, 係咪即係LC果D??
同問

珍珠宮

BK Milk勳章

我從來無用過易潔鑊,亦唔敢用新嘢,因怕有新種化學塗層,所以只用不銹鋼同瓦煲。

一直以為瓦煲、砂碢、陶瓷煲等係同一類嘢,其實係咪?我以為呢隻煲係咪安全d,但前面有JM話有雜質。

去百貨公司睇左LC果類煲,拎上手好重,咁各位煮完、洗煲會唔會好攰?不過如果呢隻係最安全的話,我都想試。

大宅

引用:如果 真係要 \"完全\" 冇雜質嘅 鑊 / pan ,

原帖由 khman 於 14-11-13 發表

如果 真係要 "完全" 冇雜質嘅 鑊 / pan , 就只有 玻璃 !
边度有玻璃制的鑊?

男爵府

2018復活節勳章 畀面勳章

想問下康寧煲,安全嗎?

洋房

de Buyer 超好用.
宜家歐元跌, 仲抵買.

大宅

引用:de+Buyer+超好用.宜家歐元跌,+仲抵買.

原帖由 oohhnnoo 於 15-07-08 發表
de Buyer 超好用.
宜家歐元跌, 仲抵買.
De buyer 係超超超好用至真(煎炒計),用過就知,唔多講

大宅

引用:我都用過好幾隻鑊,無曬信心了.第一隻,天上

原帖由 Journey808LOVE 於 15-02-03 發表
我都用過好幾隻鑊,無曬信心了.第一隻,天上野生鐵,第二隻,美亞,第三只,韓國石鑊(雅窗橙色),第四只韓 ...
有,32cm雙耳深炒鍋!中式啱用.

真心講,任何品牌之易㓗鑊也不要再用喇. 一定要用也要半年換一次全新鑊,你見大廚用,因為人地有 sponsor, 唔洗個月就換一只新貨!

大宅

引用:我從來無用過易潔鑊,亦唔敢用新嘢,因怕有

原帖由 sfccwy 於 15-06-13 發表
我從來無用過易潔鑊,亦唔敢用新嘢,因怕有新種化學塗層,所以只用不銹鋼同瓦煲。

一直以為瓦煲、砂碢、陶 ...
以前可能係瓦煲沙鍋好,但食物都可以黑心!

那麼瓦粒,砂粒之來源? 安全嗎? 為了節省成本,大家懂的!

複式洋房

Staub is the best

男爵府

Eanma 發表於 15-7-11 16:49
有,32cm雙耳深炒鍋!中式啱用.

真心講,任何品牌之易㓗鑊也不要再用喇. 一定要用也要半年換一次全新鑊, ...
香港買? 幾錢? Thanks!

大宅

引用:Quote:Eanma+發表於+15-7-11+16:49+有,32c

原帖由 keung0413 於 15-07-13 發表
香港買? 幾錢? Thanks!
香港接近1K,如果有朋友在UK買最扺!

伯爵府

引用:我買左個de buyer煎pan,好好用,不過,就好重

原帖由 琳琪媽媽 於 15-02-18 發表
我買左個de buyer煎pan,好好用,不過,就好重,唔可以用洗潔精洗,只可以用熱水洗。煎年糕,煎蘿蔔糕都唔黏。我 ...
請問,上海街聯品買?是de buyer?

首頁
12345...6

尾頁

跳至