影視娛樂

跳至

首頁
12345...7

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

回覆:孔孝真張赫“謝謝”

多得你地比條link我先睇到咁好嘅戲,真係好感人,好正

大宅

昨晚我都開左黎睇,但吾明開頭,開頭有影孔坐轎車追入山區揾佢愛人,爱人在温書,春天喂奶奶吃飯,春天叫孔做呵朱媽。點解轉頭話佢本身系果度住,春天系佢女,幫手照顧爺爺?边個系春天老豆?

伯爵府

2018復活節勳章

引用:昨晚我都開左黎睇,但吾明開頭,開頭有影孔坐

原帖由 loveisall 於 15-04-14 發表
昨晚我都開左黎睇,但吾明開頭,開頭有影孔坐轎車追入山區揾佢愛人,爱人在温書,春天喂奶奶吃飯,春天叫孔做呵 ...

呢個係永新的夢境,跟她的現實生活完全相反。現實中她是春天的單親未婚媽媽,帶著癡呆的爺爺,生活儉樸,錫賢及母親相對生活就富裕得多,兩家人係有淵源的。

至於春天的爸爸,你睇多一陣好快就知架啦。

大宅

回覆 Pr0udfish 的帖子

OKOK, 謝謝 !!

伯爵府

引用:Quote:原帖由 歸女一個 於 15-03-31 發表雖

原帖由 Pr0udfish 於 15-03-31 發表
我最近翻煲緊,睇到第11集,剛剛睇到閔基書在錫賢媽媽面前,反駁話永新其實比自己聰明,優秀,心中富有。依 ...
Bingo....至愛劇…………

大宅

引用:Quote:原帖由 歸女一個 於 15-03-31 發表雖

原帖由 Pr0udfish 於 15-03-31 發表
我最近翻煲緊,睇到第11集,剛剛睇到閔基書在錫賢媽媽面前,反駁話永新其實比自己聰明,優秀,心中富有。依 ...
你形容得好貼切,這劇簡直是得獎之作,導演功力好好,所有演員恰如其分。

伯爵府

2018復活節勳章

引用:Quote:原帖由 Pr0udfish 於 15-03-31 發表

原帖由 luckybaby2003 於 15-04-15 發表
你形容得好貼切,這劇簡直是得獎之作,導演功力好好,所有演員恰如其分。

...
經得起時間的沉澱,又能夠感動人心,《謝謝》終歸會成為經典劇!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

好睇, 睇過幾次了, 因為"謝謝", 鍾意左張赫

個妹妹好可愛, 而家都好大個了

大宅

睇到第六集,此劇真的好睇!
永新感情演繹好細膩,春天也好好

侯爵府

Pr0udfish 發表於 15-4-16 09:08
經得起時間的沉澱,又能夠感動人心,《謝謝》終歸會成為經典劇!
不能同意更多
行到水窮處 坐看雲起時

男爵府

引用:好睇, 睇過幾次了, 因為\"謝謝\", 鍾意左張赫

原帖由 MsBusy 於 15-04-16 發表

好睇, 睇過幾次了, 因為"謝謝", 鍾意左張赫
個妹妹徐信愛,而家同赫赫同一經理人公司,可以上sidus網頁望下佢大個女個樣

伯爵府

2018復活節勳章

引文:「 哈哈,永新,好;池海秀,更好

我又番煲咗少少謝謝, 再細想一次, 呢套劇,最深刻的,其實是春天

結局,村民瞓地阻春天母女搬屋, 感情太外露,便變了煽情

當人人都讚好,最近同阿女看了五個小孩的校長, 為人父母的,大多喊餐包吧!

我一位年青,未婚男同事,深愛電影,卻說不喜歡這些一眼看穿的戲

我也借他的話, 來形容一下謝謝的結局

別誤會, 我是喜歡謝謝的」

※※※※※

我又發下牙痕先。

謝謝的煽情場面我覺得不算多,主要集中在幾場村民上演的大龍鳳,我認為一乃係劇集要求,阿朱媽劇始終需要一點狗血,另外是用村民的魯莽直率,極端行事,突顯永新一家的溫順忍讓。

瞓車底更加係劇情所需,基書的一番告白,未能挽回永新離開普倫島的決心,她失去的是她的信念,那個爺爺教她,只要心存感恩,世界便變得美好的信念。她失去了的根,不是身邊有個愛她的男人來依傍,就能勉強留下來繼續生活。因此村民們的轉駄變得好關鍵。

除此之外,此劇不見太多濫情場面,起碼沒有春天病發呀,沒有錫賢父女抱頭相認呀,或爭奪撫養權等橋段,幾場大龍鳳不損整套劇內斂沉穩的底蘊,始終係溫情滿滿的一齣戲。

伯爵府

2018復活節勳章

今次重溫(其實還欠兩集),除了確認Mister Lee天使一般的存在,阿朱媽我都是喜歡留意愛情的刻劃。

特別著眼閔基書對永新的愛意流露,體現在一個個細微位:

你的頭髮蓬亂,我給你捎來一只髮夾,並幫你繫上;

