自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

好媽媽勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:964000 發表於 14-12-16 17:59 係呀

原帖由 patpat234 於 14-12-16 發表
仲有佢地D固執行為........如果將呢D行為變成好行為其實都唔錯

我仔一定要綠公仔先過馬路, 星期六起身(曾 ...

我仔一放學,換好衫,自己扲本練字薄寫字,星期日會扲晒D書“讀”(佢發音唔清,ee哦哦)
當然有d唔好行為真係到慢慢教(重會教到

唔好點評我,電話睇唔到點評

子爵府

引用:個男仔玩得好地地,突然拿起沙盤裏的沙擲向

原帖由 964000 於 14-12-16 發表
個男仔玩得好地地,突然拿起沙盤裏的沙擲向身邊的小朋友和老師,佢媽咪很難堪地立即拖走佢,其實大家都冇怪 ...
完全明白,我都有教我小朋友要包容,社會需要愛

禁止訪問

回覆:今日我小朋友的幼稚園來了個自閉症的男仔...

子爵府

包容下,支持下,因為真係好辛苦

水晶宮

包容體諒好重要

子爵府

陪月勳章

個男仔玩得好地地,突然拿起沙盤裏的沙擲向身邊的小朋友和老師,佢媽咪很難堪地立即拖走佢,其實大家都冇怪 ...
係要支持,希望多D人接受佢地

禁止訪問

侯爵府

都係BK 名句:唔好下下話人無家教!!好多人都好鍾意話人無家教。呢個世界好多人只係需要一個包容,一個笑容接納,做有特殊需要小朋友既父母就有足夠温暖。

男爵府

真係好多謝你。
我仔都係自閉,今年四歲,佢細啲個陣呢種事成日發生。好彩我地住外國,通常我一開口同其他人道歉,佢地已經會話唔緊要,傾多兩句我話俾佢地知佢有自閉,啲人更加會叫佢地既小朋友好好照顧我個仔。我仔鐘意同大過佢既小朋友玩,有時啲小朋友知道我個仔需要特別照顧,佢地真係全程去邊都拖住我仔,我仔點發脾氣都唔會嬲,仲不停氹佢。
對小朋友正常既父母黎講可能好小事,但對我地黎講,真係好感動。
如果有機會遇到自閉小朋友同父母,報上微笑,講句唔緊要,慢慢教,你已經做得好好。呢句說話係好大既動力。

子爵府

畀面勳章

諗起呢個美國電視實驗...大家都好忍讓,如果香港都係咁就好

http://youtu.be/eQ1aN4FneqY?list ... nqUjC53fkPsp00HeK5M

大宅

三歲就能確認?你點發現?

伯爵府

想生BB熱投 BK Milk勳章

好佩服自閉症小朋友照顧者,同埋想講每個小朋友扭計或者大叫通常有佢地既原因,唔一定係唔識教既。講真就算父母唔識教,都主要係父母會受番,我唔係好鐘意果啲作為路人/旁觀者意見奇多,人地reason behind scene又唔知係度批評。

禁止訪問

水晶宮

個媽媽緊係出街都俾人話過好多次先會咁

子爵府

引用:Quote:原帖由+964000+於+14-12-16+發表個男

原帖由 hk430 於 14-12-17 發表
真係好多謝你。
我仔都係自閉,今年四歲,佢細啲個陣呢種事成日發生。好彩我地住外國,通常我一開口同其他 ...
係,外國人會對小孩(包括普通和特殊需要的)都包容好多,呢D吾係叫縱。如果學校收了這個男孩,我都希望我女有機會會學識照顧別人,這個比學術更難得。

翡翠宮

可憐嘅媽媽同小朋友,要面對的太多了。

大宅

support

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章 DHA勳章

近日電視節目都好多有關自閉症專題,相信多人明白咗,希望大家可以體諒一下,仔女有呢個不治之症,係父母不幸,家有正常仔女,真係好感恩!

主 賜 平 安

子爵府

加油,樓主心底好好

子爵府

我識個家長 返而佢到以家都唔接受到個仔有問題
我仔都有,但我都肯接受,唔係由得佢,唔理佢就好
日日係學校住唔定 又心散 連基本家課手冊都唔寫,要啊媽日日來學校影相,我見到佢咁,好想多士,但又唔想傷害佢
我仔由唔寫家課,到以家小三啦,食埋精神藥
日日都寫齊家課,唔洗我擔心
而個位家長,學校比晒支援佢,都唔聽唔用
好難幫到個仔!

首頁

尾頁

跳至