夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆:老婆的期望

其實係女人都會有這樣想法: 想有個人可以依靠,被照顧,被呵護,我唔認為這個想法有什麼不妥,即使已經老夫老妻,難道老婆病了,想老公關心和照顧,也是太高要求嗎?兩個人一齊,如果連最基本嘅「互相」照顧都做唔到,真的還可以白頭到老嗎?

我有時諗,如果有一日我唔再依靠老公,咩都可以自己解決,自己處理,包括經濟上,包括病了唔再想佢嘅安慰和照顧,我諗我真係唔再需要佢了……這個才是悲哀的結局吧!

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

引用:其實又唔洗咁灰嘅,或者佢根本無咁嘅意思呢

原帖由 比媽媽 於 15-01-09 發表
其實又唔洗咁灰嘅,或者佢根本無咁嘅意思呢,相處咁耐如果都仲係看有無花收而話老公愛唔愛自己,都有啲傻啦 ...
當然,花只係一個導火線,還有很多別的……

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

引用:都係個句, 愛你既女人其實好易tum, 就算只

原帖由 carandvic 於 15-01-09 發表
都係個句, 愛你既女人其實好易tum, 就算只係送一粒糖都會好開心, 可惜偏偏有D男人就連一粒糖都慳, 2個人既 ...
Agree

男爵府

男人識花心思製造浪漫驚喜比老婆
一樣會咁對其他女人

所以睇開D,悶蛋唔識情趣既男人好難有小3鍾意掛

瑪瑙宮

akina888 發表於 15-1-9 11:30
男人識花心思製造浪漫驚喜比老婆
一樣會咁對其他女人
唔係喎, 我 ex 有喎.

識唔識花心思氹女人的男人都有女人仆埋黎架而家呢個世界.

大宅

食得好勳章 美好大世界2017勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由 moonmoonstar 於 15-01-09 發

原帖由 ChristieMing 於 15-01-09 發表
見到你嘅留言,稍為有啲安慰……
你講中了,重點是覺得他不再想花心思和有壓力,這是否代表佢已經唔再愛我 ...
我覺得未必,單就呢件事上邊的話,其實佢只係對做呢件事累了姐,好似有時女人日日煮飯,幾好食都會有\"又煮?不如出去食啦“的心態,同埋可能佢又覺得你收左都係咁樣,佢送唔送大家都係咁樣,過份習慣左大家的存在,就變得無咩趣味,可以大家換一換方式或者比下驚喜咁,加油呀!感情要維持都要雙方付出努力

別墅

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章

樓主,我支持你!
我同你一樣,希望每年都收花,浪漫一下。
講明要花,仲好,唔洗老公煩每年送咩,幾好呀!
我同老公結婚5年,佢每年仲keep 住送比我⋯
頭先問佢:其實你願唔願意咁做?
佢話:講真買花都煩,不過見到你開心都會做。

所以,我結論系老公對你好果時,誇張咁表達好開心,好多謝佢,仲要成日講佢真係好,佢自然會繼續做。千其唔好黑面,投訴。

希望我老公都繼續每年送比我,一支都滿足了。

大宅

引用:比你地搞到好混淆:老公對老婆好=佢也會搵

原帖由 ChristieMing 於 15-01-08 發表
比你地搞到好混淆:

老公對老婆好=佢也會搵小三?
唔搵小三呢樣個可遇不可求。

做女人不如實際d, 搵定異性知已 若干名backup;
或者 緊緊睇實d錢!

大宅

引用:Quote:akina888 發表於 15-1-9 11:30 男人

原帖由 Nancy20090615 於 15-01-09 發表
唔係喎, 我 ex 有喎.

識唔識花心思氹女人的男人都有女人仆埋黎架而家呢個世界.
粗口爛舌 兼 打女人 都一樣搵到小三做免費雞添!

