自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

我仔無讀N...連PG都無上..果陣試過上TRIAL CLASS 2次....
2次都只係圍圈跑,,不合群....上左幼稚園到K3先知道佢原來有阿氏...
一直以黎都係我自己教...上到幼稚園佢可以學得好快...
現在小二都OK呀...
若問今世所遇, 皆是前世的緣。 今生寬以待人, 來世皆是善緣。

珍珠宮

回覆:N班重要嗎?晤讀會點?

俾老人家湊 所以先報n 起碼老人家有時候抖下嘛

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由 babyhowie 於 14-11-24 發表

原帖由 chan_chi_mun 於 14-11-24 發表
你唔好用20年前嗰套來講,嗰時無n班,淨計4年一個代溝你已經有5個代溝,而家時代唔同哂,唔好再講以前

...
係,時代已完全唔同哂

大宅

其實無乜分別,我d小朋友都無讀n班,入到k1一樣適應無脫節。
我覺得n班只係賺錢名目。

伯爵府

引用:哎,之前一直覺得好似無咩需要(有人湊),

原帖由 Debbie0331 於 14-11-24 發表
哎,之前一直覺得好似無咩需要(有人湊),到適齡再直接由K開始讀書生涯。
所以只報了屋企樓下一間N,當然好 ...
有人湊吾洗讀。無人湊,就當托管。

子爵府

其實上N班真係唔重要架...
如果係重要...不如報埋育嬰園, 由一出世就入去TRAIN 群體啦

因為小朋友細細個
去到群體生活就一定病
可能一個月有一半日子係病假...
之前都有POST 話返N班病到退學啦

如果係自己湊, 真係沒必要返N班
又唔係間間幼稚園都有N,
又唔係有噤多位....

如果你真係怕的話...
就唔止K, N, 連N 班面試班都要怕漏掉...噤何苦呢...

公爵府

我一定要我小朋友讀,希望有學校收啦!

公爵府

引用:我係ftm,+我選擇一定讀n。要佢日日睇住我做

原帖由 meee 於 14-11-24 發表
我係ftm, 我選擇一定讀n。要佢日日睇住我做家務都悶啦,返n同小朋友玩下,我又可以輕鬆做家務唔洗成日担心 ...
same here

珍珠宮

引用:其實上N班真係唔重要架...如果係重要...不

原帖由 lumijuli 於 14-11-24 發表
如果係重要...不如報埋育嬰園, 由一出世就入去TRAIN 群體啦
講得好!
n真係唔一定要讀~

男爵府

chan_chi_mun 發表於 14-11-24 19:12
你唔好用20年前嗰套來講,嗰時無n班,淨計4年一個代溝你已經有5個代溝,而家時代唔同哂,唔好再講以前

...
邊個話20年前冇n班?我大仔就是讀了兩個月就冇讀,因時時病,第二個就冇讀。當時唔好話n班,耀中的6個月班都大把人讀,當時要5000幾蚊學費,講緊20年前的事。

公爵府

回覆:adawong1219 的帖子

收左之後選擇唔讀?

珍珠宮

廿年前廿年後嘅分別就係商人堆砌出來的贏在起跑線囉!

男爵府

lumijuli 發表於 14-11-24 23:35
係,我大仔就係,日咳夜咳,咳到入院。

大宅

如果我系ftm就唔會報N班,而家婆婆幫手湊向屋企學唔到野,所以一定會給佢返,而且佢返得好開心

珍珠宮

以前大仔細個去playgroup真係為群體學下講野,唔係似而家d家長係為in n or k而去讀~
我細仔乜都冇上,赤貧家庭嘛因為有經驗,經常帶仔遊山玩水,學野仲快~K1完全適應,非常地ok~

大宅

回覆:Debbie0331 的帖子

唉…唔讀咪唔洗比錢囉

公爵府

N班又唔可以話好重要 ,我係ftm 我都有自己教 ,但我俾佢讀n班主要第一 ,自己有返幾個鐘私人時間
第二 ,因為我無咩親戚朋友有小朋友 同佢咁上下大 ,當俾佢識朋友一齊玩下無咁悶

伯爵府

無報n. 第一唔想成日病,第二比佢繼續玩,第三唔想人報我報。我有報playgroup 群體有禮貌相處。

男爵府

夏天玩到顛 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

我自己係ftm,我仔都冇讀n班pg個d,好多時周圍去,睇下呢樣睇下個樣,搭下巴士搭下船,其實你同佢睇多d去多d唔同嘅地方玩下仲好過返n困住係間課室度,我仔三歲前去過好多地方,係爭大嶼山南丫島冇去過,影左好多相,返左學你就冇乜時間同佢周圍玩架喇,都唔爭在個一年時間啦,合唔合群,自理個d做家長嘅責無旁貸,自己教出個好孩子咪仲大成就感

男爵府

回覆:Debbie0331 的帖子

我仔只報了一間n,未知結果,我的心態係有咪讀冇咪唔讀囉,六歲前唔犯法
因我仔返政府覆診,我問兒科醫生建議讀n嗎?佢話其實對發展無影響,只係將病菌早一年比小朋友。你自己考慮下啦。所以我好平常心去睇,讀,唔會特別叻.唔讀又冇輸

首頁

尾頁

跳至