夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

開心吸收勳章

aaron626 發表於 15-8-14 16:40
回覆 wing1388 的帖子

係既...只有自己先知自己要D咩? 我唔係盲目的! 如果佢係個D衰男人, 我會走! 佢似迷 ...

其實我反而想睇住我個女快啲大...

我覺得咁樣會比搵返個人開心同滿足。
百花叢裡過,片葉不沾身。

子爵府

你個女大個時, 你又唔想佢咁快大喇...

珍珠宮

開心吸收勳章

aaron626 發表於 15-8-14 17:43

你個女大個時, 你又唔想佢咁快大喇...

呢啲咪就係做父母嘅矛盾囉...我仲記得佢BB嗰陣個樣㗎!有時我都會拎返佢細個時啲VIDEO出嚟懷緬一下。

男爵府

回覆:信定唔信?

首先,有一腳踏兩船既前科,已明顯暴露了他有出軌的劣根性。其次,要明白失控購物欠債同出軌一樣有個共通點,是個人沒有自制能力,這可以說是性格缺點,亦可能係成長背景影響至深。我曾聽過一個理論,説要了解一個人先看他的父母,因為人有80%會依父母性格來處事丶待人接物、深深影響他的人生觀和價值。

説出呢D可能看來很負面,我只想說以他的背景丶性格,要行落去將會很困難,而且很難確定他能否改變。既然你愛他,就鼓起勇氣和他一起面對吧,但內心深處必須要定條底線,以保障自己和小朋友。前路難行,加油!

子爵府

如果你仲咁掛住個女, 你以前太太, 點解唔去追返佢地?

珍珠宮

開心吸收勳章

aaron626 發表於 15-8-17 09:52

如果你仲咁掛住個女, 你以前太太, 點解唔去追返佢地?
掛住個女唔代表我可以同前妻係返埋一齊喎!

子爵府

回覆 SVbaby 的帖子

係...原來性格缺憾對做任何事都好影響! 或者別人認為我很傻, 老公出軌就係出軌, 做老婆就要死心!! 離婚係必然既事!

或者我看錯一個人, 但我感覺佢唔係真係咁....佢係欠缺自己價值存在, 經常用買野或一些錯既方法令自己得到存在惑! 係佢家庭一直都係咁樣思想! 我係太正直既人, 我永遠唔會出現有些不好既東西走出來影響我, 我係好理智思考型!

愛呢個人, 我知條路唔易行的! 見到佢躲在房或TOILET偷偷哭泣, 我覺得佢好需要一個人支持佢! 但我宜家唔會原諒佢, 我要佢知道做所有事要承擔後果, 要佢自己想清楚! 希望輔導可以幫到佢....緣份要我地一齊, 就會一齊....緣盡,你想留也沒可能!!!

子爵府

你有你既故事喇..... 不過都1X年, 係時候放低, 搵一個人一齊分享生活! 人生苦短呀....執著都要放下....重新開始喇....

珍珠宮

開心吸收勳章

aaron626 發表於 15-8-17 11:56

你有你既故事喇..... 不過都1X年, 係時候放低, 搵一個人一齊分享生活! 人生苦短呀.. ...

同EX嘅關係我一早放低咗,我而家只會當佢係一個唔多接觸嘅親人,至於囡囡就冇得講,係一世嘅關係,就算將來我搵唔搵個人都好,我同囡囡嘅關係係唔會變,但我只希望大家感情可以更好吧!

大宅

回覆:信定唔信

我都覺得吾關父母事。
大把單親,或者無父無母既,都好生性,懂事。

其次,我覺得難得你老公肯去見醫生,咪等佢見完先算咯,你吾駛甘快決定。
另外,我覺得佢吾會改咯。

子爵府

我都係咁諗, 因有一個小朋友既關係, 即使分開, 我同老公都係叫一家人.... 但佢好激動!

佢星期五晚: SENT左MESSAGE俾我, 對不起老婆, 我又再一次傷害了你....

呢個WEEKEND, 我地同小朋友出去玩, 大家都好開心!但夜晚, 當小朋友訓左, 我地就會分開, 一個係房, 一個係廳訓! 我入房前, 我同佢講...我搵左輔導傾, 發現自己原來都有問題, 原來我哥哥既事, 令我性格都好急, 好怕再失去, 而且我真係原來釋放唔到自己真係既情感, 太多事要我處理! 不過我地唔WORK既, 可以分開!!之後我入左房.....

我突然好感慨, 半夜SENT左一個MESSAGE俾佢...我話我以為我做既一切都係對佢好, 但原來可能加左壓力俾佢, 傷害左佢既心! 原來人與人最清楚未必係最好,可能係好難面對大家! 多謝佢陪左我咁多年, 其實你一直俾到幸福我! 或者咁樣係對大家一個解脫,不過永遠我同B都係佢既一家人....希望大家搵到自己想要既快樂!

佢答我: 壓力邊個都有, 但我地俾到佢自豪同繼續努力既動力, 為左你地, 我會去治療,如果係永遠是我既家人,點解要離開?

我又覆佢: 因為我地係小朋友既父母, 建立一個家! 治療係為自己! 你認為沒什麼的事, 我認為好痛心!這是對我尊重,誠信, 心要堅持呢個信念, 但你永有藉口, 我留係你身邊有咩用?

