自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

回覆:老人家煮飯一問

只要做果個樂意就冇問題,問題係唔可以迫人嘛,咩事都好,人地唔願意就怪人,仲大條道理,再加上果個已經係老人家,夠哂恐怖。

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

miumiu0101 發表於 14-11-20 17:22
見到好多POST都話唔應該要老人家服侍D後生
我又8卦想問:
假設父母6X歲同個仔4X歲一齊住, 個仔未結婚, 咁做 ...
假設老豆冇返工, 個仔返工..咁老豆就負責煮飯都OK

瑪瑙宮

大廚勳章

good_pig 發表於 14-11-20 23:36
假設老豆冇返工, 個仔返工..咁老豆就負責煮飯都OK

大前題係自願 , 而唔係規定去做 , 你無工作就你負責煮比賺錢個d 食.... 好多父母如自己煮開好少唔肯預埋自己仔女 , 除非個老人家自己本身都唔煮食街食物 , 無理由唔煮就怪責囉...
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

男爵府

我識個老人家90歲人仲要煮飯比個仔同新抱,孫仔食(粒孫講緊已經20歲),包括自己去買餸買米,

有時唔舒服唔煮,佢地成家食外賣都唔問下個老人家食唔食,由個老人家唔食野,
我都聽到眼火爆。

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

seaheart88 發表於 14-11-20 23:46
大前題係自願 , 而唔係規定去做 , 你無工作就你負責煮比賺錢個d 食.... 好多父母如自己煮開好少唔肯預埋 ...
都係O岩..

不過未結婚咁講...又一齊住...阿仔由廿幾食到四十幾..應該都係日日如常...

伯爵府

玩具勳章

一定唔係老馮

男爵府

畀面勳章

其實好多人都仲係兩老煮飯比全家食,包括我屋企
但我其實唔多想,因為自己其實可以煮,只係c6一直食亞媽煮嘅飯,加上唔係只煮比我地食,係有其他兄弟姐妹,我覺得係個家庭嘅習慣嚟
我就想自己煮比老公仔女食多啲,但佢就慣左同亞爸亞媽一齊食,根本都冇機會煮比佢食,就算有都會話我煮得唔好食,冇味...
不過我就自己煮比細路食,係等c6收工先同6299一齊食,點都係要煮,只係唔係煮比c6食

伯爵府

引用:Quote:原帖由 我愛Corina 於 14-11-20 發表

原帖由 我愛Corina 於 14-11-20 發表
機?
有, 米放晒去洗衣機等62/99開機同曬囉

公爵府

引用:母子相依為命,阿仔準時過家用,媽子做得來應

原帖由 EVA222 於 14-11-20 發表
母子相依為命,阿仔準時過家用,媽子做得來應該好樂意.
x2

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

自願就 ok,如果強人所難,就點都說不過去。

你若盛開, 蝴蝶便來!

侯爵府

DHA勳章

依家既60幾歲唔算老

我之前都同阿媽一齊住佢7X, 我返工, 屋企野佢做晒, 但我好有手尾
我覺得要有D野俾佢做下, 等佢有精神寄託, 當做下運動, 下午我會叫佢去公園同D朋友傾下計
過年過節我就會同佢去街市買完餸至返工

禁止訪問

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 認識瑞士牛牛第一回 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 笑得好勳章

睇到咁多位jm們的意見都偏向好果方面都好d
其實呢個情況係我哥一路都係咁做
我一直都唔覺有問題, 直至睇到一d post,
不過, 我哥都對我爸媽好, 就算我爸唔係度, 佢由始至終都係果句
只要有佢一日, 我媽都唔使担心, 佢一定會負責, 一定唔會掉佢係老人院唔理

大宅

水晶宮

冇問題,但唔係老奉

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

問題在個[要]字,不是老奉的。

男爵府

Agree

大宅

我99廚藝, 廚房係佢主場,佢只要求我地幫手開枱食飯, 之後我洗碗

侯爵府

我的育兒心得勳章

引用:我同老爺奶奶住,老爺60歲,退休了,我係唔

原帖由 我愛Corina 於 14-11-20 發表
我同老爺奶奶住,老爺60歲,退休了,我係唔洗旨意煮飯,lunch dinner佢包晒,佢唔鍾意我地煮如果 ...
好似我99。。佢要自己煮比d仔食,所以我會自動遠離廚房。。

伯爵府

canies 發表於 14-11-20 21:25
一家人邊個想煮咪邊個煮囉,
冇人想煮就一齊出去食或各自為政都得㗎。
不過如果是母子,都九成幾亞媽煮㗎嗱 ...
同意呀!阿媽通常都想個仔多d系屋企食飯,覺得街外野唔健康

首頁

尾頁

跳至