論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆:Samantha_Kwan 的帖子

同你一樣感受,所以不用工人

洋房

真是同是天漄淪落人,我又何嘗唔係每天都俾個姐姐激到嘔血。依個姐姐已經在我家中工作5年多,已經忘記發我幾多次脾氣,我仲未炒佢原因,係我見佢都錫我個小朋友(今年5歲,下年升小一)。
但係近這幾個月佢黑面次數頻密左,叫佢做10樣野10樣野都唔記得做,仲要中午12點都仲未準備好午餐(小朋友要12:30出門口翻學)。佢依家仲要講大話,每朝早我見地下點解仲唔乾淨,佢話唔知點解,我問佢點解筒抹地水咁乾淨,佢話係剛剛換左水,我之後問佢同咩布抹地,佢話平時嗰地拖布,但我見到平時抹地個地拖布係乾既,我問佢點解,佢仲要發脾係話翻我:係丫!我無抹地呀,唔好再問我,之後仲要黑我面。大家你地話我可以再點忍落去。:-(

到琴日,我係房間入面聽到我小朋友同姐姐講野,但我聽唔到佢回應,我就知道佢唔再錫我小朋友,依家份合約仲有8個月,我都覺得好漫長,我自希望我個小朋友快高長大,上到小學就可以擺脫啲工人大帝既魔掌。

總括黎講,請工人係貼錢買難受,咩野對佢好時,佢會對我好,是假的,從來都無待簿佢,依5年幾都係發脾氣,鬧到人地狗血淋頭同黑面,到同agent 講,仲要屈我對佢差先係咁。我對依班大帝一啲好感都無,小朋友上到小學我唔會再用工人,希望俾翻個真正既屋企俾自己。

珍珠宮

引用:真是同是天漄淪落人,我又何嘗唔係每天都俾

原帖由 yvonnekelvinBB 於 15-01-04 發表
真是同是天漄淪落人,我又何嘗唔係每天都俾個姐姐激到嘔血。依個姐姐已經在我家中工作5年多,已經忘記發我 ...
有冇長老幫助?升小一就不用工人,家務應付得到?

伯爵府

2024年龍年勳章 我的育兒心得勳章 有「營」勳章 叻叻勳章

引用:Quote:原帖由 NEW_FATHER 於 15-01-01 發表

原帖由 sochui 於 15-01-01 發表
不是每個家庭都可以,如兩大人工作,又冇長老幫忙,冇工人都是不可能。

...
同意。我就係咁情況,法例又唔比獨留16歲以下人仔係屋企,所以我要捱多十年睇工人面色,諗起都沮喪

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 sochui 於 15-01-01 發表不是

原帖由 lily233242 於 15-01-04 發表
同意。我就係咁情況,法例又唔比獨留16歲以下人仔係屋企,所以我要捱多十年睇工人面色,諗起都沮喪:igiveup ...
很多父母會安排子女放學後去補習班,至六七點接回家,這就冇獨留在家問題,你可參考。

伯爵府

2024年龍年勳章 我的育兒心得勳章 有「營」勳章 叻叻勳章

引用:而家做僱主好受氣!昨天我同工人講唔駛煮飯

原帖由 nicole-wai 於 15-01-01 發表
而家做僱主好受氣!昨天我同工人講唔駛煮飯,我工人即刻講,佢想一陣夜D去church, 跟著同朋友食晚飯,睇埋 ...
大時大節我會額外放姐姐去玩,只要佢係我指定時間返屋企,這樣一來佢開心,二來我對少佢幾粒鐘,雙贏

侯爵府

yvonnekelvinBB 發表於 15-1-4 19:51
真是同是天漄淪落人,我又何嘗唔係每天都俾個姐姐激到嘔血。依個姐姐已經在我家中工作5年多,已經忘記發我 ...
佢可能博你炒比長期服務金

大宅

我日日忍佢忍得好辛苦,又唔敢炒怕下個更差

大宅

yvonnekelvinBB 發表於 15-1-4 19:51
上到小學就可以擺脫啲工人大帝既魔掌。......

how...?

you are full time mum?