星期日大家都一齊出去陪小朋友, 夜晚又分開訓....早上佢走入房, 我就起身出廳....佢又入TOILET偷偷喊.....

大宅

回覆 aaron626 的帖子

樓主,如果我係你我會原諒佢,當然吾係依家啦,一定要佢受下教訓先!我老公同你個case有少少似,所以我都心同感受,你老公對某方面係失去自制能力,就好似一個小朋友,有時佢真心係吾知自己係做緊啲乜!!!!但我覺得佢係好愛你架,只係佢自己有時候也會失控,人有好多劣根,七情六慾,如果吾係佢做左和尚啦,佢係好錯,甚至吾值得去擁有你呢份愛,但既然你跟他已經走了這麼遠的路,你一直以來付出甘多,希望不要輕易放棄他,試下再努力多一次,當然你可以盡情嬲佢一排,因為這是你的權利!!我只覺得本來人就要好多缺點,要是你再找一個人,你一樣要應付其他問題的,既然他願意看醫生,就多給他一次機會,每個人悟性都不一樣,有快有慢,唯有叫自己不要太執著,現在的我當我老公係大仔甘仔湊,以前的我會選擇離開,現在不會了,我學懂了現在不會強加自己的人生價值觀在對方身上,每個人本來就不同,只要讓他知道你的底線就好了,叫你老公盡力以為吧。祝福你們!

珍珠宮

開心吸收勳章

aaron626 發表於 15-8-17 12:54

我都係咁諗, 因有一個小朋友既關係, 即使分開, 我同老公都係叫一家人.... 但佢好激 ...

其實我覺得你兩個何必搞到大家咁痛苦,我覺得情緒係有得醫嘅,只係要時間吧!

大宅

引用:容許我講下我既故事先.........我認為我老

原帖由 aaron626 於 15-08-13 發表
容許我講下我既故事先.........

我認為我老公係一個受家庭影響成長既人....62係一個永遠將事情簡單複雜化 ...
首先你C6一定要睇醫生
另外你自己亦要樂觀d
冇野係解決唔到既,凡事睇開d

子爵府

回覆 MJ121 的帖子

係呀, 我其實知佢係愛我的! 但好似唔知為咩要做D踏界既事!! 之前我講過佢好耐以前試過一腳踏兩船, 第三者係一個辣妹來! 佢覺得好吸引, 所以忍唔住同個女仔出去! 出左一兩次街個女仔就主動錫佢, 但佢覺得個心仲係鐘意以前女友, 所以即使主動同辣妹分開! 我有問過佢, 咁唔上埋床先? 佢話唔會咁做....呢方面佢係好保守, 以前同佢兩個女朋友都係只係錫下拖手!!
佢其實係好似做埋D唔好野...但又唔會咁過份!!

佢老豆曾經係佢單身既時候帶佢去同一班男性朋友深圳踢波, 當晚去到又話唱K, 佢以為真係唱K, 點知入到房係有D女仔陪唱既...
個個都摸手摸腳, 佢就嚇到走左!!!!

呢D全部係我未同佢拍拖個時知既....我知道佢唔係講大話!! 因當年佢同我拍拖....佢連手都唔敢拖我!!! 我FEEL到佢係好保守既人!

子爵府

我想佢知道有D事唔係你一句對唔住就人地可以冇事.....

作為一個男性, 我點可以俾佢知道唔係講笑呢?

子爵府

回覆 Lam-美咲 的帖子

我會努力的.....呢個人令我又愛又恨...............

大宅

回覆 aaron626 的帖子

我不是幫你老公,男人有時真係吾知自己做緊乜野,就好似女人係甘買野,買埋好多冇用野係屋企,如果你吾係甘,都吾好期望其他人好似你自己甘,時刻理智又清醒,要學習包容每個人的不同,加上你要知道每個人也有黑暗面的時候包括我自己。我覺得你們一直也在努力學習做一個更好的人,他在學習你也在努力,但有時事情並不是你想點就點,這才是人生麻,有高有低,但當然重點是他是否努力去改。所有東西也有它的期限,包括愛,如果有一日你覺得他已耗盡你所有愛,你就離開吧,到時候你會知道的,但應該不是今天,因為我還看到你對他的留戀,記著他的好,希望你嘗試俾個機會大家。

大宅

引用:回覆 Lam-美咲 的帖子我會努力的.....呢個

原帖由 aaron626 於 15-08-17 發表
回覆 Lam-美咲 的帖子

我會努力的.....呢個人令我又愛又恨...............
jm冇愛又點會有恨呢?
因愛而恨你冇聽過咩?

睇開d啦!
做人最緊要樂觀d去生活,冇野係解決唔到既。

別墅

引用:你老公本身個人就有問題, 關父母咩事

原帖由 smartpandagirl 於 15-08-13 發表
你老公本身個人就有問題, 關父母咩事? 好多jm 都喺破碎家庭長大(我爸打我媽我都見過), 但唔代表我都係以暴 ...
認同!
我老公係大婆生嘅,佢老豆拋妻棄子,媽媽獨力養大眾子女,我相反,我係小三生嘅!但我同老公都冇受原生家庭影響,我哋共同面對問題,解決矛盾,好辛苦好努力咁建立,維繫廿年婚姻!相反,我ex,幸福家庭長大,米一樣搞3搞4!

首頁

尾頁

跳至