自由講場

跳至

首頁
12345...24

尾頁

水晶宮

最關心BB問題熱投勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

回覆:點解人老左就俾D仔女推去住老人院........

如果老人家有長期病患,禁老人院至少有醫護人員睇住,就算call白車入院,老人院長者真係會快D㗎。

pomanlife    發表於 15-6-1 10:43

侯爵府

我有親人已經去到大小便失禁,唔記得野,行唔到,要食流質食物,要定時食好多藥嘅程度
佢有八個仔女,仔女全部個個都要番工

當然都可以請工人嘅,但工人都未必準時俾佢食藥,和有醫療知識

水晶宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

樓主, 你諗得太易喇, 我成日嚇有糖尿病嘅爸爸, 會同佢講你唔戒口, 而家隻腳腫晒喇, 醫生話要切左你隻腳呢, 到時就一定要住老人院架喇

佢差唔多180磅, 住公屋, 我亞媽加埋我都唔會夠力扶得起佢, 廁所細到老豆入左去第2個都企唔入啦, 點扶佢去廁所, 沖涼? 屋企又無咁多安全設備, 有咩事點算?

珊瑚宮

引用:不夠地方,老人又失活動能力,同時要養一工

原帖由 貓頭雀 於 15-06-01 發表
不夠地方,老人又失活動能力,同時要養一工人。
不是人人有地方負擔

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

miemiemie 發表於 15-6-1 10:03
見到劍橋謢老院單野,,,,唔通接番自已屋企住著先好難,
其實住私營謢老院仲貴過請工人啦,
有幾多個老人家真係 ...
有痴呆症, 腦退化症, 出入要用輪椅, 大小便要用片, 而且有3高等老人病, 要定時食藥, 請工人handle 唔到咁多野, 而且要經常去覆診, 睇醫生, 食藥.............每日量血壓, 驗血糖等等, 除非有錢請專業既護理員照顧, 否則工人真係無可能做到咁多野, 後生既又要返工

子爵府

hashtag影視迷勳章 畀面勳章

引用:見到劍橋謢老院單野,,,,唔通接番自已屋企住

原帖由 miemiemie 於 15-06-01 發表
見到劍橋謢老院單野,,,,唔通接番自已屋企住著先好難,
其實住私營謢老院仲貴過請工人啦,
有幾多個老人家真係 ...
公立老人院好好架
不過等好耐
我婆掛左5年
住公立老人院好過自己係屋企比工人湊架

珊瑚宮

2024年龍年勳章

行得走得自理冇問題就話啫,住得老人院好多都係照顧唔到自己

公爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

angelacch 發表於 15-6-1 10:42
樓主, 你諗得太易喇, 我成日嚇有糖尿病嘅爸爸, 會同佢講你唔戒口, 而家隻腳腫晒喇, 醫生話要切左你隻腳呢, ...
我第一個諗法都同你一樣, 覺得樓主諗得太簡單, 可以佢仲細, 將來我哋都會老, 都唔想俾仔女送入老人院, 但好多因素唔係我哋控制倒

水晶宮

知道衰得咁緊要,就一定唔會送。

大宅

引用:Quote:angelacch 發表於 15-6-1 10:42 樓主

原帖由 maylmm 於 15-06-01 發表
我第一個諗法都同你一樣, 覺得樓主諗得太簡單, 可以佢仲細, 將來我哋都會老, 都唔想俾仔女送入老人院, 但好 ...
認同,大家只睇表面,入老人院個啲仔女唔代表唔孝順。

maylmm    發表於 15-6-1 10:57

伯爵府

李豆豆 發表於 15-6-1 10:47
行得走得自理冇問題就話啫,住得老人院好多都係照顧唔到自己
我都係咁話, 他朝有日, 我唔係行得走得自理得, 我都會選入住老人院, 所以現在要好努力賺錢, 想住好D的老人院

lisachu888    發表於 15-6-1 11:35

男爵府

好媽媽勳章

其實呢個問題只會在無經歷過老人家病痛的人先會問

「久病床前無孝子」

唔係話啲人唔孝順,而係要長期照顧久病無法自理的人,係要犧牲哂所有正常生活,要你時時刻刻在身邊,試問有幾多人做得到?同埋唔只係日頭照顧,夜晚呢?請一個工人就算肯做都真係未必得。請兩個先叫啱啱好,仲要地方呢?唔識行的要護理床、輪椅、沖涼地方要大到可以容納輪椅+兩三個人;識行但腦退化的,要有人睇實佢、仲要防佢整爛屋企嘢⋯⋯

我爸臨走前三個月住我度,初時行得但易失禁,成日瀨屎尿又唔肯著片,當時我女一歲幾仲周圍走周圍放落口,唔係話嫌棄,而係地方太細真係好難兼顧到⋯⋯
夜晚成日大叫、每2小時叫醒我同老公;個細嘅又醒,夜晚起身同佢換片,同大人換片唔同幫bb換片,真係好攰⋯⋯佢有時屙幾次先話換,我都唔忍心,因知好唔舒服

嗰刻就好後悔點解無好好搵多啲錢,比佢臨走得舒服啲

但過程中,其實我都有搵老人院,因長期落去真係令人崩潰架⋯⋯

男爵府

我識嗰d係失去自我顧能力
屋企又無位可以安裝相關安全設備
有d問題, 唔係請 “工人“ 可以解決到

29/08/2014, BB born @w14. We will always love  you & hope you rest in peace  

子爵府

點解?因為無大把身家囉!大部分為人子女,邊個唔想好好照顧父母,但現實係:屋企唔夠地方比輪椅出入、放下一堆助行器、廁所放唔落便椅、有D可能要特別病床、要人全天侯服侍大小便、換片、冲涼、餵食、餵藥,請工人又要地方比佢住,請看護人工隨時高過班仔女,談何容易!送去護老院似乎係對大家都好既方法

男爵府

唔係人人都咁好彩請到盡責的工人,有時係街見到d坐輪椅的老人家,工人一路推一路食煙,落雨又唔開遮

翡翠宮

身體機能衰退屋企人無辦法照顧; 護老院係一個出路
不過有D行得走得頭腦清醒只係比人厭左掟, 又或者同阿媳婦唔O岩咀形; 都比人掟出去, 就真係人神共憤

男爵府

當然, 你有錢到我好我老闆咁, 屋企可改裝到電動輪椅可周圍走, 有扶手, 再請 2+ 私人看護 24小時 take care, 一定唔使入老人院

29/08/2014, BB born @w14. We will always love  you & hope you rest in peace  

侯爵府

死啦。我睇完單新聞之後我唔會俾d屋仔女直至我死。間屋明明係我。做咩話我阻住

禁止訪問

珍珠宮

引用:請看護都得

原帖由 朱古力小b 於 15-06-01 發表
請看護都得
知唔知請看護幾錢?仲要一日三更!

首頁
12345...24

尾頁

跳至