男爵府

引用:Me too. 一件懶過一件,希望快d等到小朋友

原帖由 fa_chan 於 14-12-31 發表
Me too. 一件懶過一件,希望快d等到小朋友上小學便可炒左佢。
我都等緊

大宅

引用:工人成日粗心大意, 係屋企有時見到佢做錯

原帖由 Samantha_Kwan 於 14-12-31 發表
工人成日粗心大意, 係屋企有時見到佢做錯嘢,真係提到口臭,提左好多次都係錯,心灰意冷,有時真係寧願自 ...
原來大家都因為工人咁抑鬱
same here

大宅

回覆:成日對住工人好辛苦……各位JM點調節自己?

我都係剛換新工人。以前果個工人做得好好,但佢老公要佢返屋企。依家le個激c我,嚟左两個多星期都仲係10吓20吓,已經比舊工人同佢有一果星期交接,期間都發現佢好大意,成日同佢講完啲嘢,轉頭就唔記得,煮飯煮到一塌糊塗,明明寫好菜單有書圖片跟都煮到一鍋泡!叫佢係某地方等我又聽d唔聽d,唔知去左邊,仲要靠佢帶小朋友去上堂,真係有得震無得瞓,真係想炒鬼左佢,但剛比成皮請佢又比多一皮換人,真係好傷!想等9月小朋友上小一再重新安排一下,至考慮是否處決佢,希望我忍受得到喇!

男爵府

見佢前面,憎佢後面! 我成世人冇咁强烈的感覺! 多謝我家工人! 用左10年工人,未試過咁極品
奉勸JM 千其唔好請䖍誠穩斯林印傭, 日日塞住耳機邊吸塵邊品神! 完全魂不附身!
日日將我屋企變陣,D野不停移位!我就快精神分裂!等緊炒佢! 佢即將係market 出現,大家小心!

男爵府

引用:工人成日粗心大意,+係屋企有時見到佢做錯

原帖由 Samantha_Kwan 於 14-12-31 發表
工人成日粗心大意, 係屋企有時見到佢做錯嘢,真係提到口臭,提左好多次都係錯,心灰意冷,有時真係寧願自 ...
me too decided to fry her soon coz no one can stand her at hm! Really disappointed ! Lost my key, forgot deliver rice box to my son, broke my teapot n placed back to cupboard pretended nothing happened! Used one big bottle oyster per week, not able to cook after teach one whole year, go to bed at 2145 without care god my kids. Forgot wake up in am for more than 5 times , poor English, always pretended understand! 双人被子入單人被袋,10 degree 以下沒有幫小朋友穿undergarment! 還有很多很多。我決定give up otherwise I ll hv cancer soon!

我都想問下你們我呢個夠衰未呢?我已經give up 了。估計pick one fr st will be better than her

男爵府

引用:我仲會因為個工人,有唔想返屋企既感覺佢成

原帖由 smallb2011 於 14-12-31 發表
我仲會因為個工人,有唔想返屋企既感覺
佢成日黑口黑面,攪到自己屋企好唔溫暖:cryi ...
Me too don\'t want go hm see her, poor us

複式洋房

引用:我仲會因為個工人,有唔想返屋企既感覺佢成

原帖由 smallb2011 於 14-12-31 發表
我仲會因為個工人,有唔想返屋企既感覺
佢成日黑口黑面,攪到自己屋企好唔溫暖:cryi ...
絕對贊成!不過我頂到今個月尾就同佢say good bye

侯爵府

回覆:lovebb003 的帖子

Yes lor ,太差

大宅

引用:工人成日粗心大意,+係屋企有時見到佢做錯

你同我個心情一樣,日日對住又要提住真係好攰,唯有不停同自己講佢幾千蚊人工唔好要求太多,雖然我真係冇咩要求,只求佢準時起身,同做野快手少少因為你勞氣極佢都唔會改

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

Me too

複式洋房

我都係激死,日提夜提,次次答你「係」,下次又係冇跟指示做,自把自為,佢今日話冇曬洗潔精,竟然用洗衣粉洗碗,究竟佢明玩嘢、博抄定真係無知?4月完約啦!仲有幾個月對住佢,定立刻抄咗佢好?好怕佢又唔知下次做D咩出來

首頁

尾頁

跳至