自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

男爵府

引用:我仔仔3歲。。。自五月中以來 今日係第三次

原帖由 carsonbabe 於 15-07-03 發表
我仔仔3歲。。。
自五月中以來 今日係第三次了
今日仲要一個鐘內連抽兩次
我細女之前試過 …但沒有發紫,去私家急症話留院問我好唔好,我話no(因冇買保險)佢就寫信轉去威記,都等左兩個幾鐘,醫生解釋抽筋原因係 :因為高燒食左退燒藥令體溫急速下降,叫我唔需要擔心……希望你仔仔都是這樣,唔好太擔心,祝早日康復

男爵府

BK Milk勳章

為你祈禱,希望小朋友早日康復!
Charmmy is DADA, MAMA's Darling.
Charmmy is 18 months aged.
Charmmy Likes To Play With DADA & MAMA.
Charmmy Has 2 Bowls Of Rice Everyday.
Charmmy Likes To Eat Bananas And Bread.
Charmmy, DADA, MAMA Love You All The Time.
Charmmy Starts To Said "MA" November 27.
Charmmy Starts To Stand On The Bed In December.
Charmmy Travels To Singarpore In March 2010.
Charmmy Walks By Herself In April 2010.

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆:發燒抽筋。。

我女喺bb時大約一歲左右先過一次發燒抽筋,大吉暫時都無左抽過,早幾日發燒到40.5度,拿拿聲去瑪嘉烈,唔洗15分鐘有醫生睇,唔洗30分鐘照埋x ray,唔洗一個鐘上埋病房,醫生講一講我先醒起個女bb時試過發燒抽筋,可能因為咁所以成個過程都好快,抵讚!
嚴重時私家都係叫你去政府架,因為政府醫院儀器最足!

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

祝願小朋友早日康復

男爵府

回覆:carsonbabe 的帖子

伯爵府

God bless your son

珍珠宮

好媽媽勳章

我表姐個仔(又係三歲)已第二次
今早又係咁發燒暈了小抽筋

現在在聯合留院
大致同大家講差不多

子爵府

祝你小朋友早日康復

子爵府

我女試過住院時隔離床個小朋友又係一發燒就抽筋

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

祝早日康復

公爵府

畀面勳章

引用:我仔仔3歲。。。自五月中以來 今日係第三次

原帖由 carsonbabe 於 15-07-03 發表
我仔仔3歲。。。
自五月中以來 今日係第三次了
今日仲要一個鐘內連抽兩次
唔洗擔心,我女2歲幾時,第1次係街發燒抽筋。我個時我似傻婆係條街到攪住個女叫人幫我call白車,嘔哂白泡,反哂眼!之前斷斷續續發生過幾次,上左K1之後就冇再發生了!

珍珠宮

我仔兩歲幾試過兩次,第一次見到比佢嚇親,佢冇啦啦係櫈仔倒樹沖,冇晒反應一抱起佢就抽反眼兼流晒口水,第二次冇咁驚雖然都幾恐怖,因為佢僵直晒咁抽,抽既時間大約1-2分鐘,我覺得最好幫佢做散熱好d,因為佢地好易高燒,一到就抽,之後我見佢一有燒我就不停幫佢抹身,飲水,退熱貼,開行冷氣,食退燒藥,暫時而家3歲幾冇再抽返

大宅

多謝大家
聽完大家咁講都安心啲
今日出左報告 係中左甲型流感
聽日會照埋腦電波 e生話照埋隱陣啲
而家留院大概兩三日先
剛剛又開始微燒
千其唔好再抽呀

禁止訪問

伯爵府

衷心祝福小朋友平安大吉,健健康康

大宅

咁多位試過仔囡喺自己面前抽筋嘅媽媽們,妳地嘅飲影還存在嗎?我囡係上年抽,嗰一刻嘅恐怖影像我依然揮之不去...嗰種「佢會離開我」嘅感覺仍然深刻存在...我抱住佢,睇住佢反眼,睇住佢嘴變紫變藍......係我做咁多年人最驚恐嘅一次。 自此之後我就一朝被蛇咬,少少嘢就會好緊張,如果有咩病痛就更緊張~

未經歷過係唔會明,呢度有咁多同途媽媽,妳地會同我一樣感受嗎...?

大宅

引用:咁多位試過仔囡喺自己面前抽筋嘅媽媽們,妳

原帖由 TurtleC 於 15-07-04 發表
咁多位試過仔囡喺自己面前抽筋嘅媽媽們,妳地嘅飲影還存在嗎?我囡係上年抽,嗰一刻嘅恐怖影像我依然揮之不 ...
我同你一樣
仲要個半月內第三次
頭先沖涼佢話好凍 跟住係到震
我手都震埋 好驚佢又黎料
即刻諗起今日我求佢唔好死既情境
亦多謝咁多位媽媽教路
岩岩佢又燒到38.5 我即刻除晒佢啲衫 開行冷氣 用冰袋俘全身
佢就降番温了
今日真係好蠢 咩都唔識做 攪到佢愈燒愈高
所以話經驗即係經驗 多謝!

大宅

回覆:carsonbabe 的帖子

我都係試過呢陰影既媽媽
小朋友個幾鐘抽左兩次根...四肢硬哂反白眼嘔白泡嘴唇發紫
呢d恐怖經歷...真係好難忘
我仔今年八歲...七歲前試過6,7次發燒抽根
...平均太約每兩次發燒就有一次抽根!
而且好多時低燒都抽
醫生都講3分鐘內的抽根正常係冇咩影響個腦...不過我仔六歲後都試過抽筋+連抽筋兩次,所以都有去驗腦掃瞄!
Touchwood 冇事!
不過我自此一直都變得好緊張...家𥚃長期一定有退燒藥...加個仔一發燒就算半夜都會捉佢去冲暖水涼...反而退熱貼冇咩用的!
小小見解同分享感受
樓主不要太擔心...加油!
祝大家小朋友健健康康...共勉之!

大宅

引用:Quote:原帖由+carsonbabe+於+15-07-03+發表

原帖由 jksd 於 15-07-03 發表
小朋友細
腦未發展成熟
高燒抽筋係“正常”
打側佢有冇特別方向及姿勢要留意?thanks

大宅

祝樓主小朋友早日康復

首頁
12345...8

尾頁

跳至