自由講場

跳至

首頁
12345...12

尾頁

男爵府

超級特務 發表於 14-12-3 11:36
我睇開果個,喺公立醫院又兒科又婦產婦又腫瘤科,咩都撈過,宜家睇門疹。

...

呢d唔係叫專科醫生!

複式洋房

deleted

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆:可以告個醫生嗎?

我同老公閒聊(佢唔係呢科,係其他專科),佢話早發現可能係唔駛做手術,但in long term 對小朋友復原唔會有大影響,所以覺得告到醫生機會不大,不過佢都surprised 醫生留意唔到因為都會幾明顯

水晶宮

開心吸收勳章 BK Milk勳章

引用:回覆 家常便飯 的帖子仔仔第20日去健康院有

原帖由 nanakobe0066 於 14-12-03 發表
回覆 家常便飯 的帖子

仔仔第20日去健康院有俾醫生CHECK髋骨節, 應該睇到0架喎~ 你除咗睇私家醫生, 有無返 ...
我都記得健康院有check髖關節
初生頭幾次返健康院 醫生都有check

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

如果你好肯定個醫生話佢「正常,並唔需要跟進」
你可以試試叫你朋友去著手做野

我不是專業,都係問問律師好,無謂猜測

複式洋房

deleted

deleted

複式洋房

deleted

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

引用:Quote:超級特務 發表於 14-12-3 11:36 我睇

原帖由 ppmmbb 於 14-12-03 發表
呢d唔係叫專科醫生!
我估應該冇幾多個有兩個專科,因為讀醫讀完基本,就會選科,唔會同時間揀兩科。除非畢業完,又再讀過另一專科

你若盛開, 蝴蝶便來!

子爵府

好媽媽勳章

個媽咪似乎將個責任放落醫生度,個仔係自己既,自己責任最大,醫生係根據表面嚟斷症,佢唔係醫死人,其實好難告得入。只可怪自己信錯人。
如果個阿媽係緊張既,應該帶佢睇多個醫生,有懷疑就要尋求多啲意見,唔可以淨係信晒一個人,雖然最後好慘,個媽要照顧2個仔,2個都係咁,會唔會係遺傳問題?

終於有褲着!

琥珀宮

引用:我個親戚(因為佢太忙我幫佢問)。佢有2個

原帖由 家常便飯 於 14-12-02 發表
我個親戚(因為佢太忙我幫佢問)。佢有2個小朋友,一個半歲、一個差不多2嵗,由出世,打針,平時睇病都係同 ...
無謂花心機時間,個case唔係睇檢查報告或療程出錯,而只係醫生發現唔到有問題,不能及時斷証應不算醫療過失!

象牙宮

2024年龍年勳章

同情你朋友

呢個 case 話俾家長聽,有懷疑,搵多個e生好D。

公爵府

咁都吿得入的話我相信冇人會肯做醫生。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

引用:Quote:原帖由+rayrayus+於+14-12-03+發表我

原帖由 家常便飯 於 14-12-03 發表
多謝你的回覆,因為平時個細係好明顯,個醫生平時同佢打針睇病檢查,都睇唔到。

...
唔駛客氣,佢話bb 初生時醫生會舉起bb 雙腳分開少少壓向肚臍就係用來check 有冇移位的,如果醫生覺得可疑會用ultrasound 睇下係咪有問題。點都好,最緊要搵到問題所在。

翡翠宮

家常便飯 發表於 14-12-3 11:29
是個醫生話佢拐下拐下係正常,所以延遲發現,個B當時發現係唔洗開刀。細果個如果醫生平時睇佢留意到,亦都 ...
sorry, 我知父母好傷心
不過, 唔係要O個位醫生去叫佢轉睇專科
係父母自己都識決定轉睇專科
意圖將責任100%擺係呢位醫生身上
唔公道
我睇怕99.9%告唔入

複式洋房

deleted

禁止訪問

引用:我個親戚(因為佢太忙我幫佢問)。佢有2個

翡翠宮

既然係咁明顯, 即係父母自己都睇到都有問題, 咁都唔識轉去睇專科? 咁堅持一定要信呢位醫生?

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

引用:既然係咁明顯, 即係父母自己都睇到都有問題

原帖由 mini1204 於 14-12-03 發表
既然係咁明顯, 即係父母自己都睇到都有問題, 咁都唔識轉去睇專科? 咁堅持一定要信呢位醫生? ...
可能睇開,信任個醫生
事實上佢地雖然專業,但都唔會百分百準確,有時d症狀又比較複雜,都要循多方面去睇,坦白講,係專業地去估計。
行運醫生醫病尾唔係冇原因,之前既醫生已經將好多可能性剔除咗嘛

你若盛開, 蝴蝶便來!

子爵府

2018父親節勳章 畀面勳章 DHA勳章

我幫手推。。。
見到小朋友咁樣,做媽媽一定好心痛,點都好啦,希望2位小朋友其他方面健康成長!

禁止訪問

BK Milk勳章 畀面勳章

首頁
12345...12

尾頁

跳至