自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

回覆:多過一個小朋友時間真係好難分配

分開休息時間,一番屋企俾枝奶妹妹食飽瞓左先,主力招呼大女+煮/食飯
大女瞓時叫醒細女,重覆要做的事,呢個時候老公可幫手。或者播教育碟佢睇,家姐唔係度無人爭媽媽,細妹可能唔chur你
缺點係你休息的時間更加少,好處係無咁心力交瘁

珍珠宮

引用:感同身受昨晚才比D厚多士話我呢D阿媽唔識睇

原帖由 Vinccy 於 15-05-20 發表
感同身受
昨晚才比D厚多士話我呢D阿媽唔識睇住個仔仲生完一個又一個,因為落雨我比2個仔玩水全身 ...
補充:樓下平台露天噴水池,我地食完晚飯落去散步,回程佢2個想去踩水,咁我諗住轉頭上黎就沖涼瞓覺就比佢地玩下啦⋯玩左未夠5分鐘厚多士跑步經過就一輪教育⋯初頭都有忍,解釋比佢聽我地轉頭就返屋企沖涼了濕左唔緊要⋯D人硬係覺得我做後仔乸想凍親D小朋友⋯⋯⋯唉⋯大肚婆情緒控制力低忍唔住鬧佢:我生完一個又一個關你叉事,佢話我咁做阿媽唔死都冇用!激到我捉住對仔狂鬧:叫左你地返叫幾廿次,而家累我比人鬧唔死都冇用開心啦,啪啪啪啪狂打2個仔屁屁⋯D人話我虐兒要報警,我叫佢快D打電話⋯⋯⋯⋯⋯

wcpcelia    發表於 15-5-21 09:38
cherry_cici    發表於 15-5-20 20:09

公爵府

hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章

missmaymay 發表於 15-5-20 17:12
分開休息時間,一番屋企俾枝奶妹妹食飽瞓左先,主力招呼大女+煮/食飯
大女瞓時叫醒細女,重覆要做的事,呢 ...

因為兩個囡日頭係婆婆湊, 所以3, 4點左右會訓覺, 婆婆都有得休息, 妹妹係早晚先會飲奶, 如果6點後訓佢夜晚就起碼12點後先會去訓, 家姐既自由時間多數會上學校網頁睇返上堂學既野, 唱既歌, 佢兩姊妹多數時間感情好好, 咩都要一齊行動, 一齊玩

公爵府

Vinccy 發表於 15-5-20 17:18
補充:樓下平台露天噴水池,我地食完晚飯落去散步,回程佢2個想去踩水,咁我諗住轉頭上黎就沖涼瞓覺就比佢 ...

做人媽媽好明白呢D情況, 如果唔影响到自己既話我一定唔會出聲

珍珠宮

引用:Quote:Vinccy+發表於+15-5-20+17:18+補充:

原帖由 Phoebe_snufkin 於 15-05-20 發表
做人媽媽好明白呢D情況, 如果唔影响到自己既話我一定唔會出聲
昨晚真的好嬲D人睇到少少就正義上身

珍珠宮

引用:Quote:panyeung+發表於+15-5-20+16:29+大囡

原帖由 Phoebe_snufkin 於 15-05-20 發表
試過我媽俾佢做, 點知返到去係要全部擦過再做
其實5歲應該有能力自己做好D功課,可能佢只係習慣/依賴你對,所以求其做。

試下鼓勵佢自己做,解釋比佢知,快D做哂,多D時間陪佢

大宅

生一個已夠 湊佢地好辛苦

翡翠宮

引用:我每日放工返到屋企7點, 預備好D餸就會陪大

我每日放工返到屋企7點, 預備好D餸就會陪大囡做功課, ...
其實,你話你老公已有包辦哂家務個part,你就負責煮飯同照小朋友,咁已經安排得好好~

你同你老公都無問題,問題在於你地無工人幫手,其實你老公放工後好做哂d家務,我相信佢都好累~

侯爵府

我係working mum , 生咗 3 個,有一個係肚。

我都好想做ftm, 但暫時未得,女人生仔又有年齡考慮,所以我都好緊張。

一直份工各樣也可以,我唔想放棄事業,同老細傾咗,縮減工時,少咗allowance 。

每朝一係我老公,一係我車大、2B返學,放工4點幾,我去湊大、2B放學,返到屋企5 點多d,Happy Friday 會去公園或者食下午茶。回家關房門同大、2b 做功課讀字卡。

630 開始晚飯,成村人一齊食。食咗飯姐姐搞掂,我同老公負責同3個一齊玩,無定向無目標,大家一齊唱歌hei 下,一大堆玩具,大家拎住,細B爬下行下,大、2B爭下推下,時間過得好快,830 細B跟工人氹瞓覺,然後大、2B story time and pillow talk, 直到930 , 全村人熄燈瞓。

你的情況主要係煮飯及洗碗令你們又用多咗時間。會考慮請工人或家助?

