自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

hashtag影視迷勳章 趣教勳章 畀面勳章

我舊同事佢上年43生第一胎~其實都無問題~

子爵府

回覆:有没有人係遲生 B (over age 35 - 40)?

雖然我34生 但都覺得頭一年湊BB好吃力

水晶宮

2024年龍年勳章

回覆:有没有人係遲生 B (over age 35 - 40)

我36歲生阿仔

從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

子爵府

回覆:有没有人係遲生 B (over age 35 - 40)

34大囡, 36細囝

珍珠宮

我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 陪月勳章

到!

男爵府

我自己同身邊朋友大部份都係接近35或over35先生第一胎, 我唔覺得遲. 事業有一點, 可afford生活, 不用同99住, 自己一家一主有樓有車, 可以俾小朋友好一點的生活環境, 不是luxury, 但不用憂柴憂米. 湊小朋友體力亦可以應付.

如果朋友係中學或大學同學, 大家行既路都差唔多, 畢業, 之後可以邊做野邊讀master, 儲錢買樓, 結婚, 搞得黎都三十幾啦.

男爵府

3十幾仲好後生,點會無心無力,事在人為!!

大宅

引用:Quote:kclchan 發表於 15-4-13 11:43 我.

原帖由 d_yeong 於 15-04-13 發表
我想問會唔會好難有?
我都唔想咁早生, 目前經濟未准許生小朋友
易唔易有,呢樣嘢因人而異! 有得揀過而情況許可,我會選擇早啲生。

子爵府

kclchan 發表於 15-4-13 16:10
易唔易有,呢樣嘢因人而異! 有得揀過而情況許可,我會選擇早啲生。
我都想早D生....
但係諗深一層, 岩岩MASTER GRAD都未儲到錢

又唔係揀左個好有錢既人, 真係急唔來....

禁止訪問

子爵府

ChinoB    發表於 15-4-13 17:48

公爵府

我指嘅體力唔係駝B生B,而係之後小朋友成長,精力旺盛,年紀大咗陪佢跑跳,一定比自己後生時攰。我大學畢業做幾年嘢後結婚生仔,我大仔今年8歲,睇返我自己啲師兄姊,差不多40歲嗰啲,好多小朋友都剛一、兩歲,e+話湊B辛苦,但45+嗰啲師兄姊有兩個或以上小朋友讀k3 or 初小,同小朋友週圍去玩,真係筋皮力盡

ps .有兩個小朋友嗰啲,大部分有工人姐姐,自己無做嘢

lovebabyking    發表於 15-4-13 17:17

男爵府

ME

男爵府

回覆:有没有人係遲生 B (over age 35 - 40)?

我40第一胎,依家諗緊生唔生多個

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

引用:我舊同事佢上年43生第一胎~其實都無問題

原帖由 secrethk 於 15-04-13 發表
我舊同事佢上年43生第一胎~其實都無問題~
其實無問題,但我覺得好辛苦囉!

好似我爸媽咁~分別喺36 28歲生我,40 32生我妹,46 38 生我細佬~
而家我妹大學未畢業,細佬中學都仲未畢業~
而我識2個同我爸同年紀嘅早生,最細最細嘅仔女都大過我,全部30+~
佢地閒時周圍玩,湊下孫咁幾寫意!而我呀爸仲未退得休⋯

子爵府

大學畢業都成廿三歲,出來工作再進修下,儲蓄、買樓,打好經濟基礎加工作競爭力,三十幾歲生都好正常。體能方面,做多D運動加上現代醫學進步,有時未必差過D廿零歲後生女㗎

子爵府

之前有文章指,遲生小朋友的壞處可能係揍小朋友時會能力不足,但因為人生閱歷比較多,所以又會此較識教小朋友。
當然不能一概而論,但都不無道理

珍珠宮

可能到3字尾仍未生果d, 多數都係公司既中層/高層, 事業仍然搏殺緊, 唔會咁得閒上bk掛

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

artroboy 發表於 15-4-13 10:56
見BK 既 媽咪好多好後生就有 BB,

同坊間抽查好大出入...

一個前, 一個後。

子爵府

引用:Quote:964000+發表於+15-4-13+14:23+我地差

原帖由 d_yeong 於 15-04-13 發表
好想做到咁!岩岩MASTER GRAD....仲未想生仔~生仔又無人照顧, 點都要賺多D錢先得~
我打算放半年TO一年NO PAY ...
38之前其實吾難生,38之後就一DD,有D好易,有D要做人工,有朋友四十幾才人工生孖女,也有人工都吾得冇生。
不過如許可,31-36生樣樣比較平衡,你看皇妃,官恩娜,瑩瑩都是這個年紀都好易生。

首頁

尾頁

跳至