夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

男爵府

jiajiamay 發表於 15-2-19 13:06
我先生大专毕业,在一个计算机公司工作两年,被父母强拉回家后,基本上这十年都没做什么事,也没有外出交朋 ...

這個論壇比較以香港人為主,香港的價值觀跟內地的有差,但我大概知道你的想法。我認識的大部份內地的高學歷女性,背景都跟你差不多,有些比你好。她們非常主動追求自己想要的東西,甚至放棄伴侶,用人家的標準看待事情,你怎麼說,我就怎麼量,大家都愛高富帥,我就理所當然這樣去量我的丈夫。讀了你的留言,我想你跟我那些朋友的想法差不多。香港不一樣,但我不覺得三言兩語你就能明白那種差異,再者,你也不需要這樣做。

大宅

回覆:我應該和我先生離婚嗎?

點解樓主在呢個forum度開post問嘢?不如問返d同胞。其實大家思想真係好唔同,又真係講都唔明。

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

碩士畢業好平常嗻,
我都有,有又點,
出社會做野,學歷只是一張入場証,
你睇唔起的6299,是成功企業家,
你睇唔起的老公,至少是「高富帥」,
你除了取得碩士學位,還有什麼?

如果你因此自覺高人一等,
會很令人討厭。

happywindy    發表於 15-2-22 22:47
cat10    發表於 15-2-21 02:28
Memenn    發表於 15-2-20 16:46
vivibabyvivi    發表於 15-2-20 14:55
Nancy20090615    發表於 15-2-20 13:57

複式洋房

謝謝各位給我各種意見,確實對我很有幫助。有些朋友說話不是很客氣,不過,是真心的,我都接受,能罵醒我也很好!

初一,很講究說話吉利。但是我還是在這一天,因為99的一些言語,和先生大吵了一架,傷心難過,當時覺得沒法活了,尋死的念頭都有,無處排洩,因此,啰里啰嗦發了這個帖子。

看了你們的帖子,我調整了心態。今天下午,我還和先生一家人去ICC103層吃了下午茶,現在心情很好。

怎麼說呢,我以前是在共產主義教育下培養出來的人生觀,價值觀,世界觀。但是,現在我進入新環境,新家庭,我需要重新探尋人生,為人生尋找新出路。

我打算生第二個孩子,不知有沒有時間工作。不過,我還是會朝工作方向努力。

有些朋友說得對,我可能有產後抑鬱,想法太負面。看你們的帖子,就像跟一群朋友七嘴八舌聊天,感覺很好。

我以前太孤單了。

男爵府

回覆:jiajiamay 的帖子

你可以去見見婚姻輔導,可能會幫到你

有BB之後大家角色會有轉變,大家可能會唔認同大家湊仔方法或者對小朋友期望唔一樣。有啲時間去習慣嘅,加油呀,唔好咁輕易放棄一段感情,大家都愛大家,要搵到問題所在要雙方坐低冷靜傾傾。。

我BB 同你個個都係10個月呀。。我同先生都有出現問題。。不過而家雨過天晴喇!

男爵府

引用:謝謝各位給我各種意見,確實對我很有幫助。

原帖由 jiajiamay 於 15-02-21 發表
謝謝各位給我各種意見,確實對我很有幫助。有些朋友說話不是很客氣,不過,是真心的,我都接受,能罵醒我也 ...
樓主, 學習退一步又多方向看其實會發現問題是可以解決到的:) 開心聽到你今日心情好返啲。
我今曰都同老公吵了一架,靜下來自己唸返是自己少事化大,而且他其實十分十分錫我,所以onwards我要更控制得宜自己EQ.

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

其實人無完美的, 幸福也不是必然, 有時要學懂感恩
老公高富帥之餘好錫老婆好顧家又上進, 6299俾好多錢你生活之餘仲唔會干預你任何方面, 有工人幫手湊小朋友等你可追求自己事業/夢想
以上種種, 邊個jm唔想有?
現實生活中, 我唔敢話完全無呢d超級幸福既女人, 但萬中無一吧
希望樓主換個角度思考, 你認為好不堪既境況, 其實已經係比上不足, 比下有餘了

大宅

提醒自己,时刻要高EQ, 或者你再去读书识d新朋友啦。

大宅

感情唔好就唔好又生多个啦,甘到时你更加无人生自由同追求啊

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

jiajiamay 發表於 15-2-21 00:51
謝謝各位給我各種意見,確實對我很有幫助。有些朋友說話不是很客氣,不過,是真心的,我都接受,能罵醒我也 ...
看你的回覆,你其實也真是一個聰明的女子,
相信你調整心態後能和夫家好好相處,
記住那不是自己從小生活的家,
需要時間適應和磨合。
你的家人可能見你的孩子還小,
所以不支持你出來工作,
遲一些,待孩子入學後才再嘗試工作吧。
珍惜自己擁有的。

複式洋房

做中國女人好慘, 外國人使鬼理埋6299個邊,

自已組織家庭自已處理家事!