大宅

引用:Quote:964000+發表於+15-5-20+16:53+可能你

我就係覺得大囡好痴我, 有時真係痴到抖唔到氣
我情況同你一樣,家姐什麼都要媽媽,姐姐都唔得!我約7時半回家後既2.5個鐘就好似打將一樣,我就同大女做/睇功課,妹妹又係坐在旁邊搗亂,唔肯自己玩。
好處係佢地9點半入房,我一次同兩個一齊訓,佢地訓左我先可以做自己野,但通常我都累死左!

男爵府

好媽媽勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

會唔會考慮放手功課?將功課時間轉為同兩囡一齊既親子時間?
我都有兩件,k1&k3, 都係婆婆湊,大囡功課都係在婆家做,
只會問下佢有無咩功課唔識或想問我意見,無就close file, 唔會睇唔會check。

大宅

唉,遲年幾我就同你一樣,暫時有工人煮飯,做家務,到時唔知道有無。
未生細女都係無請工人,做到想C
知道再餵埋妹妹母乳,一定頂唔緊,所以請工人。但有工人都仍然覺得無咩時間陪佢地。
好彩而家爸爸train左大女自己一個人做功課,呢樣妳都要認真train下個女,否則大個d仲弊!

男爵府

回覆:Phoebe_snufkin 的帖子

完全一樣,唯一唔同就係有99過黎幫手煮飯。

子爵府

....

已刪除用户

男爵府

瞓得好勳章

同你分享一下我嘅生活
我年頭生第三個,本身有工人姐姐,工人主力幫我煮食/家務/老大同老二
我就專心湊老三,好在老三已經介左夜奶,夜晚可以訓5個鐘以上,老大放學返嚟食埋野差唔多2點,開始陪佢做功課,做到4點,訓晏教到6點,係咪覺得我好好,有人幫手,但我每日都過緊咆哮嘅生活,老大5歲,反而佢係最勞氣果個,老二2歲,咩都要,老大又唔會讓佢,老三食人奶,成日都要埋身,有時係房餵奶,我只好係裏面叫出去,工人唔識安撫佢地,c6每日返到屋企都只係話我唔識教佢地所以先會咁,但佢咩都無幫手,對電腦,食飯訓教,完全無理過我地係屋企做咩。
你都仲好,有個老公幫你,我係有工人,但我最想老公都幫埋我,多d陪下我地,親子時間。因為3個,所以我返唔到工,老公成日都會用好難聽嘅說話話我。。

公爵府

引用:Quote:原帖由 Phoebe_snufkin 於 15-05-20

原帖由 panyeung 於 15-05-20 發表
其實5歲應該有能力自己做好D功課,可能佢只係習慣/依賴你對,所以求其做。

試下鼓勵佢自己做,解釋比佢知 ...
英文間唔中都仲得

公爵府

引用:Quote:原帖由 Phoebe_snufkin 於 15-05-20

原帖由 小manman 於 15-05-20 發表
其實,你話你老公已有包辦哂家務個part,你就負責煮飯同照小朋友,咁已經安排得好好~

你同你老公都無問題 ...
係架,仲要呢排佢忙,間唔中出差,甚至過夜,佢都話要快d請工人返黎幫輕下

公爵府

引用:我係working mum , 生咗 3 個,有一個係肚

原帖由 ope 於 15-05-20 發表
我係working mum , 生咗 3 個,有一個係肚。

我都好想做ftm, 但暫時未得,女人生仔又有年齡考慮,所以我都 ...
已在搵工人,我放到屋企都已經7點,比你至少少左兩個鐘,真係爭好遠,而且有時要分開食飯,如果等老公返黎起碼8點半

公爵府

引用:會唔會考慮放手功課?將功課時間轉為同兩囡

原帖由 joey211 於 15-05-20 發表
會唔會考慮放手功課?將功課時間轉為同兩囡一齊既親子時間?
我都有兩件,k1&k3, 都係婆婆湊,大囡功課都係 ...
我大囡就算一個人都可以好唔專心,由佢一個做會做得好差及超耐

首頁
12345...6

尾頁

跳至