你說自己是無生物,我讓你探我這變態的狂飆亂動的脈搏;

你的善良不屈瘋狂吸引著我,我情不自禁整齊排放自己的皮鞋在你們的旁邊;

你我共用一個潄口杯,我暗暗自喜;

你自憐自卑,我不說愛你,只讓你帶上我做你的家人;

我樂意繼承爺爺,做你們的天使;

你和春天,是我的奇蹟。

※※※※※

相反永新因為自卑內歛,鮮有流露自己的愛意,唯一係介意過基書怕她懷有愛滋病毒,沒有即時吻她,另外就只有默默為男主做飯,夜歸時心緒不寧等表現。

仲有樣幾好笑,布利的男主角們在拜倒她裙下都會變成一隻狗,載烈被洙光笑稱家犬,基書則自比東達。

男爵府

美好大世界2017勳章 熱血勳章 畀面勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

Pr0udfish 發表於 15-4-20 12:20
今次重溫(其實還欠兩集),除了確認Mister Lee天使一般的存在,阿朱媽我都是喜歡留意愛情的刻劃。

特別著 ...
我好喜歡男女主角好含蓄, 但身為我呢個觀眾又感覺到佢地愛意,
細膩, 好震撼.

特別男主角密密為女主角做好多體貼窩心, 超LIKE

即使痴呆爺爺成日提 錫賢, 是永新嘅錫賢, 佢都欣然接受, 心雖戚戚然

男爵府

引用:今次重溫(其實還欠兩集),除了確認Mister

原帖由 Pr0udfish 於 15-04-20 發表

特別著 ...
愛情有時淡淡然,細水長流,往往能歷久常新。
仲有一幕: 書基抹去永新的眼淚,看著眼淚在自己手上。。。大家對呢幕如何理解?

子爵府

Pr0udfish 發表於 15-4-20 12:07
引文:「 哈哈,永新,好;池海秀,更好

我又番煲咗少少謝謝, 再細想一次, 呢套劇,最深刻的,其實是春天
fish:

唔該晒你,搬家了!哈哈!

布利拍沒愛後,接受訪問時,常說池海秀的性格最似真實的她。

我細想一下她以往的角色, 太陽(主君), 具愛貞 (最佳愛情) , 永新 (謝謝), 說小可憐,其實也不盡然,

她們都是在劣境中不屈的, 可憐- 是處境; 人, 是硬朗的

不過,我都係......最鐘意......揚眉女子 -- 池海秀 (這個角色附有張作家的回憶,無得輸)

(布利的其他舊劇,尚道,餅乾..... 好唔好開嚟睇呢?我怕舊...)

伯爵府

2018復活節勳章

引用:Quote:Pr0udfish 發表於 15-4-20 12:07 引

原帖由 MC1128 於 15-04-20 發表
fish:

唔該晒你,搬家了!哈哈!
MC講得好,布利演繹的小可憐,其實都是逆境自強,不畏艱難兼性格善良,頭頂有光環的角色,我唯一未能絕對正評的角色,係pasta裡面的金魚,我只見到她對事業近乎固執的堅持,在男友面前就忍讓得相當冇骨氣。

我覺得金魚係戀父的,chef的性格亦似她的父親,但對父親恭讓唔等於對男友絕對溫順卦。話雖如此,我布利演繹的金魚的確非常非常可愛。

其實我只睇過一次,印象模糊,唔知有冇講錯。我餓得咁上下都會翻煲pasta,因為睇完咖啡王子對李善均好感增長了,之後再睇他的電影,確認他是個好演員。再睇多次可能會有新角度新發現。我仲有少少想挑戰眾人都話悶的韓國小姐添。

餅乾我覺得ok啦,布利迷孔侑迷必看外,不算特別出色。另外兩套我留返極餓時再考慮。

伯爵府

2018復活節勳章

引用:Quote:原帖由 Pr0udfish 於 15-04-20 發表

原帖由 jodad 於 15-04-20 發表
愛情有時淡淡然,細水長流,往往能歷久常新。
仲有一幕: 書基抹去永新的眼淚,看著眼淚在自己手上。。。大 ...
請問邊幕呀?市醫院病房一幕嗎?我冇特別留意基書望手掌添。今晚返去再睇下。

邪惡的我,諗起眼淚乃體液,好私人的。因此我地見到布利幫趙公子抹眼淚時咁鬼興奮囉。

伯爵府

Pr0udfish 發表於 15-4-20 15:31
MC講得好,布利演繹的小可憐,其實都是逆境自強,不畏艱難兼性格善良,頭頂有光環的角色,我唯一未能絕對正 ...
餅乾我覺得好睇呀, 雖然帶點老土的師生戀, 但整體感覺良好, 布利D衫而家睇番都唔娘, 仲著得好正tim

子爵府

soscho 發表於 15-4-20 15:41
餅乾我覺得好睇呀, 雖然帶點老土的師生戀, 但整體感覺良好, 布利D衫而家睇番都唔娘, 仲著得好正tim
...
就係見你一直推介,有點心思思

未睇過孔侑

首頁
12345...7

尾頁

跳至