自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

象牙宮

2024年龍年勳章

回覆:而家幼稚園小學深左咁多,咁D人係吾係真係叻左

因為有D小學,小一已用小二書……教快一年……

男爵府

引用:因為有D小學,小一已用小二書……教快一年

原帖由 Sumyeema1 於 15-01-04 發表
因為有D小學,小一已用小二書……教快一年……
真係苦了學生!
我好appreciate我仔間幼稚園,本聖誕作業係用坊間K1(仔仔K2),哈哈,家家有求,自問仔仔唔係天生聰明那種,谷都無謂,寧願多d時間陪佢玩樂,讓佢有開心童年!

男爵府

學習模式變咗係壓逼, 叻咗其實係逼出來

子爵府

所以越\'來越多讀到儍左

伯爵府

我覺得變左SPOON FEED LEARNING.....大個左小朋友不會主動學習.
家長又可以跟得幾耐?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

caryfox 發表於 15-1-4 20:09
再叻也無用⋯⋯除了讀書成績⋯⋯其他忽略做人基本⋯⋯社會大亂 ...
at least基本禮貌已欠奉!
放下自在

禁止訪問

引用:Quote:原帖由 小玲 於 15-01-04 發表我覺得

水晶宮

好似相反 以前d大學生好似叻過而家嗰d好多

大宅

緊係叻左,
你諗下唔學彈琴會唔會無端端識彈琴,
唔練體操會唔會識空中翻騰兩周半

伯爵府

虎到金來勳章 畀面勳章

引用:Quote:原帖由 小玲 於 15-01-04 發表我覺得

原帖由 964000 於 15-01-04 發表
就係囉,外國的幼稚園初小只是玩玩玩,最後人地D大學程度,又吾見差過我地個D,人地一様攞諾貝爾獎。咁我地 ...
多得d識搵錢既hk人
睇中港媽既弱點

珍珠宮

回覆:而家幼稚園小學深左咁多,咁D人係吾係真係叻左?

其實好多人都知而家個教育環境有問題...
但我諗好少人會夠膽唔跟個遊戲規則...
見到其他家長咁谷d小朋友.. 就算幾唔願意都會照做.. 因為怕被比下去...

子爵府

chulalala 發表於 15-1-4 20:37
真係苦了學生!
我好appreciate我仔間幼稚園,本聖誕作業係用坊間K1(仔仔K2),哈哈,家家有求,自問仔仔唔係 ...
咁你驚吾驚入吾到好的小學,跟著又入吾到好的中學?而家好多人都只會驚學得比人少,蝕了
又見有些讀國際學校或活動教學的人,嫌教得淺,想轉番傳統學校

子爵府

引用:其實好多人都知而家個教育環境有問題...但

原帖由 teresayan07 於 15-01-04 發表
其實好多人都知而家個教育環境有問題...
但我諗好少人會夠膽唔跟個遊戲規則...
見到其他家長咁谷d小朋友.. ...
我稔唯一係離開香港,才能獨善其身。
就算國際,而家都好多港媽要補中英數,驚教得吾夠深

男爵府

引用:無架啦,要同小學涵接就係咁。小學啲野比起

原帖由 rean_chau 於 15-01-04 發表
無架啦,要同小學涵接就係咁。小學啲野比起我地以前真係深左好多,然後我又聽到啲人講中學既野又比以前深左 ...
無錯,我個仔k3為左接住小學課程, k2已經開始深 但有d家長仲話易都唔知我怪定佢地怪獸

翡翠宮

冇辦法啦

珍珠宮

學術上可能有提高,但自理解難就下降緊

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 Yibu 於 15-01-04 發表我覺得

原帖由 siujanjan 於 15-01-04 發表
好同意,我都唔支持教快啲嘢。囡剛小一,成績只係中游,我都唔想催谷佢,寧願留啲時間佢玩。知識學唔完,但 ...
完全同意

侯爵府

引用:Quote:原帖由 Yibu 於 15-01-04 發表我覺得

原帖由 aliensss2008 於 15-01-04 發表
完全同意
俾你10歲讀完大學又點
出去做童工呀
can\'t agree more!

子爵府

回覆:Yibu 的帖子

I agree

男爵府

引用:Quote:chulalala 發表於 15-1-4 20:37 真係

原帖由 964000 於 15-01-04 發表
咁你驚吾驚入吾到好的小學,跟著又入吾到好的中學?而家好多人都只會驚學得比人少,蝕了
又見有些讀國際學 ...
坦白說,驚。但驚嘅係香港嘅教育制度同整個氣氛環境。

其實我諗睇返小朋友資質啦。如果小明友天生聰穎,入名校無可厚非, 因為通常傳統名校有多d資源去栽培小朋友,唔會浪費上天比佢嘅gift!

但以我仔仔為例,我知佢力有不逮,就唔會迫佢,迫只會反效果。好認同之前有jm講,佢而家未必識某d生字,幾年後總會識。

最可憐的case係左谷右谷比佢猛車邊入到band 1又點? 只怕到頭黎考第尾打擊小朋友自信。

我只希望能培養仔仔做個有自信,有快樂童年的小孩。

首頁
12345...7

尾頁

跳至