自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:租屋嘅JM, 業主會唔會過一年死約就加租?

請問村屋的業主門,如2年先加一次,你會加多少?

公爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

我基本上完2年約加少少就算, 因現在既租客都好好,準時交租, 我只求好租客

伯爵府

2023年兔年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

其實如果過左死約後加小小,但租客吾肯比,寧願搬走。咁業主又要再揾地產放租,佣金都1萬幾千,又可能要執下間屋先再租出去,業主可能得不償失。

子爵府

回覆:anniekw 的帖子

我朋友個業主一過死約就加1600.唔到半年又要再加1800嬲到我朋友即搬。業主係20幾歲靚妹,層樓係老豆買俾佢收租。

大宅

引用:我好好釆,住左差不多4年都無加過租。4年前

原帖由 Vickymak2003 於 15-05-08 發表
我好好釆,住左差不多4年都無加過租。
4年前業主仲要係以低於市價4成租俾我超級感恩:fo ...
嘩,咁你屋租咪好平

子爵府

touch wood 從未試過租約期內加租, 如果業主一過死租就加, 如果間屋我唔係超鐘意的話我同C6一定會搬, 祝佢好運亦"鄧"下一個租客慘.

如果業主合約期內中途加租, 即係佢以後都會咁做, 想加就加, 咁當然係早走早著啦.. 雖然我好唔中意搬屋, 但我寧願搬屋都唔想租呢D業主既屋.

好彩而家呢個業主算好好, 有咩壞都好付責, 我比完錢維修佢就會過數去我A/C, 而我地都個個月銀行 auto-pay 租金大家唔洗煩..

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:想了解市況,有聽過租一年一過死約就加租,

原帖由 anniekw 於 15-05-08 發表
想了解市況,有聽過租一年一過死約就加租,係咪好多業主會咁?
業主有權加租,租客亦有權唔租。
我自己習慣簽兩年死約,煩少d.

水晶宮

回覆:anniekw 的帖子

會,唉....

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

點解唔會,如果同市場價差好遠,一定會。

大宅

引用:其實點為之好租客?準時交租就係?

原帖由 gl 於 15-05-08 發表
其實點為之好租客?準時交租就係?
準時交租,住得企理,冇養貓狗。(我是業主)

禁止訪問

引用:我係租客,自問係非常好,早1x日交租,壞野

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由 QQfishma 於 15-05-08 發表租

原帖由 gl 於 15-05-09 發表
所有條款都係平等,業主同租客一樣,公平,業主加租正常,租客要求減租也可以

...
agree

翡翠宮

年年加

侯爵府

引用:其實有無一啲好嘅業主唔會加租!

原帖由 tomato100hk 於 15-05-08 發表
其實有無一啲好嘅業主唔會加租!
好難唔加,我果到管理費年年加,差響又加,我兩年加一次,抵消返

珍珠宮

引用:我係租客,自問係非常好,早1x日交租,壞野

原帖由 miss321 於 15-05-09 發表
我係租客,自問係非常好,早1x日交租,壞野冇煩過業主。業主完約一加20%, 絕對唔係加少少。

...
你的確係好租客,我個租客同你一樣,但就算我加20%租,個價錢仲低過市價2千,你話我點做?差餉,管理費又年年加

伯爵府

引用:想了解市況,有聽過租一年一過死約就加租,

原帖由 anniekw 於 15-05-08 發表
想了解市況,有聽過租一年一過死約就加租,係咪好多業主會咁?
事實係。。。 好嘅就加幾百至一千,衰嘅就加一千以上,同市價睇齊,搏你硬食,因為出去再租都係咁嘅價

男爵府

引用:Quote:原帖由+Vickymak2003+於+15-05-08+發

原帖由 Emma0303 於 15-05-09 發表
嘩,咁你屋租咪好平

男爵府

其實大家都係企係自己嘅角度睇,租客都想低於市價租,如果業主加到市價,就話業主冇品,咁似乎講唔通wo,其實如果租客真係想維持租金不變,可以簽兩年或幾年死約,我估業主都肯,合約嘅嘢大家傾啫

男爵府

補充,咁租金跌咗,租客生約期內會唔會叫業主減租?

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

babylove12 發表於 15-5-8 22:58
我都係租元朗村屋。1年生1年死。2年加一次,加小小咁,而家簽左第5。6年了,其實邊區都有好業主跟壞業主, ...
我都係2年加一次,10尾租,13年先加少少,今年一家就800,雖然係少,但係相比租金個百分比就算多佢仲要話我地唔租大把人租

首頁
12345...7

尾頁

跳至