大宅

引用:我結左婚已經13年了,老公係一個唔會製造浪

原帖由 ChristieMing 於 15-01-08 發表
我結左婚已經13年了,老公係一個唔會製造浪漫玩驚喜嘅人,識佢嘅時候已經知道,所以結婚之後,我要求佢每年 ...
佢心裡面應該一早有呢個想法,只係可能今次過咁多年,咁啱佢唔記得送,你話佢,佢就將佢嘅想法講出黎。有d男人係咁,覺得怕承應你會做唔到,尤其佢覺得一d無關痛癢嘅事更加唔會好上心。到頭來佢唔記得做又比女人咋型,佢又要大費周章氹返個女人,所以可能佢認為好無謂。
當然我明白女人好注重承諾,覺得男人守承諾係愛嘅表現,覺得如果男人重視我哋的話點會唔記得。但要明白好多男人都係粗枝大葉的人,呢d定時送花玩意對佢黎講會形成說壓力。其實唔係佢出自真心想送而限住每年要送又有咩意思。
話明驚喜,你無叫佢送而佢無端端送比你,唔係更有心更有意義嗎?驚喜和指定動作我情願要驚喜。

子爵府

回覆 ChristieMing 的帖子

不用太失望,
其實你明知道C6的性格如此,
年年限制男人一定要買東西給自己,
其實對男人來說只是一個任務,
那麼變相失去了你想他知道你要花的目的,
男人想事情好簡單,
婚後他會覺得老婆就是一家人了,
很多事情都會覺得理所當然,
我相信你和C6的關係今年應該比較平淡,
或許他根本年年都不太想送花,
覺得送花浪費錢又沒有意義,
他求婚懂準備花和介子,
是因為當時愛意正濃,
也因為男人在追求時是真會花心思,
但婚後要感情維繫得好,
就要兩個人一起努力,
老公對自己好唔好,是否關心?
都是要有互動和溝通好才成,
想想你和C6有多久沒有好好地聊天?
不要僅用一個標準去看你C6是否愛你或關心你,
多由平日的相處去看,
他以往都有送花,那你呢?
你有為他準備過甚麼?
你有贊賞他為你做的事?

婚姻要走到白頭,
不是用一些你看其他夫妻都有的東西來評定,
溝通是一定必須要有的,
當中也要加入關心和同理心,
男人和女人不同的是,
婚後是會更加務實,
因為反正老婆都娶了回來,
看來也走不動了,
所以作為老婆的你也要時刻提升自己,
讓自己可獨立自信,
兩夫妻是平等的,
不是有老公就甚麼都可以依賴他,
而是你們兩個人可以互相依賴互相支持互相包容,
這樣才可以為婚姻不停加入新的火花!
mc <()>

大宅

自送等佢醒覺
一無所有笨小孩

子爵府

BK Milk勳章

回覆:ChristieMing 的帖子

有冇研究過係咩原因?
經濟環境? 買花只放幾日唔抵?

翡翠宮

咁你可以將心底話同佢講,如果佢真係覺得冇必要送可以唔送

珍珠宮

環保接龍勳章

我覺得係女人都想c6氹既, 樓主都係想有人錫姐, 就算吾送花, 送其他小禮物/小心思都好, 都係一種安慰

大宅

有送禮物氹你, 當然可以額外加分, 但如果係指定動作, 就好似失去左原來意義......

其實有時C6幫下手做家務, 或者帶你出去食餐豪ge, 都係對你好的表現, 唔一定要送野的

大宅

係我地對d老公要求降低 只要唔搵小三就已經好老公 女人真係命苦 咁結婚黎做咩

子爵府

引用:我覺得樓主無錯,想要得到一d野所以提出左

原帖由 moonmoonstar 於 15-01-09 發表
我覺得樓主無錯,想要得到一d野所以提出左一d要求,大家答應左,其實我覺得都係相處的方式,我相信一開始大 ...
咁你有冇諗過男方係遷就女方而做?而吾係真心想為佢做啲野?
每年規定送同突如其來送會有咩分別?
希望樓主可以改變依個相處方式,其實下下提啲男人都冇意思,好似我咁一直期待既都冇,係 係有吾開心 失望過,但當我冇諗時佢竟然吾係我生日吾係情人節送花俾我,依一個舉動已經令我好開心

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

我自己覺得 自發送會開心d
不過我從來都唔會期望乜節乜節有野收
我但求一家齊整就夠

大宅

男人永遠喜歡做才做,可能佢覺得送花無乜意思但你就覺得係重視,咁樣就有落差,正如我老公鍾意我晚晚煮飯菜式最好有新意,我答佢湊住亞囝有得食你就咪要求,佢冇再有特別要求我反而煲多左湯同間中上網學煮新菜式,其實你老公都送左幾年花都ok呀,佢對你好總好過收花,唔好咁執著啦,be happy

首頁

尾頁

跳至