自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

減齡達人勳章

回覆:女兒的復仇-加拿大華裔女僱了三個人去殺害自己的父母

侯爵府

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

好長,暫時只睇左幾段。啱啱美國Oklahoma 都有單係兩兄弟聯手殺左父母同三個其他弟妹,另一個13歲妹重傷,殺人既兩兄弟大個位得18歲,阿媽homeschool 佢地而且唔多俾佢地同外界接觸。。。好恐怖,做家長真係要警惕自己教小朋友一定要取得平衡,唔好對佢地太壓迫

複式洋房

真係無樣睇,睇唔出

男爵府

Thanks for sharing?😱

子爵府

BK Milk勳章

rayrayus 發表於 15-7-26 01:46
好長,暫時只睇左幾段。啱啱美國Oklahoma 都有單係兩兄弟聯手殺左父母同三個其他弟妹,另一個13歲妹重傷, ...
慢慢睇!
我覺得唔比小朋友/青少年有自己的社交係一件好極端的事. 學習之餘都要比佢地放下假啦...

mother904    發表於 15-7-26 11:01
不同傻子爭辯, 否則就搞不清誰是傻子了.

頭等人, 有本事, 沒脾氣; 二等人, 有本事, 有脾氣; 末等人, 沒本事, 大脾氣.

與其說是別人讓你痛苦,不如說自己的修養不夠。

一個常常看別人缺點的人,自己本身就不夠好,因為他沒有時間檢討他自己。

子爵府

BK Milk勳章

rayrayus 發表於 15-7-26 01:46
好長,暫時只睇左幾段。啱啱美國Oklahoma 都有單係兩兄弟聯手殺左父母同三個其他弟妹,另一個13歲妹重傷, ...
好矛盾. 細個唔努力讀書, 大個做野或者機遇就無咁好. 辛苦一世.
但細個谷得勁. 小朋友會憎. 或者變成呢個女仔咁. 極端地...殺自己父母..

做人好難呀....
不同傻子爭辯, 否則就搞不清誰是傻子了.

頭等人, 有本事, 沒脾氣; 二等人, 有本事, 有脾氣; 末等人, 沒本事, 大脾氣.

與其說是別人讓你痛苦,不如說自己的修養不夠。

一個常常看別人缺點的人,自己本身就不夠好,因為他沒有時間檢討他自己。

伯爵府

睇標題已不可思議

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

bonnyye 發表於 15-7-25 12:40
好矛盾. 細個唔努力讀書, 大個做野或者機遇就無咁好. 辛苦一世.
但細個谷得勁. 小朋友會憎. 或者變成呢個女 ...
Agree, 做父母真係好難,想小朋友讀多d書第時行既路易d,但一過火就影響小朋友心理。太放任又驚佢地唔明白讀書重要,第時一早要去捱世界...做父母難,做仔女又難...

伯爵府

唔掂,太長。

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

香港都有啦,辛苦比個仔去外國讀書,倒頭到來約埋人來殺自己父母.
<br><br>

伯爵府

度度都有咁既case,好心寒

水晶宮

子爵府

做父母真係好難……

子爵府

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 bonnyye 於 15-07-25 發表文

原帖由 fattyfat 於 15-07-25 發表
同香港殺父母既男人一樣 對父母為兒女既安排反感 同時地父母不知道這樣是另到兒女會有越大既反叛

侯爵府

畀面勳章

男爵府

大宅

花左半個鐘睇篇article, 成件事好恐怖,最恐怖我覺得係佢可以虛構左佢既人生幾年時間。我諗始終華人父母係呢個心態,要仔女年年考第一,點都係脫離唔到做怪獸,只係程度唔同。何況案中父母讀書唔多,要捱得辛苦,先有間屋住,有靚車揸。但迫得咁緊又極端左。

珍珠宮

我唔覺得父母差得咁緊要,雖然怪獸咗啲。呢個女仔年紀輕輕一開始就整假成績表,假入學証明,都唔係咩好人品,難得父母都冇放棄佢,要佢補考翻微積分就已經解決到升學問題,點解要呃來呃去唔一早補考?!

呢個女仔根本就難泥扶唔上壁,如果我係佢父母,揭發佢講大話之時就唔會再理佢,佢中意同人同居又好乜都好,供養子女責任亦已完成

首頁

尾頁

跳至