自由講場

跳至

首頁
12345...16

尾頁

男爵府

回覆:唔餵人奶係罪嗎?

我bb 都係廿一日大ar, nice to meet u ar
我係半人奶媽,我好明白你,有時俾完佢埋身,bb 食極都係唔夠冧。一補奶粉即刻好似醉左咁冧哂,我覺得每個bb 同媽媽都係唔同架,唔餵人奶咪唔餵,最緊要bb 夠飽夠滿足,唔好俾壓力自己,bb 最需要d 乜,唔使你朋友comment

公爵府

最關心BB問題熱投勳章 陪月勳章 畀面勳章

樓主,
支持你
晤好理人講咩!

禁止訪問

引用:如果唔得真係唔好勉強,有好多都係奶粉b黎

大宅

回覆:oreo20hk 的帖子

你試下沖涼時候用力擠乾淨dfc奶,順住乳腺推,我第一個無奶飲,第二個甘樣做之後好多奶

伯爵府

餵人奶係要好堅持,但同時都要睇返個人,有啲人乳線幼,係好難餵飽bb,我生細女有餵人奶,但bb唔飽,已經俾bb密密啜,餐餐2碗飯,上奶湯餐餐都飲3-4碗,狂飲水,餵完bb都飲2大杯水,已經放鬆心情,唔好俾自己咁大壓力,可惜都唔夠奶,要補粉,於是者日日如是,可能太攰喇,抵抗力下降,最終生蛇,更加無得餵,等好返追唔到奶,要全奶粉,但而家bb幾好呀,餵唔到就算,唔使理人點講,食奶粉bb都會長大,加油媽媽。

珍珠宮

睛靈勳章 陪月勳章 畀面勳章

話你唔餵人奶既人奶媽同 99問點解無仔生一樣,唔夠堅持!

無就係無,做咩問點解? 一定唔係你想啦!

咪鬼理佢,休息最重要

alicesang    發表於 15-6-13 11:05
nieualma    發表於 15-6-11 15:05
兔仔得媽    發表於 15-6-11 14:38

男爵府

決心唔夠確係事實,但剛做人阿媽實在太多兼顧。
我嗰陣係頂唔到痛囉,我知其他人都係咁痛到飛起,但真係頂唔到,阿仔又大食,都好自責,但決定奶粉後,個人開心咗,咁對大家都好。

伯爵府

唔好勉強自己

子爵府

回覆 oreo20hk 的帖子

唔駛理那些人啦!佢地根本就是無知,如果係女人生完BB都有人奶出,就唔會有人發明奶粉啦,那些有奶出的人總是話人唔堅持,根本每人體質不同,冇奶就係要比奶粉阿B食,你做得好啱
我睇過一集類似檔案的外國片集,個媽咪唔知自己唔夠奶,喂了三個月人奶個B變了低能,唔夠奶水或奶水質素唔夠好就要加奶粉,你好啱。

王國長老

王國長老

引用:bb 21 日大,餵人奶餵到好depress, 我已經

原帖由 oreo20hk 於 15-06-11 發表
bb 21 日大,餵人奶餵到好depress, 我已經餐餐都埋身,但bb 仍然唔夠飽爆喊,一放低就喊,一直戎唔到奶粉, ...
我由頭到尾都餵奶粉,個女咪一樣健康成長到而家,咪聽無聊人講啦。

nieualma    發表於 15-6-11 15:05
我唔係經常上BK, 想搵我嘅朋友請email: [email protected]

男爵府

生完要好好照顧自己呀!唔係點照顧bb
餵人奶,盡力啦,自己比幾多就幾多~
唔好覺得自己比唔到bb就唔係bb媽媽!
我自己都係半人奶到6個月就全奶粉啦!
心情好重要,放鬆啦~
堅持到就堅持下啦!
加油呀,媽媽

珍珠宮

好怕嚟d人,餵唔到又話人唔夠堅持點點點,大佬人嚟ga,唔系機器,餵得辛苦阿b又無啖好食大家都系輸家,量力而為就得啦,唔好理人點講

baby_chu    發表於 15-6-11 16:00

珍珠宮

2024年龍年勳章

oreo20hk 發表於 15-6-11 13:51
bb 21 日大,餵人奶餵到好depress, 我已經餐餐都埋身,但bb 仍然唔夠飽爆喊,一放低就喊,一直戎唔到奶粉, ...
凡事量力而為, 唔好太勉強. 世事無絕對.

伯爵府

2018復活節勳章 王國教室勳章

放鬆D,唔洗甘快話放弃,有奶就餵/泵,無就奶粉。休息好D先啦

男爵府

引用:回覆 oreo20hk 的帖子唔駛理那些人啦!佢地

原帖由 兔仔得媽 於 15-06-11 發表
回覆 oreo20hk 的帖子

唔駛理那些人啦!佢地根本就是無知,如果係女人生完BB都有人奶出,就唔會有人發明奶 ...
同意到不得了,除左發明奶粉,仲有發明奶媽!證明有人多奶到有淨,有人無奶!!!

侯爵府

畀面勳章

21日大可能係猛長期,係會食唔停好似唔飽咁,你比佢多埋身既話,你既奶量會愈啜愈多。有d媽咪係唔受泵架,泵唔出奶但個b埋身又可以食到over90%生長線。你朋友語氣係重左,不過你唔好嬲啦,心情靚靚先會多d奶,加油,唔好放棄人奶呀!

男爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

引用:bb 21 日大,餵人奶餵到好depress, 我已經

原帖由 oreo20hk 於 15-06-11 發表
我都無餵過,無都無辦法。阿仔係細個時頭兩年多啲傷風感冒,但全都是小病,感謝天父照顧。

大宅

JM加油!!!

我餵左三個星期就無餵(三星期唔係全人奶),
我女好健康 (已經4歲)

你唔好再同人奶媽傾計
我唔係偏見, 但人奶媽通常都好愛弦耀自己餵到幾多泵到幾多
如果少奶的, 聽到的確會不是味兒
同埋佢地好多道理話你無乜乜乜物物物
但人人體質不同, 你做到的唔代表我跟住做就得
所以唔到同佢地討論呢個話題

自己盡左力就得,照顧BB漫漫長路,
食奶只係其中一個好細小的環節