自由講場

跳至

首頁
12345...14

尾頁

大宅

回覆:真係要封殺call車apps如uber, 快的

其實告唔告得入仲未知,不過Uber只志在上市果筆姐。

禁止訪問

回覆:真係要封殺call車apps如uber, 快的?

珍珠宮

咁不如uber d好司機去楂的士咪解決晒問題囉,又有保險又合法又唔係白牌。

別墅

支持uber, 的士佬真係衰得好緊要

ntkwong    發表於 15-8-11 20:11

子爵府

引用:之前捉左幾個call的司機,+岩岩又見到差佬放

原帖由 apple_queen 於 15-08-11 發表
之前捉左幾個call的司機, 岩岩又見到差佬放蛇捉左5個uber司機.
其實uber係好多國家都有, B6而家都有用電話 ...
無錯!一句交更趕時間搵架的士都無,那時邊個可以幫到我?就是找apps車啦!

水晶宮

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:原帖由 991129 於 15-08-11 發表分分

原帖由 mrschocolate 於 15-08-11 發表
如果合法化,有競爭就可以用市場淘汰
如果合法化,載客既車係咪要好似的士咁俾幾百萬牌費?

識網友只限吹下水、交換下資訊、發揮網力,邊個認真就邊個輸。

子爵府

多個選擇我唔介意的,我都有屋企人揸的士,佢都話係業界有d人做得太衰先令市民唔搭的士囉,佢自己長短途都係咁揸。
我自己比較少搭的士,但真係有些見短程全黑面同罵人囉。

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

引用:的士釣泥蜢都犯法,又唔見警察放蛇捉?影子

原帖由 kiki.kiki 於 15-08-11 發表
的士釣泥蜢都犯法,又唔見警察放蛇捉?

影子的士打死都唔過海,拒載,好多問題引起先至會有位俾人入
選擇性執法

珍珠宮

講到最根本,何解人哋寧願俾多d錢都要冒險坐架無保險白牌,因為好多的士佬操守及態度差囉!吾夠人爭就擺政府出黎話要執法,佢哋揀客果時又吾話叫差佬執法。
我甚少搭的士,亦無call過uber,但我贊成有競爭先有進步。

koalamlam    發表於 15-8-11 23:48
萬榮太太    發表於 15-8-11 17:05

禁止訪問

引用:Quote:原帖由+apple_queen+於+15-08-11+發

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

引用:多個選擇我唔介意的,我都有屋企人揸的士,佢

原帖由 芝芝 於 15-08-11 發表
多個選擇我唔介意的,我都有屋企人揸的士,佢都話係業界有d人做得太衰先令市民唔搭的士囉,佢自己長短途都係咁 ...
仲之要對的士司機勁客氣,好大壓力,好怕踩親佢條尾有乜唔鍾意然後chok死你。

amk650191    發表於 15-8-12 02:23

瑪瑙宮

引用:Quote:原帖由+芝芝+於+15-08-11+發表多個選

原帖由 LedTV 於 15-08-11 發表
仲之要對的士司機勁客氣,好大壓力,好怕踩親佢條尾有乜唔鍾意然後chok死你。

...
長途短途都要幫佢顧慮埋太長又唔like.唔跳錶又唔like

水晶宮

育兒性格勳章 畀面勳章

引用:多個選擇我唔介意的,我都有屋企人揸的士,佢

原帖由 芝芝 於 15-08-11 發表
多個選擇我唔介意的,我都有屋企人揸的士,佢都話係業界有d人做得太衰先令市民唔搭的士囉,佢自己長短途都係咁 ...
態度差都起碼上到車,街上截車,十架的士有五六架冚旗先衰

仲有遇見拖住細路就示而不見走左去先夠賤格

話咩搵食艱難喎,真係唔覺,成日都遇到冚旗的士

同熱愛這片土地,大家刻骨銘記,愁或喜,生或死,也是香港地
同熱愛這片土地,大家一句到尾,由自己,生與死,也在香港地

珍珠宮

Poo得好勳章 笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

我撐uber
見到香港d的士佬就嬲
上星期6又比人兇完

伯爵府

引用:Quote:原帖由+apple_queen+於+15-08-11+發

原帖由 木土土 於 15-08-11 發表
警察拉得人,即懷疑有人觸犯法例而去執法,我會撐警方執法!

的士司機態度不佳,係另一回事,不能相提並論 ...
絕對認同
事實都有好多好好既司機
我成日bb車搭的士
好多都會落車幫我
仲叫我慢慢
對呢啲司機真係好唔公平
的士成本好高架
試諗下你十幾萬租個舖位vs免費擺街
想趕絕人地咩?

dandandan    發表於 15-8-11 17:13

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

引用:的士釣泥蜢都犯法,又唔見警察放蛇捉?影子

原帖由 kiki.kiki 於 15-08-11 發表
的士釣泥蜢都犯法,又唔見警察放蛇捉?

影子的士打死都唔過海,拒載,好多問題引起先至會有位俾人入
http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20150810/19249896

有做你唔知啫,咪借啲意鬧啦!

【本報訊】鑑於有遊客投訴在中環蘭桂坊乘搭的士時,遇上違法、違規之的士司機,警方在過去一個星期,在蘭桂坊一帶進行打擊涉嫌違法黑的行動,拘捕了兩名涉嫌濫收車資的司機,並強調行動將會持續。

8個月內469宗投訴

警方表示,今年8個月內,港島總區交通部共接獲469宗違規的士投訴,包括濫收車資、拒載及兜客等,當中大部份投訴發生在蘭桂坊酒吧區一帶。港島總區交通部人員經部署後,於本月1日起,連續在蘭桂坊及雲咸街一帶進行打擊黑的行動,包括放蛇假扮遊客等。
行動持續一星期至昨晨為止,警方在蘭桂坊拘捕了兩名涉嫌濫收車資的34歲及49歲的士司機,調查後兩人已獲准保釋候查;行動中共發出25張傳票,涉及拒載及兜客等。行動仍會繼續進行。警方表示,港島交通總部人員一向關注涉及的士違法事件,在今年頭兩季(1月至6月),警方已先後拘捕17名涉違法、違規之的士司機及發出近900張傳票。根據香港法例,濫收車資最高刑罰可判監6個月及罰款10,000元。

dandandan    發表於 15-8-11 17:13

大宅

回覆:真係要封殺call車apps如uber, 快的?

快的係白牌的士,無折架,做乜要封殺,有相關新聞嗎

伯爵府

引用:Quote:原帖由+mrschocolate+於+15-08-11+發

原帖由 eeb 於 15-08-11 發表
如果合法化,載客既車係咪要好似的士咁俾幾百萬牌費?
收返幾百萬牌費就係公平競爭啦

toffeechoco    發表於 15-8-11 19:43

大宅

引用:Quote:原帖由+LedTV+於+15-08-11+發表仲之

原帖由 LedTV 於 15-08-11 發表
長途短途都要幫佢顧慮埋太長又唔like.唔跳錶又唔like
塞車又鞋哂聲!唔滿意嗰時,仲同D人講住電話比説話你聽!的士司機D氣真係受夠喇!

禁止訪問

首頁
12345...14

尾頁

跳至