複式洋房

我們的情況和樓主有點類似,太太是國內人,但我父母對她不差,她的學歷比我低。我感覺她也是那種"覺得自己應得到更多更好"的女人,永不知足,不知感恩,偶有埋怨,又愛物質炫耀,都是令我討厭的地方

rayrayus    發表於 15-2-23 03:05

子爵府

引用:謝謝各位給我各種意見,確實對我很有幫助。

原帖由 jiajiamay 於 15-02-21 發表
大陸人 有個碩士學位就好巴閉咩
講真,一街都係
無Phd mphil MBA唔係名大學,都唔好同人講自己學歷高
比人笑死

離婚啦,自我追求啦,大陸女人應該好貪心架,繼續貪多啲

大宅

回覆:bongbongpatty 的帖子

有小朋友都係唔好離婚,

子爵府

BK Milk勳章

回覆:jiajiamay 的帖子

如果你希望和先生繼續一起, 請你放開你的教育/階級觀念, 從他的優點學習欣賞他吧。

有時間, 就去學一本輕鬆的藝術或運動, 打發了時間, 你就不會常常想著找工作這事上。

你現在已經是籠中鳥, 一是你放棄家庭財富, 得到自由; 一是繼續這生活, 把精神投放在其他地方。

請你調節好你的想法, 再考慮生第二個小朋友吧。

大宅

回覆:chowmomo1212 的帖子

其實個人覺得係婚姻中,每個人多多少少都有犧牲,事業中的成就感,可唔可以寄託於其他方面,自己報興趣班讀讀,將自己的唔開心帶埋比老公。變成兩個人唔開心,肯定影響感情,兩個人出去旅遊,或者重遊故地,睇下可唔可以培養下感情,仲有挽救的餘地都要盡力,唔好離婚。(純粹個人意見,不喜勿插)

大宅

引用:我們的情況和樓主有點類似,太太是國內人,

原帖由 yingdada 於 15-02-22 發表

我們的情況和樓主有點類似,太太是國內人,但我父母對她不 ...
你娶佢前唔知,定係婚後先現形?
內地文化和價值觀係咁,一味向錢看。或者帶佢返教會聽下道理,明白下人生咩先係重要。心靈空虛的人,放金錢地位學識呢d身外物特別重。

男爵府

又話離婚,又話生仔又話發展事業,你都唔知自己想點就唔好害多個小朋友啦!成日話高學歷,只係master又唔係出名大學,俾人覺得你無知又自大,最搞笑係食個tea都要話俾人知去icc,真係典型暴發b6人。又要享受62家提供嘅物質,又要唔服人,冇人幫到你。以香港人角度,你唔好再show off 學歷喇,俾人笑呀,icc食tea一樣啦,俾人笑你井底蛙

rayrayus    發表於 15-2-23 03:06

珍珠宮

引用:離婚吧,碩士學高材生,去㝷找你的理想吧!

原帖由 安妮b 於 15-02-20 發表
離婚吧,碩士學高材生,去㝷找你的理想吧!!大家會支持你的~~~~~
你係一個精英中嘅精英,應該好快搵 ...
一針見血

瑪瑙宮

雖然我覺得您咩都係自找, 怨唔得人, 叻又唔見得真係有咩叻, 講就天下無敵.

不過我諗您都唔想離開個保護罩, 即是好似您老公一樣, 溫水煮蛙習慣左走唔倒. 咁您叠埋心水做企業家新抱喇, 欣賞下老公喇, 佢唔知娶您黎睇唔起自己做乜, 我建議您咁雄心萬象又唔想做, 攪下網店寄託下, 好過好似食飽無野做, 自己都睇唔起自己, 又要踩住個老公. 唉, 人心不足蛇吞象.

首頁

尾頁

跳至