自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

水晶宮

回覆:想養狗, 但想先問問大家意見先

will u go holiday often. pls consider this they will miss u a lot.
dog hotel is very expensive during holiday peak seasons

as other JM say pls adopt do not purchase

PandaRabbitttt    發表於 15-3-11 21:25

大宅

koko2000 發表於 15-3-11 12:21
要顧及的野太多, 我都想養, 但見朋友的狗狗生病時, 每次的醫藥費係超貴.
做手術過萬....
我娘家一隻貓, C6屋企兩隻
幸好咁多年都冇病過
不過年年身體檢查都唔平

水晶宮

佢地can damage everything

PandaRabbitttt    發表於 15-3-11 21:25
werty    發表於 15-3-11 18:11

大宅

引用:Quote:gubi 發表於 15-3-11 12:12 先要確定

原帖由 小碗子 於 15-03-11 發表
如果確定養, 會先揾人train左先, 聽講會乖d
睇到你其他既回覆,相信你會係一個好好既主人,加油

大宅

引用:佢地can damage everything

原帖由 puppydingo 於 15-03-11 發表
佢地can damage everything
好驚人

別墅

引用:Quote:gubi 發表於 15-3-11 12:12 先要確定

如果確定養, 會先揾人train左先, 聽講會乖d
其實train 係train 主人,不是train 狗狗,始終同狗狗生活的是主人,不是相處短時間trainer ,主人的態度比較重要

你有心去學去教已好好,可買啲教狗的書睇下,市面有好多,加油!

PandaRabbitttt    發表於 15-3-11 21:26

大宅

pogarry 發表於 15-3-11 12:30
你要有時間每日同佢地落街,去玩住一日以上的時候,點安排狗狗,佢地會咬屋企D野............... ...
要吖, 預左同C6輪流帶佢落街
因為寵物店算係相熟, 店主答應去旅行幫我哋照顧
狗狗父母都喺寵物店ge, 佢哋都好樂意
我哋屋企新裝修, 買ge傢俬都預左比狗咬, 好多野上晒牆
佢得枱腳, 櫈腳同垃圾筒咬

pogarry    發表於 15-3-11 13:35

大宅

A_lcy 發表於 15-3-11 12:27
建議樓主search 下狗場點繁殖 d 狗
我哋問果間係小量繁殖, 父母都係住舖頭ga

大宅

gubi 發表於 15-3-11 12:38
如已有特定鍾意的狗種,可入fb的群組,間唔時都會有啲狗狗待領養,耐心等下一定會等到

...
唔該你吖, 我揾下

公爵府

2018復活節勳章

最好睇大廈公契,以前我住太平道全條街養狗,包括自己租嗰棟,養前亦問過准養,點知後來有戶麻煩人搬入嚟,日夜投訴(唔係投訴我,因我住低層佢住高層未見過),之前管理處不得不張貼唔准養狗,但見面時有提醒住戶盡量某時間先好放狗,因好難做。好彩我租約完都諗住搬

大宅

V塞娜 發表於 15-3-11 12:39
如果你地去旅行,又要搵人照顧狗仔。
已經問定左店主, 如果唔喺香港會幫我哋照顧

翡翠宮

樓主睇黎有經驗, 應該係好主人
買定領養; 自己決定
領養我直頭係街執, 買我就搵專業 bleeder
總之小心選擇

珍珠宮

畀面勳章

引用:Quote:天佑我們 發表於 15-3-11 12:08 仲有

我哋果間就好D, 問過狗媽媽一般生兩胎就收工
咁都好D

公爵府

2018復活節勳章

如果你諗住遲啲生b,養一隻會舒服啲,我自己都養梗一隻toy poodle,ftm湊小朋友,其實都好困身唔係想像中輕鬆,同埋小朋友洗費醫藥費要預一筆錢。狗狗醫藥費都好貴,有時好多你估唔到嘅洗費,我隻狗喺寵物店買,剛返嚟時大病,使咗幾萬先醫番好。我妹隻poodle前排無端端隻腳關節移位,使咗4萬幾同佢做手術

別墅

睇樓主回覆,好有計劃,相信係好主人

無論最後係買/領養,返屋企前記得搵獸醫做個檢查先,同埋更改晶片資料,問清楚打針/用藥日子

加油!

大宅

陳少奶 發表於 15-3-11 12:47
我都見議領養,但如果你真係打算買就要留意有無打齊預防針(要有針卡),要搵有信譽既店買,因為好多自家配的 ...
多謝你意見吖
我睇啱果隻只打了一支, 未打齊針, 我哋揾呢個係朋友介紹, 應該唔會呃我
病唔病我真係唔識睇, 要去醫生檢查先知
我都考慮過自己究竟適唔適合養小動物, 但係自從搬離左娘家
屋企冇小動物真係好寂寞好唔慣,
養狗係C6講左好多年要養, 我亦鍾意
依家都差唔多準備好令屋企熱閙d

水晶宮

引用:Quote:原帖由 puppydingo 於 15-03-11 發表

原帖由 陳少奶 於 15-03-11 發表
好驚人
果張bed 499
2 hrs all destroy

子爵府

畀面勳章

引用:Quote:happyeveryday 發表於 15-3-11 12:21

照顧一定照顧佢一世, 娘家都養緊貓十幾年,
呢個問題考慮左幾年, 眼見身邊朋友有養狗亦有自己小朋友時
相處 ...
咁就好啦,如果一次養兩隻,佢地有伴,會開心好多,分開先後養,有機會爭做大佬

大宅

你地生唔生小朋友架?
如果生,我勸你等小朋友讀小學先考慮養唔養,2公婆要番工仲要湊b,真係無時間照顧狗狗架,又要同狗沖涼剪毛,處理大小便,杜蝨,去街等……

仲要如果隻狗會吠會嚇親bb,嘈醒bb,我係ftm,有2隻狗,真係做到成隻狗咁,比我再選一定等bb大個左2先養

大宅

Bu-bie 發表於 15-3-11 13:01
臘腸狗你睇佢細個好得意,但大左都成十幾磅up,唔算細,而且佢地成犬把聲係好雄壯,一吠把聲係低沉但好響, ...
見到佢父母, 都唔算好大, 不過一隻就算
我哋果度自置, 所以長住, 幾年都唔會搬住
我有都有養開貓, 自問有責任感, 梳毛, 剪指甲, 洗耳仔都有做開,
養得狗仔, 預左好似多左個小朋友咁要人陪, 雖然我冇辦法陪足佢全日
佢要ge家庭温暖我都可以比到佢
至於去旅行時, 店主答應可以幫我哋托管的,
尋日同店主傾左好耐, 覺得信得過ge

首頁
12345...9

尾頁

跳至