家事百科

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 yiu_mimi 於 15-10-19 發表跳

原帖由 clpapa 於 15-10-19 發表
跳總制未必係熱水爐出問題,有機會係太多電器同時用電,例如同時開熱水爐同冷氣,冷氣-著壓縮器大量用電時 ...
星期六早上跳制,只開了電視機,電燈,沒有開冷氣。

晚上再開(當時都無開冷氣)又跳過

反而前一排又開哂燈,電視,廳的2匹冷氣都無跳制

部熱水爐已用了10年,會否舊了易壞

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

引用:Quote:原帖由 clpapa 於 15-10-19 發表跳總

原帖由 yiu_mimi 於 15-10-19 發表
星期六早上跳制,只開了電視機,電燈,沒有開冷氣。

晚上再開(當時都無開冷氣)又跳過
那就ok 啦!

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 yiu_mimi 於 15-10-19 發表星

原帖由 clpapa 於 15-10-19 發表
那就ok 啦!
個熱水爐又壞左,之前個部是柏林,現在要換,有沒有好既牌子型號推介?

爐連裝工約需要多少錢?

Thanks

男爵府

儲水式電熱水爐, 有冇恆溫功能? 上 pricx.comm 唔係好覺有

子爵府

引用:如要单相電又有足夠熱水在冬天沖涼,可考慮

原帖由 JKT33 於 15-07-23 發表
如要单相電又有足夠熱水在冬天沖涼,可考慮空氣能熱水器。最小的水箱是100升,约3’x3’x1’ 。空氣能不會 ...
有冇介紹?

子爵府

2024年龍年勳章 秋日勳章 炎夏勳章 春季勳章 冬日勳章 畀面勳章

回覆:單相即熱式電熱水爐一問

借位一問,儲水式電熱水爐傍邊有個排水口,開得太熱會滴水,間中又有水流出來,是否恒溫之類壞左?定係正常?一定要整嗎?

男爵府

不要用那隻瓷能爐,冬天一定唔夠熱,只可開好細水才稍為較熱,如果唔好彩壞了,個客服熱線留十次言都唔覆,有保養等於無,唔會有人同你整,最後因趕住用惟有買過第二隻牌子,唔再無了期同佢地抖纏,永遠唔會再買k牌子的單相熱水爐!

民房

我又搭單問,如果我咁既電箱(32A),想用4500w既即熱電熱水爐for洗手,可行嗎?
另外有冇乜要注意?

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

henrywhs 發表於 16-6-2 02:43
我又搭單問,如果我咁既電箱(32A),想用4500w既即熱電熱水爐for洗手,可行嗎?
另外有冇乜要注意?
4500W 起碼要預25A, 即係你間屋差不多8成既電比左個爐, 用爐時淨係開燈都冇話唔得, 但我覺得不切實際.

首頁

尾頁

跳至