自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

claudia 發表於 15-3-4 17:36
贊成. 好似新加坡, 買樓可以拎. 老年時有自己地方住都好重要.
其實家下"正苦"真係SHORT上腦架....我真係好難以想像第時既HK..我地既下一代會變成點..樓價高到咁,但又唔幫下D土生土長既HK人...大部分土身土長既HK人..搵既人工又低,但物價指數又高...真係可悲...尋日打開份recruit...大部份D工係1萬左右...見到都驚...

Chirley    發表於 15-3-4 18:23

水晶宮

gamui 發表於 15-3-4 16:16
**** 該帖被屏蔽 ****
sorry 我根本唔知你留言係乜...因被屏蔽了

水晶宮

gogoblue 發表於 15-3-4 16:23
我都睇唔到3萬供5000。。
#24, 唔好意思, 太心急之誤 因無聲無息咁『諮詢』聽日deadline....問心, 承諾會檢討成效未做而家又咁, $1蚊都唔想俾

水晶宮

MsBusy 發表於 15-3-4 16:15
邊度寫$30000要供$5000?搵唔到
#24, 唔好意思, 太心急之誤 因無聲無息咁『諮詢』聽日deadline....問心, 承諾會檢討成效未做而家又咁, $1蚊都唔想俾

MsBusy    發表於 15-3-4 17:45

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

水晶宮

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:強積金局想按月薪自動調整供款額

push.

Chirley    發表於 15-3-4 17:55
Cheer up! Enjoy every Little Thing in LIFE

禁止訪問

好媽媽勳章

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Chirley 發表於 15-3-4 17:43
#24, 唔好意思, 太心急之誤 因無聲無息咁『諮詢』聽日deadline....問心, 承諾會檢討成效未做而家 ...

其實唔係無聲無息, 只係少人去關心姐

[size=14.6666669845581px]鄧家彪歡迎積金局就調整強積金機制諮詢

23.01.2015 13:52

積金局就強積金機制進行諮詢,包括建議引入最低及最高有關入息水平自動調整機制,幾多年調整一次等,諮詢期至三月五日。工聯會鄧家彪表示歡迎,但指政府必須解決對沖機制的問題。他又說市民對強積金的作用仍然存疑,按調整機制,強積金供款上限可能由三萬元調整到三萬五千元,市民反應未必正面。而調整後多出的供款會否讓受託人得益,亦是一個要討論的問題。

http://www.881903.com/Page/ZH-TW/newsdetail.aspx?ItemId=775128&csid=261_341

Chirley    發表於 15-3-4 17:56

子爵府

2018復活節勳章

Done

翡翠宮

減齡達人勳章

咁賤

男爵府

done

男爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

claudia 發表於 15-3-4 17:49
如果人工低還好, 有望住公屋同享有各種津貼, 稅唔洗交, MPF也有可能不用交, 再唔係大不了豁出去申請綜援.
...
全對..所以搵萬幾果D係最慘.....

Chirley    發表於 15-3-4 18:12

水晶宮

claudia 發表於 15-3-4 17:49
如果人工低還好, 有望住公屋同享有各種津貼, 稅唔洗交, MPF也有可能不用交, 再唔係大不了豁出去申請綜援.
...
呢個話題, 好似去返呢幾日好hit 既儲錢話題...
mpf當然既原意係想市民老左唔駛完全依賴政府, 老人家亦有d錢旁身,
但成效到而家都未檢討, 只係肥左班banker...
其實今時今日既香港生活成本好貴, 我知有d人係搵得萬多但都儲到幾千,
果d人係好勁, 但就算唔mind同屋企人住都好, 扣去生活費,
即叫人乜都唔好做...家用都唔好俾太多...所以如只係提高所謂最高同最低既薪酬線後再加銀碼
不如認認真真去諗下呢件事點可以再成效好d啦

水晶宮

畀面勳章 BK Milk勳章

Chirley    發表於 15-3-4 18:11

大宅

回覆:Chirley 的帖子

禁止訪問

好媽媽勳章

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

Chirley 發表於 15-3-4 17:00
真唔係太好意思 太心急出post, 因為又再數字加碼又無咩聲氣咁所謂『諮詢』, 所以好快咁出左, 睇 ...
知錯能改!

Chirley    發表於 15-3-4 22:58
放下自在

男爵府

claudia 發表於 15-3-4 18:24
如果只講MPF供款, 我覺得供5%係OK的. 當迫人儲錢.
只係現在機制太死, 有入無出. 某程度上我agree你講先肥 ...
應該強迫金容許買政府債劵.. 起碼唔會俾班基金佬搶

男爵府

真係咁緊張自己d MPF就認認真真管理下佢,MPF scheme 都有bond funds 同 保守fund ga, 有幾多人真係有consolidate & manage 返自己d MPF ar

男爵府

不過我agree 攞泥offset long service 係離譜lor

首頁

尾頁

跳至